top of page

ARCHIV

TOP 5 článků CEVRO ARENY v roce 2022: Ukrajina od Prof. Nowaka a Vondry či Život pod Azovstalem

Na začátku roku 2021 nikdo nečekal, že dění ovládne čínský virus stejně tak, jako že letošnímu roku bude vévodit brutální ruská invaze na Ukrajině. V českém kontextu pak nelze pominout prezidentskou kampaň. Přinášíme výběr pěti zásadních textů CEVRO ARENY: Odkud se vzala Ukrajina od prof. Andrzeje Nowaka. Svědectví matky s dítětem pod ruskými bombami v Azovstalu od šéfredaktora CEVRO ARENY Jiřího Š. Cieslara. Nejlepší český text od Ukrajině, Rusku a Západu z pera Alexandra Vondry. Proč bychom se měli vrátit k volbě prezidenta parlamentem podle politologa Karla B. Müllera a Jaký by měl být čtvrtý polistopadový prezident v očích politického komentátora Romana Jocha.

 

Ukrajinci a Bělorusové jsou dědici Kyjeva, mnohem staršího duchovního centra východního slovanství než Moskva. Historik dějin východní Evropy Andrzej Nowak, jeden z největších znalců dějin ruského impéria, představuje dobu mezi polovinou 16. a počátkem 18. století jako klíčové období pro vznik ukrajinské politické identity, kterou charakterizuje étos svobody a občanství jako přímý důkaz její odlišnosti od moskevské kultury samoděržaví.

 

Několik měsíců sledoval svět krvavý boj ukrajinských vojáků nejen z pluku Azov o areál továrny Azovstal v Mariupolu stejně jako osudy tisíců civilistů, kteří se tam ukrývali.


Přinášíme svědectví Anny Zajcevy, matky a manželky příslušníka pluku Azov, která strávila s několikaměsíčním synem 65 dní v podzemí továrny pod ruským ostřelováním a nyní vede kampaň za návrat ukrajinských zajatců z ruského zajetí.

 

Dvacátý čtvrtý únor roku 2022 se do evropských dějin zapíše tragickým písmem. Po mnoha letech vypukla v Evropě velká a krvavá válka mezi dvěma státy.


Válka jako z jiného století. Válka o kontrolu nad dobytým územím a porobeným obyvatelstvem. Válka, jejíž jednotlivé výjevy připomínají to nejhorší, čím si starý kontinent ve 20. století prošel. Fotografie z Bachmutu, plné bahna, krve a zmrzlých postav v uniformách, se na první pohled v ničem neliší od Passchendaele roku 1917.

 

Jednou z předností demokracie – dle mnohých předností nejvýznamnější – je schopnost poučit se z chyb. Zavedení přímé volby prezidenta v roce 2012 byla chyba! Přímá volba poškodila kvalitu naší demokracie i vyhlídky na její přežití. Měli bychom tuto chybu odčinit. Současná parlamentní konstelace nabízí příležitost.


Připomeňme, že parlament se dobrovolně vzdal jedné ze svých nejvýznamnějších kompetencí – volby hlavy státu. Hlava symbolizuje vrchol, jednotu i rozumnost státu. Ovšem srdce naší demokracie bije v parlamentu. Srdce vyživují tepny politického stranictví a kapiláry občanské společnosti.

 

V lednu příštího roku budeme znát čtvrtého polistopadového prezidenta. Mezi kandidáty najdeme bizarní i respektabilní jedince. Jaký by ale měl být další prezident? Jaké hodnoty by měl zastávat? Svou představu nového prezidenta nabízí politický komentátor Roman Joch.


Havel, Klaus, Zeman. Kdo bude čtvrtým v řadě? Netuším. A kdo by čtvrtým v řadě být měl? To už trochu představu mám. Odvíjí se od toho, jaké pravomoci má prezident v našem ústavním systému a jaké má postavení ve společnosti.

 

Názorová platforma CEVRO ARENA je personálně a názorově propojená s vysokou školou CEVRO Institut. Na svůj provoz si ale musí vydělat sama. Budeme rádi, když zvážíte jakýkoli příspěvek na náš provoz: 5919323369/0800. Děkujeme.


Děkujeme partnerům, kteří nám pomohli v roce 2022: Výcvikovému a výukovému konceptu PARABORN a jeho řediteli MUDr. Václavu Jordánovi, Českému institutu manažerů informační bezpečnosti a společnosti CyWeTa.





Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page