top of page

ARCHIV

Záchranné komando SocDem z minulosti, Twitterdiplomacie a zrušení roboty od 17. května

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Maruška zase neměla správné informace. Tzv. námořní spor u Jersey. Další výtečníci SocDem se hlásí do služby. Zahraniční politika na základě tweetů. Důvěra a ostatky Sociální demokracie. 2 metry, roušky a hlasovací právo pro ženy.


Zdroj: Prinstcreen ČT/koláž ZP.

Maruška zase neměla správné informace

Zdá se, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová žije v jakési informační blokádě, nebo je pod vlivem nespecifikovaných podvratných živlů a dezinformátorů. Jinak si neumíme vysvětlit, proč v poslední době veřejně sděluje názory na vcelku důležitá témata, aby pak byla ústy svého premiéra nucena je odvolat. Nejprve podpořila slova prezidenta Zemana ne o dvou, ale hned o několika vyšetřovacích verzích výbuchů ve Vrběticích, aby ke konci minulého týdne začala nahlas uvažovat o podání kárné žaloby na nejvyššího státního zástupce Zemana za jeho veřejné výstupy v kauze Vrbětice. Babiš ovšem ministryni vysvětlil, že v obou případech měla špatné informace a vyšetřovací verze byla, je a bude jen jedna a žádná žaloba na nejvyššího státního zástupce nebude, neb k ní není důvod. My v ZP si myslíme, že by měla být zřízena vyšetřovací komise k určení, kdo dodává ministryni spravedlnosti nesprávné informace, aby se situace již neopakovala. I když, jak se říká, do třetice všeho dobrého...


Tzv. námořní spor u Jersey

Mezi Francií a Velkou Británií se tzv. rozhořel námořní spor o práva francouzských rybářů na rybaření ve vodách v blízkosti ostrova Jersey a o rozsah těchto práv vyplývajících z brexitové dohody. Oba státy vyslaly k ostrovu své vojenské lodě, francouzští rybáři hrozili zablokováním tamního přístavu a jakási francouzská ministryně hovoří o tom, že přešmikne kabel, kterým se na Jersey z francouzské pevniny přivádí elektřina. Spor, který se měl údajně tzv. rozhořet, zatím, zdá se, jen tzv. doutná. Přesto máme jakýsi neurčitý pocit, že v disciplíně námořních konfrontací bývá Británie obvykle poněkud úspěšnější. Ale na onom francouzském ministerstvu se třeba ještě najdou nějaké napoleonovské plány na invazi do Anglie; v tomhle ohledu francouzské byrokraty nepodceňujeme.


Další výtečníci SocDem se hlásí do služby

Posjezdová Sociální demokracie se rozhodla mluvit jedním hlasem (což se evidentně daří) a zároveň povolat do boje o záchranu své nejvýznačnější členy dob minulých. Vedle Michala Haška se do služeb a „nesení batohu” přihlásil i někdejší ministr průmyslu Milan Urban, který se mimo jiné proslavil jako jeden z aktérů Toskánské tzv. aféry. My v ZP znovu tleskáme nad dalším geniálním tahem nové SocDem a nesměle doporučujeme oprášit i další pozapomenuté hvězdy: takový „kakaový” Kraus, blízkovýchodní emisar Kavan či ukrajinský Bašta by jistě měli co nabídnout. Jiní jako třeba Ivan David bohužel nejsou aktuálně volní. Samozřejmě by se nemělo zapomínat ani na v poslední době stále volného „kdo z vás to má” Paroubka a rovněž na již brzy volného Davida Ratha. Pak bude předvolební all star tým oranžové růže kompletní. A navzdory nedostatku stranické historie by si třeba dal říci i nespoutaně volný Volný. All star tým nebo hvězdná pěchota, tady je to asi už jedno.


Zahraniční politika na základě tweetů

Spor Hamáček versus Seznam Zprávy pokračoval v průběhu celého minulého týdne. Jasné důkazy, že Vrbětice měly být zobchodovány za Sputnik a summit Biden-Putin se mohl konat v Praze, se neobjevily, narozdíl od důkazů, že Hamáčkova cesta do Moskvy nebyla součástí špionážní krycí operace, ale naivitou a nekompetentností našeho vicepremiéra a onoho času i ministra zahraničí. V neděli investigativci konečně splnili Hamáčkovo přání a zveřejnili „nějaké citace”. Ukázalo se, že šéf zahraničního odboru Hradu Jindrák začal připravovat pozvání pro prezidenty USA a Ruska na summit v Praze. Chvíli to vypadalo, že Hrad se rozhodl slovy Václava Klause Jana Hamáčka nepodpořit. Sám Jindrák si ale zřejmě vzápětí uvědomil, že nepodpořit není to samé jako např. nevýhra, a jal se svá předchozí slova korigovat. Jelikož se bývalo mělo jednat o summit nejvyšších hlav států, pozvánka by bývala musela přijít od samotného Zemana (který ovšem o ničem nevěděl) a hradní odbor konal pouze na základě tweetu Jana Hamáčka, že se chystá do Moskvy jet dojednat vedle Sputniků i summit. Již dlouho víme, že česká zahraniční politika není jednotná a nemluví jedním hlasem ani jednou vyšetřovací verzí. Ale že se zásadní diplomatické úkony odehrávají na základě přečtení statusů na sociálních sítích, to je novum. I když, česká specialita to není, svého času to dělal i Donald Trump. Nu, co je tweetem, to je čertem, a asi by se to nemělo s těmi moderními metodami komunikace v diplomacii přehánět.


Důvěra a ostatky Sociální demokracie

Eurobarometr přinesl nová čísla týkající se důvěry obyvatel v instituce, zejména pak v tu jednu. Důvěra Čechů, Moravanů a Slezanů v českou vládu měla poklesnout meziročně z

40 na 19 %. Tomu se dá celkem věřit - podle posledních průzkumů představuje podpora vládní ANOstrany zhruba 21 %, a když se k tomu přidají minus 2 % posthamáčkovských ostatků Sociální demokracie, tak to dokonce i aktuální důvěře v jejich společnou vládu zjištěnou Eurobarometrem odpovídá. Poněkud překvapivé však je, že v době, kdy vesměs nelze využívat volného pohybu po Evropské unii a kdy se Evropská komise prezentuje nákupy vakcín, které zaostávají i za Srbskem nebo některými karibskými státečky, měla důvěra v Unii vzrůst na maximum za skoro dekádu (a to na 48 % oproti loňským 39 %). Oslavy na sociálních sítích by patrně mělo lehce utlumit to, že ještě absolutně větší a též více rostoucí důvěře se těší OSN (57 % oproti 45 %). Pouze trochu litujeme, že výzkumníci do průzkumu nezařadili také otázku na důvěryhodnost Mezinárodní biatlonové unie (skromně tipujeme tak 80 %) nebo například organizace DHARMA (známé ze seriálu LOST, minimálně 105 %).


2 metry, roušky a hlasovací právo pro ženy

Od pondělí má být nošení roušek, resp. respirátorů třídy FFP2 nebo srovnatelných, povinné ve venkovních prostorách jen tam, kde nelze udržet minimální dvoumetrový sociální distanc. To je s ohledem na realitu posledních týdnů obecně (a několika nedávných slunečnějších dnů zvláště) opatření aktuální asi tak, jako kdyby Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od pondělka budou smět ženy hlasovat ve volbách a že se robota považuje od 17. května za zrušenou.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

1 123 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page