top of page

ARCHIV

Velikonoční Hamáček, třetinový Petříček, nejkrásnější Putin a dinosauři

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Další Velikonoce v lockdownu aneb Blbákov. Odvolání z veřejnoprávních úst. Přísaha jedna a Přísaha dvě. Petříček chce oslovit třetinu voličů. Zrcadlo, kdo je tady nejkrásnější? Vladimir. Dinosauři YES, deštný prales NO.



Další Velikonoce v lockdownu aneb Blbákov

Již několik týdnů se v Čechách, na Moravě a ve Slezsku odehrává podivné divadlo. Občané mají zakázáno opouštět svůj okres, aby po republice nešířili virovou nákazu. Policisté společně s vojáky mají pohyb obyvatel mezi okresy kontrolovat. Nicméně i ti méně chápaví již pochopili, že propustkou k opuštění okresu je jen a pouze správně vyplněný formulář. A tak si tu již několik týdnů obyvatelé s vládou hrají, mrkají na sebe a život doslovně jede dál. Zácpy na dálnicích směrem z Prahy (nebo do Prahy, to záleží na úhlu pohledu) na začátku velikonočních svátků jsou toho jasným důkazem.


Možná je dobré si připomenout velikonoční status ministra Hamáčka na sociálních sítích z 9. dubna 2020, kde lid prosil, aby zůstal doma, i když bude venku krásně, aby nechodil a nejezdil na návštěvy, protože pomlázku si přece užijeme příští rok. Ano, vzhledem k výše řečenému si lid už letos rozhodně užije, a to díky tiskárně a jednomu z následujících důvodů:

  • Zajištění nezbytných potřeb blízké osoby;

  • Účast na pohřbu;

  • Výkon povolání;

  • Vzdělávání včetně praxe a zkoušek;

  • Zajištění doprovodu ad.

Odvolání z veřejnoprávních úst

Minulému týdnu vévodila kauza bezpečnostního dotazníku pro uchazeče o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Multiministr Havlíček totiž nečekaně v roli ministra průmyslu oznámil, že osloví uchazeče s žádostí o jeho vyplnění (dotazníku, nikoli ministra). Vyvolal tím roztržku s opozicí, ale i s vládní ČSSD, jež se obávaly, že tím Havlíček de facto zahájil samotný tendr. Když se ozvaly i bezpečnostní služby, začali různí vládní zmocněnci přes energetiku i vrchní dáma přes jádro veřejně namítat, že takto tedy, přátelé, ne. Havlíček ustoupil a vláda se nakonec usnesla, že uchazeči se musí zavázat, že převzetím bezpečnostního dotazníku nevzniká žádný závazek vůči ČR.


My v ZP věříme, že jednání Havlíčka budou jednou zkoumat nejen studenti politologie v rámci diplomových prací, ale i státní zastupitelství. Pozoruhodná změna nastala u odvolání vládního zmocněnce pro jádro Míla, který s postupem ministerstva průmyslu a obchodu zásadně nesouhlasil a jistě zcela náhodou nebyl pozván na jednání bezpečnostní rady státu, protože kdosi po dvou letech jako na potvoru zjistil, že Míl nedisponuje příslušnou bezpečnostní prověrkou. Následně se pak překvapivě o svém odvolání nedozvěděl z Lidových novin, ani z iDnes, ale z veřejnoprávní (!) televize. Zda to souvisí s nadcházející dovolbou členů mediální rady, nevíme.


Přísaha jedna a Přísaha dvě

Zakladatel hnutí Přísaha Robert Šlachta měl perný začátek minulého týdne. Ministerstvo vnitra jej totiž při registraci jeho hnutí informovalo, že již jednu Přísahu registruje, a to od jakéhosi Vondrouše (mimochodem někdejšího místopředsedy Demokratické strany zelených), který svou Přísahou prý chtěl jen zjistit, zda je Šlachtova Přísaha myšlena vážně. Přísaha č.2 tak celou situaci chtěla vyřešit po vzoru hnutí Tomia Okamury nebo strany Miloše Zemana tím, že si do Přísahy vetkne jméno zakladatele. S tím ale vnitro nesouhlasilo, resp. donutilo Přísahu č.2 znovu sesbírat zákonem požadované podpisy. Vše se stihlo a do voleb tak jdou obě Přísahy. Všem se ulevilo. Uf.


Petříček chce oslovit třetinu voličů

Jeden z adeptů na budoucího předsedu Sociální demokracie a stále ještě ministr zahraničí Petříček pro holdingový iDnes uvedl, že ČSSD hájí zájmy zhruba třetiny obyvatel ČR, a tam někde spatřuje též volební potenciál socialistů. Nejsme si zcela jisti, jestli nedošlo s těmi třetinami k nějakému omylu. Úplně bychom prostor pro onu mýtickou moderní liberální levicovou stranu pro městského voliče v tuzemsku nepřeceňovali. Navíc v tom prostoru aktuálně kotví Piráti. Petříčkova SocDem by coby taková zemitější variace na TOP09 měla opravdu potenciál oslovit zhruba třetinu voličů. Ale nikoli všech, jak se domnívá pan ministr, ale spíše jen třetinu těch voličů, kteří doposud zůstávali Lidovému domu věrni.


Zrcadlo, kdo je tady nejkrásnější? Vladimir.

Novinky.cz přinesly zprávu o pravidelné v Rusku konané anketě o nejvíce sexy Rusa. Nejvíce sexy Rusem je samozřejmě Vladimir Putin, jehož sex-appeal navíc působí podle výsledků nadproporčně více na muže než na ženy, které nadto ve 20 % případů uvedly, že v Rusku žádní sexy muži nejsou. Výsledky nejsou příliš povzbudivé. I samotného Vladimira Vladimiroviče za nejvíce sexy označilo jak mezi muži, tak mezi ženami jen nějakých 18 % respondentů (zřejmě se jednalo o docela nezávislý průzkum, pozn. ZP). Je evidentní, že s tím je třeba něco udělat. Například takové hrdinné vojenské tažení by mohlo vyprodukovat (mimo pár mrtvol a invalidů) nějaké ty sexy historky, metály a mužné jizvy. S ohledem na fotky a videa ruských vojenských konvojů směřujících k ukrajinské hranici, které v uplynulém týdnu zaplavily Twitter, se lze obávat, že ruský stroj na sex-appeal se dal do pohybu, a zbystřit by měli jak evropští manekýni v NATO, tak těch 20 % nevlasteneckých defétistek v Rusku. Krásná armáda a nejkrásnější Putin se blíží.



Dinosauři YES, deštný prales NO

Novinky.cz informují o studii uveřejněné v prestižním časopise Science, podle které mělo vyhubení dinosaurů po dopadu meteoritu před mnoha miliony let mimo jiné umožnit vznik deštných pralesů. To je podle ZP skvělá zpráva. Je zde jistá naděje, že pokud nyní třeba kvůli biopalivům zničíme deštné pralesy, tak v důsledku umožníme návrat dinosaurů. V současnosti lze těžko odhadovat, jak se k takovému vývoji postaví globální klimatické hnutí. Pokud například střevní procesy krav přispívají skleníkovému efektu ničivými dávkami methanu, tak obdobný příspěvek flatulujícího tyranosaura bude ještě podstatně ničivější. Ale třeba dinosauři postupně lidstvo sežerou, což by mohlo zavilé environmentalisty s návratem plazů smířit.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám další krásný týden plný vyplňování čestných prohlášení.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.



653 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page