top of page

ARCHIV

Zpětný projektor

Aktualizováno: 25. 1. 2021

Nová pravidelná rubrika přinese každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Zahajujeme nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.


Velvyslanec Ťien-min, premiér Babiš a ministr vnitra Hamáček při již slavné vítací akci respirátorů, zdroj: vlada.cz.

Inspirace z Izraele

Vláda Andreje Babiše od podzimu poctivě připravovala systém pro očkování české populace. Samozřejmě nikdo nechce kritizovat tuto největší logistickou operaci od doručování 5 ks roušek a 1 ks respirátoru třídy FFP2 Českou poštou, nicméně se ukázalo, že ministerský předseda i neustanovený zmocněnec pro očkování akceptovali prezidentovu radu inspirovat se v Izraeli. Zdali se izraelským expertům povede proniknout zdejším nesystémem očkování, to zatím nelze říci. Ale pro začátek se lze inspirovat Izraelem, potažmo premiérem Izraele Benjaminem Netanjahuem zvaným lidově „Bibi“, a to v oblasti strategické komunikace zvané odborně „stratcom“. Český premiér a jeho tým mohou využít šťastné okolnosti premiérova jména a pokusit se zpopularizovat jeho novou přezdívku „Babi“. Po otci vlasti tak budeme mít i babi vlasti.


Nezlomní epidemiologové z Aše

Někdy je dobré se při posuzování aktuálního dění podívat i za kopečky. Tak kupříkladu islámští teroristé vnímají koronavirus jako hrozbu a tlumí v jeho kontextu své mezinárodní aktivity, jak popisuje vojenský historik Shaul Shay. Na českou veřejnost to však zásadní dojem nedělá a fakt, že islamisté z Hizballáhu nebo Al Šabábu berou koronavirus vážně, nemůže amatérské epidemiology z Prahy ani z Aše zviklat. Jestli ony i ty vakcíny nejsou náhodou zbraní Alláhovou.


Vzhledem k aktuální vlně cenzury toxických osobností na sociálních sítích a mj. požadavku, aby byl Trump vystřihnut z filmové komedie Sám doma II, je to nejspíše málo. Trump by měl být odvolán se zpětnou účinností k roku 2016.

Kde jsou ti soudruzi?

V Lidovkách se jejich šéfredaktor István Léko ptá, kde jsou soudruzi Jie a Ma. Na to lze celkem nekontroverzně po cimmrmanovsku odpovědět „já bych věděl, ale to tady nemůžeme použít“. A lze se obávat, že ve sféře komunistické Číny nejsou zmizelý poradce našeho prezidenta ani donedávna nejbohatší čínský kapitalista zdaleka prvními a už vůbec ne posledními. A zcela střízlivě na to pamatujme i v kontextu aktuální obchodní dohody EU – Čína.


Odvolat k roku 2016

Všechna média se zabývají možným druhým (a tentokrát potenciálně úspěšným) impeachmentem vůči prezidentu Trumpovi. Je evidentní, že celý proces impeachmentu se zřejmě nestihne před koncem Trumpova mandátu, nicméně Trump by si jej nepochybně zasloužil. Je nejisté, lze-li impeachment vykonat i na osobě, jejíž prezidentský mandát už skončil. Ale potenciálním cílem je zde znemožnit Trumpovi kandidaturu v roce 2024. Vzhledem k aktuální vlně cenzury toxických osobností na sociálních sítích a mj. požadavku, aby byl Trump vystřihnut z filmové komedie Sám doma II., je to nejspíše málo. Trump by měl být odvolán se zpětnou účinností k roku 2016.


Progresivní Hamáček

Ministr vnitra a předseda České strany sociálně demokratické (pro všechny případy a pro mladší ročníky zde je odkaz na Wikipedii) se na svém Facebooku zasnil a napsal: „Jsme v situaci, kdy opatření zabrala, epidemie teď stagnuje. Čísla hospitalizovaných ještě porostou, ale dá-li bůh, čísla nově nakažených začnou klesat.“ Je pozoruhodné, že transcendentní entita, na kterou Hamáček odkazuje, je psána s malým „b“. Patrně jde o ministrův progresivní přístup a širokou toleranci vůči veškerým náboženským skupinám. Včetně pastafariánů, které ovšem jeho úřad před několika lety odmítl registrovat jakožto neexistující. Nechceme se dotknout Hamáčkovy univerzálně ekumenické víry, ale, jak upozornil zde na CEVRO ARENĚ bývalý náčelník Generálního štábu AČR gen. Šedivý, vláda prohrává nejen boj s epidemií, ale i boj o mysl lidí.


Dočasné snížení rozpočtu jako dočasně umístění vojáci Varšavského paktu

S ohledem na roli, kterou při schvalování státního rozpočtu na tento rok hráli komunisté, je patrně na místě, že je nouzový stav. Ministr Metnar zvažuje demisi, protože původně rozpočtovaných 10 miliard Kč, o které byla podle slov premiéra pouze dočasně snížena rozpočtová kapitola Ministerstva obrany, je z hlediska dočasnosti převedeno podobně, jako zde kdysi byla dočasně umístěna spřátelená vojska Varšavské smlouvy. Babiš na prvním jednání vlády sice neměl „potřebná čísla“, ale jak píše server iDnes, jehož je Babiš obmyšleným, premiér už nesmí otálet. Věříme, že premiér nebude otálet, ale bude súdruhy po husákovsku trpezlivo presvedčovat.


Beze smyslu

Před domem ministra Blatného v Jinačovicích na Brněnsku se zopakoval happening lidí, kteří nemají roušky, ale za to mají rakev a neváhají s ní vyjet do ulic. Takovéto akce mají neujasněný účel a žádný smysl. Je to jakési uvedení facebookových diskuzí do reálné praxe. Podobně jako v případě žlutých hvězd se stylizovaným nápisem „Neočkovaný“ je jejich výsledkem pouze znemožnění se zúčastněných. Navíc zde už bohužel nelze říci, že to, co si člověk dovolí udělat v kyberprostoru, by ve skutečném světě neudělal.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.

856 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page