top of page

ARCHIV

Zpětný projektor: kovidismus

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Předstíraná snaha vlády získat podporu pro nouzový stav. Babiš totiž spoléhá na blanické rytíře a nejen na ně. Vlekaři se chystají na otevření, policie chce naopak jednoho vlekaře zavřít. NATO chce být do budoucna ekologicky uvědomělejší, chystá tanky se solárními panely. Zato spolek Milion chvilek si s ekologií hlavu neláme a uspořádal autoprotest. A češtinu obohatil po vzoru obrozenců novotvar "kovidismus".


Vizualizace tanků Leopard dobíjejících se sluncem před zahájením útoku, vlastní tvorba ZP.

Vládní nesnaha získat podporu

Na první pohled by hlavním tématem uplynulého týdne mohla a měla být snaha vlády o získání podpory pro prodloužení nouzového stavu. Podporu pro prodloužení vláda nezískala a podle množících se kuloárních zpráv se ani její postup před hlasováním ve Sněmovně nedá nazvat skutečnou snahou. Vládní koalici již nadále odmítli podpořit soudruzi komunisté, jejichž typickým voličem je sice materiálně nepříliš dobře situovaný senior, ale jejichž zásadní podmínkou pro další podporu nouzového stavu bylo spuštění vleků a puštění dětí do škol. Skoro to vypadá, že komunisté začali snít o městském liberálním voliči. Na víru v tuto pohádkovou postavičku již v českých zemích doplatila nejedna levicová strana.


Babišův promyšlený plán s blanickými rytíři

Opozice sice vyzvala vládu k jednání, ale premiér Babiš raději odletěl do Srbska hledat inspiraci pro řešení kovidové krize doma. Při samotném jednání Poslanecké sněmovny pak obvinil opozici, že nechce jednat, a pokud nepodpoří prodloužení nouzového stavu, bude mít krev lidí na rukou. Spíše to ale vypadá, že premiér vycítil možnost vytvořit si prostor pro nechutné svalování viny na opoziční strany. Na rozdíl od opozice však lze u premiéra očekávat nějaký promyšlený plán, jak bude postupovat dále. Ve výhledu několika týdnů přispěchá zachraňovat zhoršenou epidemiologickou situaci v čele nepřehledných kohort blanických rytířů. S Danielem Landou. Patrně na koni. Bez roušek.


Dřívější spekulace o konci ministra zdravotnictví “Je to marného” Blatného tak dávají nyní zcela nový smysl. Zdravotnictví povede kouzelník Žito.


AKTUALIZACE: Blančití rytíři nebudou potřeba, na pomoc Babišovi přispěchala kohorta hejtmanů v čele s Kubou.


Exaltovaný skorobásník Ovčáček

Mluvčí tajemného hradu na Hradčanech Ovčáček nebyl bohužel asi o Babišově plánu s blanickými rytíři a Žitem informován, a tak na jeho podporu poněkud kontraproduktivně chrlil horečnatě vášnivá vyznání na Twitteru.


Otevřeme vleky, zavřeme vlekaře

Novinky.cz v návaznosti na neprodloužení nouzového stavu rovněž hlásí, že vlekaři hodlají hned od pondělka otevřít. Naopak policie se rozhodla výhledově jednoho z vlekařů - konkrétně hradního kancléře Mynáře - zavřít.


Tanky na baterky

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se rozhovořil na téma, že světové armády vypouštějí do ovzduší příliš mnoho skleníkových plynů. Pohon tanků, stíhaček a válečných lodí by měl být do budoucna řešen ve vazbě na obnovitelné zdroje energie, například solárními panely. S ohledem na dosavadní zkušenosti s elektromobilitou se domníváme, že tanky na baterky nejsou ideálním řešením. V úvahu tedy přichází např. osazení tanků a jiné těžké techniky solárními panely. Ze strategického pohledu jde však o ďábelskou myšlenku, bude-li taková technika dodávána budoucímu nepříteli a ponechá-li si NATO své dosavadní neekologické tanky. Protivníka tedy bude možné eliminovat například volbou bojiště bez výskytu dobíjecích stanic. Nebo plánováním útoků výhradně v noci, kdy solárem poháněné tanky protivníka budou imobilní.


Autoprotest

Milion chvilek pro demokracii je od března minulého roku ve své činnosti paralyzován. Vyzkoušel již různé formy distančního demonstrování, ale bez většího úspěchu. Dalším pokusem tak byla nedělní spanilá jízda bílých dodávek Prahou, které měly být, ale upřímně moc nebyly, alegorickými vozy. Chápeme, že spolek je poměrně mladý a s alegorickými povozy nemá zatím větší zkušenost. Přitom je, kde se inspirovat, například slavnou basilejskou Fasnacht, případně pak její obdobou tady u nás - Sametovým posvícením anebo v retroverzi pak na stránkách prvomájových vydání Rudého práva.


Kovidismus a smrkonosoplena

Při všech více či méně dramatických událostech a nepříliš pozitivních zprávách je alespoň pozitivní to, že senioři mají v ČR prostor k tomu zabývat se svými zálibami. Jeden například vymýšlí, komu nedá metál, který mu už propůjčil, jezdí po Polsku v golfovém vozítku s přivázanou židlí a jiný alespoň po obrozenecku vymýšlí novotvary jako například “kovidismus”. Z čistě lingvistického úhlu pohledu je zřejmé, že “kovidismus” spadá spíše do skupiny novotvarů, které se neujmou (podobně jako například “smrkonosoplena” či “dalajlámismus”), ale to vůbec, ale vůbec nevadí.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

449 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page