top of page

ARCHIV

Zpětný projektor: Řídit stát jako šílenec!

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Kruhová obrana očkovaných papalášů a analogie s Titanikem. Konec civilizace aneb Volební právo pro kopretiny. Šlachtova přísaha ve středu. Strana zelených jako nevěsta na ocet. Vládne nám částečná vláda a nové Babišovo heslo "Řídit stát jako šílenec".


Andrej Babiš v pravidelném pořadu Čau lidi, zdroj FB Andreje Babiše.

Kruhová obrana a Titanik

Zlotřilí novináři si i během čtvrtého lednového týdne nedali pokoj a zveřejnili další jméno přednostně očkovaného potentáta. Tentokrát šlo o okresního policejního ředitele Jaroslava Vilda z Plzně. Ten, na rozdíl o nešťastníků před ním, kteří více či méně dobrovolně museli rezignovat na své funkce, zaujal dobře známou tzv. kruhovou obranu. Jako klíčový krajský pracovník byl vyzván krajským koordinátorem k očkování a samozřejmě tak chtěl jít příkladem svým kolegům z ředitelství, kde prý jen polovina pracovníků zvažuje očkování (sic!). Krajský očkovací koordinátor Petr Pazdiora vysvětlení potvrdil a dále se k tomu odmítl vyjádřit. Vildova pozice tak byla úspěšně uhájena.


Jistě se jedná jen o špičku ledovce papalášů očkovaných zbytkovou vakcínou, což nás přivádí jako obvykle ke zcela nepřípadné analogii s mediálně nejvděčnější lodní katastrofou. Je to podobné, jako by se cestující z první třídy na Titaniku při prodírání se k záchranným člunům oháněli nikoli jen ostrými lokty, ale též těžko snesitelným patosem: „Jsem klíčový člověk a chci jít příkladem plebsu!“


Konec civilizace. Opět.

Barcelonská opera se dopustila fašizujícího týrání květin, které v počtu 2292 plných květníků bezcitně umístila do hlediště a jala se je mučit Pucciniho elegií Chryzantémy. Na sociálních sítích se filharmonici uznání nedočkali, spíše úvah na téma nedostatečné ochrany práv rostlin. Správně, čekáme, která pokroková síla učiní volební právo kopretin svým volebním programem.


Nový americký prezident Biden zase patrně pod dojmem sportovních úspěchů a výkonnosti různých transgender sportovkyň zrušil Trumpův exekutivní příkaz zakazující službu v amerických ozbrojených silách transgender osobám.


A konečně, Evropská komise s bravurní diplomatickou lehkostí sobě vlastní způsobila a po zděšení všech zúčastněných zase hrdinně zažehnala první potenciálně vážnější pobrexitovou krizi v Severním Irsku. Je trochu děsivé, že nápad zablokovat vývoz vakcín proti koronaviru z Irské republiky do Ulsteru, který by s sebou mimochodem nesl nutnost uzavření této citlivé hranice a zavedení hraničních kontrol, je vydáván nejdříve za pouhou technikálii a následně za nedorozumění. Bravo, držme si kloboučky, jedeme z kopečka.


Přísaha ve středu

Politický expolicista Robert Šlachta rozvíjí své nové hnutí Přísaha. Program tvoří s odborníky. To je skutečně novátorský přístup. Média informují o Šlachtově podzimní schůzce s bývalým šéfem Transparency International Davidem Ondráčkou, který není pod Přísahou, ale zato je PRO. Podle Šlachty se na schůzce bavili „názorově“. Nepochybujeme, že to skutečně byla veliká zábava. A Šlachta se konečně vymezil proti pravicovosti a levicovosti. Jeho hnutí prý nebude ani pravicí, ani levicí. Půjde o spravedlivý střed. Vzhledem k tomu, že to sdělil pouze ústně, však není úplně jasné, jestli má jít o střed nebo střet. Alespoň že nepůjde o šťáru nebo o kabelky.


Politické spektrum

V přiznaně levé části politického spektra probíhá vývoj kvalit jihoamerické telenovely. Strana Zelených řízená genderově vyváženým duopolem nejdříve vzplanula horoucími city vůči nejvíc cool milovníkovi široko daleko s dredy a páskou přes oko. Cool milovník ale ve stejnou dobu prožívá komplikovaný vztah s obecně zbožňovanou nepoliticky politickou krasavicí, která je prý starostkou. Zelená strana tedy následně zjistila, že ji srdce vlastně táhne k poněkud olysalému hochovi s širokou počestnou tváří v ošuntělé mikině. Hoch v mikině Zelené straně slibuje lásku a současně varuje před zlou a nevypočitatelnou agrostranou, jejímž otcem je místní zemědělský oligarcha. Tedy lásku slibuje jen co se se zmíněnou agrostranou za pár měsíců rozvede. A varuje, protože se agrostrana po rozvodu bude asi rozhlížet po jiném dobráckém pitomci, kterého by ve vládním chomoutu vysála. Pokračování příště.


Strana zelených na FB informuje, že byla odmítnuta jak Piráty, tak Starosty, zdroj FB SZ.

Částečná vláda

Koordinátor očkování Blahuta, který v týdnu rezignoval kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním důvodům, pracoval jen na částečný úvazek. Rozpočet armády snížený o 10 miliard, které sice rozpočet nevytrhnou, ale armádu zabolí, byl zpětně navýšen jen částečně. Částečně provládní komunisté jsou s postupem vlády částečně nespokojeni. Ministr Plaga částečně skončil s ANO, když si neobnovil členství, které mu skončilo v souvislosti se zrušením brněnské organizace hnutí částečně spojené s korupční kauzou Stoka. Vláda funguje prostě jen částečně. Je to vidět.


Řídit stát jako šílenec… (… nebo jako ministr zdravotnictví)

O tématu, o kterém se bude i tento týden mluvit, jak nás v době nedělního oběda informovaly Otázky Václava Moravce, bude dle kuloárních informací pravděpodobné odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného. Na tom by nebylo až tak moc překvapivého, pokud by se novým ministrem údajně neměl stát sám premiér a zmocněnec pro očkování Andrej Babiš a jeho výkonnou rukou „vyšehradský“ exministr a obchodník zdravotnickým zbožím Roman Prymula. K tomu se dá napsat jenom jedno: V této zemi se prostě nedá dělat politická satira. Hernajs! Je třeba aktualizovat Babišovo marketingové heslo, s kterým vyhrál poslední parlamentní volby na „Řídit stát jako šílenec“. ANO.


Aktualizováno – s ohledem na politologickou maximu Sira Humphreyho Applebyho „nevěřím žádným zprávám, pokud nebyly oficiálně dementovány“ lze považovat nejasnou zprávu o konci ministra Blatného za potvrzenou. Andrej Babiš tyto spekulace v neděli večer rozhodně popřel. Být ministrem Blatným, již si raději rezervujeme místenku v RegioJetu do Brna.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projekor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.



1 212 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page