top of page

ARCHIV

Něco kulatého na hřišti, něco kulatého s marmeládou uvnitř, Volný v akváriu a pančovaný novičok

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Rasismus při běhání od brány k bráně a kamarád Tvrdík. Volba do mediální rady a první použití novičoku na území ČR. UNESCO, chraň naše klády. Pojišťovny u snědeného krámu. Protitržní patogen. Liveshow v Poslanecké sněmovně pouze do voleb. Neřízená střela Prymula 3.0. Udržovaný Blatný jako vítaný terč.


Andrej Babiš dostal koblihy na VŠE, zdroj: FB Andrej Babiš.

Rasismus při běhání od brány k bráně a kamarád Tvrdík

Ostře sledovaný fotbalový zápas Slavie na půdě skotského Glasgow Rangers otrávil českojazyčnou část sociální sítě Twitter. Potřeba influencerů od literárních historiků až po politické komentátory vydat vlastní stanovisko k údajnému rasismu českého hráče a brutalitě domácích byla poslední dny prostě nesnesitelná. Proto bychom rádi na tomto místě vyzvali společnost Twitter, aby zavedla novou funkci “mute” na základě zvolených klíčových slov. Možná nejzajímavější na celém skandálu je fakt, že tento malý kulatý nesmysl, za kterým se hráči honí dobrých 90 minut, dokáže sbližovat jinak neprostupné názorové bubliny. Takoví příslušníci novinářské pražské kavárny najednou berou na milost i příslušníka hradní partičky Jaroslava Tvrdíka, protože červenobílá bojová síla, olé, olé, Slavia...


Naopak mezi autory Zpětného projektoru, jejichž vztah k onomu kulatému nesmyslu je za normálních okolností zhruba stejný, tedy nulový, nastal ohledně diskutovaného zápasu Slávie s Glasgowem hluboký rozkol. Patrně je to tím, že jedna část autorského kolektivu na sociálních sítích spíše absentuje. Proto ani žádné sblížení nastat nemohlo. Je tedy třeba vyjádřit i disentní názor: „Rangers hanba! Olé, olé, Slavia!”


Volba do mediální rady a první použití novičoku na území ČR

Kabaret zvaný volba nových členů Rady České televize pokračoval minulý týden představováním kandidátů na půdě volebního výboru Sněmovny. Jedním z těch, který nakonec nepostoupil do užšího výběru, byl „novinář” Milan Rokytka, který je spíše

známý pro své opilecké extempore na oslavě získání druhého prezidentského mandátu Miloše Zemana. Nominant Institutu Aleny Vitáskové nicméně tuto interpretaci někdejší události odmítl a jako pravý důvod uvedl, že na něm byl tehdy zřejmě testován nervově paralytický jed novičok (který zřejmě na Zemanově volebním štábu tekl proudem, pozn. ZP). Do užšího výběru se však dostali jiní výtečníci, například „publicista” Pavel Černocký, který se rád na sociálních sítích prezentuje s tasenou pistolí a tričkem Agent Kremlu, demokracie podle něj není modla a vše řídí nikým nevolení židoliberálové. Teď by mělo přijít něco třeskutě vtipného, ale při pomyšlení, kdo všechno by mohl rozhodovat o budoucnosti a směřování veřejnoprávního média, nám došla slina.


UNESCO, chraň naše klády

ČTK přineslo zásadní zprávu, že ČR bude spolu s dalšími pěti evropskými státy, které mají již také své přehradní kaskády spolehlivě vybudovány, usilovat o zápis vorařství na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Sice se u nás už dřevo neplaví ani nevytíná, ale to prý nevadí, protože s tímto dědictvím souvisí i svébytná kultura, dovednosti a další kulturní hodnoty. Tak nepochybně, podle stejné logiky bude možné soudobou absenci kultury nahrazovat retrospektivně v podstatě čímkoli. A třeba se zápisem vorařství u UNESCa podaří dále rozvinout pražskou pravobřežní náplavku coby duchovního dědice vorařského Podskalí. Na tom by se mohla dokonce i na pražském magistrátu nalézt politická shoda. Třeba z toho bude nějaká hezká informační cedule, za kterou bude možné nainstalovat další, na náplavce tolik chybějící, pisoáry.


