top of page

ARCHIV

Zpětný projektor: Průzkum sociálně demokratického dna

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Testujeme sice blbě, ale odhodlaně. Vláda neví. Barva kůže matters? (Ne)rezignovaný ministr obrany Metnar. Miroslav Kalousek Jaromíra Soukupa. Průzkum sociálně demokratického dna.



Testujeme sice blbě, ale odhodlaně

Druhému týdnu lockdownu dominoval masivní rozjezd testování v průmyslu, který vláda odmítla uzavřít. První výsledky antigenního testování zaměstnanců na pracovišti jsou pro průmysl mimořádně příznivé, z hlediska očekávané efektivity a uvěřitelnosti celé akce už méně (okolo 1-2 procent pozitivně testovaných). Superministr Havlíček však tyto výsledky považuje za důkaz, že průmysl nikdy nebyl z hlediska šíření nákazy problematický.


Rádi bychom byli společně s Havlíčkem také optimističtí, ale přeci jen nám to maličko kazí zprávy od sousedů z Rakouska, kde se antigenní testování v případě školáků ukázalo jako nepříliš účinné. Také je však možné, že pracovníci v průmyslu a děti školou povinné příliš nezvládají nezbytnou odběrovou techniku. Ještě se uvidí, jak se statistikami zahýbá povinné testování v případě úředníků, které se z neznámých příčin rozběhlo se zpožděním. Úřednictvo je celkově šťouravější a mohlo by tedy dospět k vyšší efektivitě antigenního testování. Nedojde-li ani se šťourajícími úředníky k nárůstu pozitivně testovaných osob, nelze patrně do celého systému antigenního testování coby základního kamene současného lockdownu vkládat příliš velké naděje. Bohužel. Bude už konečně nutné uzavřít též zahradnické potřeby.


Vláda neví

Novinky.cz se s jistou shovívavostí k vládním představitelům domnívají, že “vláda neví, co bude po 21. březnu”. My shovívavostí neoplýváme, a proto se domníváme, že věta vedlejší je v onom titulku prostě nadbytečná.


Barva kůže matters?

Dlouho očekávaný a důsledně monetizovaný rozhovor Harryho a Meghan, odpadlíků od královské rodiny, s Oprah Winfrey je zajímavý v řadě ohledů, byť ani ne kvůli tomu, že by něco zajímavého odhalil. Vystoupení Meghan příliš důvěryhodně nepůsobí a po zhlédnutí rozhovoru se není možné ubránit tomu, že Piers Morgan, který byl posléze z televize ITV vyhozen, měl dost dobrých důvodů královské odpadlici nevěřit. Její herecký výkon je tak maximálně na Zlatou malinu. Důležitější bude asi to, co o Meghan řekl ve svém pořadu Ben Shapiro, tedy že Meghan je doslova woke princess, a tak je třeba jí věřit. Právě, je suis Piers Morgan.


V rozhovoru mimo jiné padlo, že se prý členové královské rodiny zajímali o to, jaká bude barva pleti budoucího královského potomka. Také vydavatelé vycházející hvězdy černošské poezie Amandy Gormanové, která svou básní orámovala i inauguraci Joe Bidena, se o barvu kůže překladatelů jejích básní živě zajímají. Poté, co se překladu musela vzdát bělošská spisovatelka v Nizozemí, se tak děje i ve Španělsku. Nakladatel má jistě výsostné právo si určit barvu kůže překladatele, ale přeci jenom, mohli by si progresivisté na západě ujasnit, jestli „skin color zase matters“? Otázkou je, jestli by se k řešení nemohlo přistoupit po cimmrmanovsku s tím, že by překlad básní Gormanové pořídil sice běloch, ale na černo.

(Ne)rezignovaný ministr obrany Metnar

Ministr obrany Metnar (který je mimochodem také běloch) před časem hrozil rezignací, pokud se do rozpočtu resortu nevrátí zbylých pět miliard, které byly na nátlak KSČM převedeny do rozpočtové rezervy. Jak jsme zde již psali dříve, ministr Metnar na vrácení této části armádního rozpočtu usilovně pracuje a všechny dotčené strany trpezlivo presvedčuje. Nyní se ukazuje, že problémem je, že se s Metnarem o této otázce nechce nikdo z vlády bavit. Deníku N dokonce doslova řekl: „Nerozumím, proč stále nemám termín, abych ten materiál předložil, byť o něj pravidelně žádám.” Náš ministr války a jeho rozpočet jsou zřejmě nyní v pozici jakési Schrödingerovy kočky. Zatím se s ním nikdo nebaví a 5 miliard pro vojsko nikde, jakmile se s ním někdo bavit začne, 5 miliard bude. K této vládě je zřejmě vhodné přistupovat metodami tzv. kvantové politologie.


Miroslav Kalousek Jaromíra Soukupa

Na TV Barrandov se chystá pořad s atraktivním názvem “Hovory Kalousek Soukup”. Domníváme se, že jde o zbytečný odklon od dosavadního stylu té ne zrovna ideově nejukotvenější takzvané televizní stanice. Pořad by se raději měl jmenovat “Miroslav Kalousek Jaromíra Soukupa”.


Na druhé straně, podobně jako v případech hovorů Soukupa se Zemanem, se na tento nový projekt bude dívat spíš jen societa novinářů, kteří se pak o jeho obsahu budou přít/ pohoršovat se/ ťukat si na čelo/ nadchávat se (vyberte dle své preference a očekávání) na Twitteru. To je zřejmě i účelem tohoto Kalouskova projektu. Na jeho podobu a zejména účel jsme ovšem zvědavi a doufáme, že pořad nebude kolidovat s pravidelným vysíláním příběhů Rosamundy Pilcherové na Kinu Barrandov. To by pak byla volba vpravdě Sofiina.


Průzkum sociálně demokratického dna

Jak jsme v dřívějším Projektoru slíbili, pokračujeme ve sledování potápějící se sociálně demokratické bárky (ač je k tomu již nyní zapotřebí výkonný triedr, nad hladinu vyčnívá již jen horní paluba). Jana Maláčová v rozhovoru pro Právo na otázku, jak se dívá na prezidentův požadavek na odvolání ministra Blatného, jakož i jejího stranického přítele Petříčka, odpověděla: „Kritiku jmenovaných ministrů ze strany pana prezidenta chápu. Myslím, že na ni má právo. A rozumím i důvodům, které uvádí.” Rozhovor je skutečně neuvěřitelný - ruské nebo čínské konsorcium pro Dukovany není problém, Hamáček lepší než Petříček (hlavně ty výsledky, dodáváme my), pravicové strany by se měly omluvit za současný stav hygienických stanic atd. atp. Sociálně demokratičtí přátelé zřejmě usoudili, že ta v současnosti jim průzkumy přisuzovaná 3 až 4 procenta preferencí jsou příliš. Pozoruhodný vývoj budeme samozřejmě nadále sledovat. Šnorchl a brýle k průzkumu sociálně demokratického vraku si již chystáme.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám další krásný týden bez kontaktů.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

671 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page