top of page

ARCHIV

STUDENTSKÁ REPORTÁŽ Z DEBATY KANDIDÁTŮ DO EP: Změna šachovnice v Evropském parlamentu?

Volby do Evropského parlamentu se pomalu blíží a začala i horká fáze předvolebních kampaní jednotlivých stran a kandidátů. Čekají nás po evropských volbách zásadní změny v rámci jednotlivých evropských frakcí? Posílí konzervativci a podaří se jim zásadně otočit přístup ke Green Dealu? A kdo obsadí dvacet jedna mandátů určených pro Českou republiku? Vyhraje „opozice“ z ANO, SPD+Trikolóra, koalice KSČM (Stačilo!), či vládní koalice Spolu, Starostové a nezávislé osobnosti, nebo Piráti?



Reportáž byla natočena ve spolupráci s novou platformou HeyEU!


Debatu na Právnické fakultě UK pořádal spolek Mladí Občané a moderovala ji Marie Bastlová. V diskuzi vystoupili: Marcel Kolaja (Piráti), Lubomír Zaorálek (SOCDEM), Ondřej Dostál (Stačilo!), Jaroslav Bžoch (ANO), Veronika Vrecionová (SPOLU), Lucie Potůčková (Starostové a osobnosti pro Evropu) a Petr Mach (SPD + TRIKOLORA).


Audiozáznam celé debaty najdete na: https://www.youtube.com/watch?v=F9wyWScb8aw


HeyEU! se snaží o zvýšení povědomí o evropských tématech a motivaci občanů k účasti ve volbách, a to prostřednictvím moderních komunikačních prostředků a interaktivních aktivit.

Debata na Právnické fakultě, kterou pořádal spolek Mladí Občané, přinesla prostor pro diskusi o klíčových otázkách, které ovlivňují budoucnost Evropské unie.


V atmosféře politického napětí a očekávání se lidé shromažďují na veřejných debatách, sledují volební kampaně a diskutují o tom, jakým směrem by se měla Evropská unie ubírat. Vize jednotné a silné Evropy zůstává středem pozornosti a zároveň se objevují otázky týkající se rozdílů mezi členskými státy, suverenity a subsidiarity.


Eurovolby přinášejí nejen rozhodnutí o složení Evropského parlamentu, ale také o dalším směřování Evropské unie jako celku. Je to čas, kdy se politické strany a hnutí snaží oslovit občany svými programy a přesvědčit je, že jejich hlas má význam a může ovlivnit budoucnost kontinentu.


Zatímco politici a aktivisté usilují o podporu veřejnosti, občané mají možnost prostřednictvím voleb vyjádřit své preference a rozhodnout o směřování Evropy v nadcházejícím období. Eurovolby tak nejsou jen událostí na politické scéně, ale především příležitostí pro občany Evropské unie přispět k formování budoucnosti svého společenství.


 

Vilém Štěpán Prokopík je studentem politologie a mezinárodních vztahů na Vysoké škole CEVRO. Reportáž vznikla v rámci předmětu Na semestr novinářem!

162 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page