Pojišťovny u snědeného krámu

Vedle skvělých zpráv ze sektoru vorařství jsou zde o něco méně skvělé zprávy o tom, že tuzemské zdravotní pojišťovny vyčerpají do konce roku své finanční rezervy z minulých let. Inu, alespoň nebudou mít budoucí vlády podobné fiskální chutě jako ta dosavadní, která po rezervách pojišťoven dlouho mlsně pošilhávala. Kde nic není, ani smrt nebere. I když v tomto případě to úplně nesedí.


Protitržní patogen

Podle notoricky rozšafné hlavní hygieničky hledá koronavirus své oběti hlavně v prostředí malých a středních firem. Koronavirus je tedy zřejmě patogenem veskrze protitržním a antikapitalistickým. Nyní to už vše dává smysl. Sdílejte, než to smažou.


Liveshow v Poslanecké sněmovně pouze do voleb

Poslanec Volný, jemuž jsme se v minulosti věnovali v souvislosti s útoky osamocených kňourů, a jeho kolega Bojko dostali ve Sněmovně nový výběh pro své hrátky bez roušek. Výběh je zhotoven z plexiskla, aby bylo na oba exempláře dobře vidět a zároveň od nich nehrozilo okolí žádné nebezpečí. Předpokládáme, že rovněž například krmení obou poslanců ve výběhu by se mohlo v době mimo pandemii stát oblíbenou atrakcí pro návštěvníky dolní komory. Vstupenky na tuto liveshow by mohly být případně zpoplatněny a z výtěžku by bylo hrazeno oněch 30 tisíc Kč, které zbudování plexisklové kukaně stálo. Škoda, že pro komerční využití tohoto přírodního unikátu má Sněmovna omezený čas, a to pouze do podzimních voleb, kdy se s největší pravděpodobností oba kusy zařadí na seznam politicky vyhynulých druhů.


Neřízená střela Prymula 3.0

Bývalý ministr zdravotnictví, bývalý poradce premiéra a současný poradce prezidenta plukovník v z. epidemiolog Roman Prymula v nedělní Partii na Primě prohlásil, že v Evropě neschválenou ruskou vakcínu Sputnik Fau již potřebovat nebudeme, neboť v následujících týdnech budeme zásobováni západními vakcínami v dostatečném počtu.


Vyjádření zřejmě překvapilo nejen novináře a diváky u televizních obrazovek, ale i Prymulova aktuálního chlebodárce na Hradě. Přemýšlíme, kde je teď volný post, který by byl hoden tohoto svérázného epidemiologa, který slovy Andreje Babiše „postrádá sociální inteligenci”.



Udržovaný Blatný jako vítaný terč

„Na Blatného se valí kritika. Chyby mu vytýkají premiér i krajské hygieny“, píše holdingový tisk. Ohlášky k odvolání dalšího ministra za ANO tentokrát ale neprovádí tradiční Lidové noviny, ale překvapivě iDnes. Může se to zdát jako nepodstatný detail, ale Zpětný projektor v této nuanci vidí důležitý rozdíl. Ministr Blatný totiž zřejmě odvolán nebude. Naopak bude udržován v izolaci na ministerstvu zdravotnictví až do té doby, kdy bude moci jeho nadřízený prohlásit, že epidemie byla poražena, a za všechny chyby, které se přeci jen v boji s neviditelným nepřítelem staly, může zcela neschopný a nekompetentní ministr zdravotnictví. Takový malý detail, že byl vybrán do funkce ministra samotným Babišem, nebude v nadcházejících podzimních volbách pro příznivce toho sladkého s marmeládou ani pro marketingového mága hnutí, větší překážkou. Samozřejmě, i ti nejlepší kremlologové, koblihologové a ANOlogové se mohou mýlit. A ani to, že odvolání Blatného v neděli večer pro příští týden vyloučil sám premiér, by neměl dětského hematologa z Brna ukolébat. Krabici s osobními věcmi, zubním kartáčkem, balíčkem respirátorů FFP2, jakož i otevřenou místenku na autobus StudentAgency do Brna bychom měli raději neustále nachystané.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám další krásný týden bez kontaktů.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.



1 054 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page