top of page

ARCHIV

Prezidentská kampaň pohledem ruských médií: nadšení z Babišova popření spojeneckého závazku

Prezidentská kampaň v České republice v ruských propagandistických médiích příliš nerezonuje. Přesto je podpora Andreje Babiše ruskými médii znatelná, zvláště poté, co v prezidentské debatě prohlásil, že by porušil spojenecký závazek v rámci NATO vojensky pomoci napadenému sousedovi.


Zdroj: FB Andreje Babiše.

Ruská média se ráda podrobně zabývají prezidentskými kampaněmi v zahraničí. Vítězství Donalda Trumpa ve volbách v roce 2016 Rusové oslavili stejně jako silvestra. Konaly se ohňostroje, otvíralo se šampaňské a lidé se nadšeně bratřili na ulicích. Během prezidentských voleb mezi Bidenem a Trumpem byl populární jeden mem: „No, jak volili v Arkansasu?“ ptá se žena opilce u studny v ruské vesnici.


Přesto jsou prezidentské volby v České republice na okraji zájmu ruských režimních médií. A ani pro Rusko zdánlivě důležité prohlášení Andreje Babiše o možném konání mírového summitu v Praze žádnou širokou odezvu v propagandistických médiích nezaznamenalo. Zároveň například iniciativa strany Alternativa pro Německo, která odmítá vojenské dodávky Ukrajině, nebo prohlášení srbského prezidenta Aleksandara Vučiće jsou v ruských médiích populární (k prvnímu zde, k druhému zde).


Politolog Alexander Morozov z Univerzity Karlovy tento rozpor vysvětluje dvěma způsoby. Za prvé, prokremelští specialisté dění v České republice již víceméně ignorují. Druhým důvodem může být to, že nevěří skutečným protiválečným mírovým iniciativám Andreje Babiše, který toto téma jen záměrně využívá ve své kampani.


Možná i proto se v současnosti ruská média více zaměřují na pokrytí konfliktních situací a demonstrace polarizace české společnosti během předvolební kampaně ve vztahu například k podpoře Ukrajiny nebo pomoci ukrajinským uprchlíkům. V ruských režimních médiích se dostalo pozornosti i kauzám z předvolební kampaně, např. když některým voličům přišla SMS s výzvou k převzetí zbraní a k mobilizaci nebo výhrůžkám manželce prezidentského kandidáta Andreje Babiše.


Zeman už není přítel a spolubojovník

Ruská média pravidelně přinášejí údaje z průzkumů veřejného mínění během kampaně nebo prezentují výsledky prvního kola voleb. Ruští občané byli ale také informováni, že dosluhující prezident Miloš Zeman podpořil Andreje Babiše v předvolební kampani, a tak Zemanův elektorát bude volit bývalého premiéra. Miloš Zeman však pro ruská média dávno ztratil status „přítele“ a „spolubojovníka“. Zeman podle politologů odhalil svou pravou tvář podporou obrany Ukrajiny a dodávkami českých zbraní.


Novinář Sergej Bobrov píše, že „prezident Zeman byl znovu ukován v ohni speciální operace. Ne k lepšímu.“ Zeman podle jeho názoru v minulosti zastával pragmatickou stránku spolupráce s Ruskem, ale nyní se drží jiného politického „repertoáru“.


Posměšné kritiky se dočkal i prezidentův novoroční projev k Čechům, v němž Zeman mluví o své podpoře Ukrajině a o naději, že pod vlivem západních zemí Rusko stáhne své jednotky z okupovaných území.


Druhý prezidentský kandidát generál Petr ​​Pavel je v ruských médiích někdy označován za kandidáta závislého na vládě, který bude navždy „sedět ve vládní šatně“.


Někteří ruští politologové vyjadřují slabou naději, že pokud na Pražský hrad usedne Andrej Babiš, skončí navázaná úzká spolupráce mezi Českem a Polskem a maďarský premiér Viktor Orbán už nebude osamocen a nebude označován za vyvrhele Evropy.


Expert na Českou republiku Vadim Trukhachev, kterého lze ironicky nazvat specialistou na vyhledávání rusofobů v České republice, jako vždy přišel se svými analýzami. V telegramovém kanálu uvedl, že spekulant Babiš je přínosnější než generál; alespoň je pro dialog s Ruskem a proti vyzbrojování Ukrajiny. Přitakává mu bývalý zaměstnanec Rossotrudničestva v České republice Oleg Solodukhin, profesor Vysoké školy ekonomické:


„Musíme pochopit, že v České republice není a nebude silný proruský kandidát. Uvidí se, kdo z kandidátů je schopen dělat alespoň pročeskou, a ne proevropskou politiku – a Andrej Babiš takovým kandidátem může být.“

I přesto, že ruská média explicitně nepodporují žádného z kandidátů, očekávají, že volby přinesou skandály a konflikty. Taková příležitost se naskytla při debatě Petra Pavla a Andreje Babiše na České televizi. Neopatrné prohlášení bývalého premiéra o odmítnutí podpory Polska a pobaltských států v případě útoku okamžitě rezonovalo v ruských médiích. „Český prezidentský kandidát odmítl v případě potřeby pomoci NATO“ nebo „Český prezidentský kandidát oznámil, že nepošle vojáky na pomoc spojencům“, a dokonce i „Rozkol v NATO se stává skutečností“. Po debatě se objevilo několik článků o iniciativě Andreje Babiše vést mírová jednání. Konflikt přitom neváhali zdůraznit titulkem „Čeští představitelé kritizovali Andreje Babiše za touhu po míru“.

 
 

Poměrně skromný zájem ruských propagandistických médií o prezidentskou kampaň v ČR lze vysvětlit tím, že je až příliš jasné, že ať už prezidentské volby v ČR nakonec vyhraje kdokoli, nelze již oživit vztahy mezi Českou republikou a dnešním Ruskem, nebo dokonce mezí dnešním Ruskem a západním světem, protože bezpečnost pro Českou republiku a Evropu je klíčovou prioritou. Jak říká ruské přísloví, křen není sladší než ředkev.


 

Elena Sorokina je absolventkou postgraduálního studia MPA Diplomacie na vysoké škole CEVRO Institut. Externě spolupracuje například s rádiem Svoboda.

289 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page