top of page

ARCHIV

Olympijská kolekce Tomia Okamury, Robert Šlachta, politické mrtvoly a zase Robert Šlachta

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Češi jsou zase světoví aneb děvečky a kočí jedou na olympiádu. Přísaha, aha, haha. Minimální mzda anebo „Sky’s the limit“. Opět křížky na Staroměstském náměstí. Zeman říká ANO a efekt kolibřích křidýlek.


Koláž ZP.

Češi jsou zase světoví aneb děvečky a kočí jedou na olympiádu

Český národ sice nyní žije fotbalovým EUROšampionátem (Češi právě zdolali oranžové Nizozemce, hm), ale je třeba se připravit i na již jednou odložené Olympijské hry v Tokiu. Český olympijský tým tak veřejnosti v minulém týdnu představil kolekci oblečení pro sportovce, s níž chce „ohromit celý svět“. Úvaha odpovědných osob z olympijského týmu byla zřejmě následovná: Olympiáda se koná v Tokiu, proto vybereme návrhářku s japonským jménem Zuzana Osako. Sportovci mají reprezentovat svou zemi, tak by tam měly být nějaké kroje. Ty by měly být něčím speciální (Co takový modrotisk?). A v Tokiu bude horko, tak jim dáme do rukou japonské vějíře. A jelikož se v době představení bude hrát ten fotbal, tak přes rameno kabelku pro fotbalisty.


Tak nějak si ZP představuje intelektuální pochody sportovních činovníků při výběru a zadání pro zpracování olympijské kolekce. Přehlídka a focení této zbrusu nové módy samozřejmě podnítila k akci ošklivé internetové vtipálky, kteří si neumí vážit poctivé české práce, a tak jsme se mohli dozvědět, že do Tokia nás pojedou reprezentovat kočí a selky, mávající rolníci apod. Zdá se, že našince kolekce moc neohromila, uvidíme, co na to ti Japonci. A především indická mutace čínského koronaviru Delta. Na druhé straně je nutno ocenit, že návrhem nebyl pověřen Pitomio (toto technické označení nesmí kolegové z Reflexu na základě soudního verdiktu používat) Okamura, který nepochybně česko-japonskou sounáležitost reprezentuje minimálně podobně zdařile jako návrhy Zuzany Osako.


Přísaha, aha, haha

Prvním předsedou hnutí založeného Robertem Šlachtou, tedy konkrétně hnutí, které se doposud jmenovalo „Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty“, se na ustavujícím sjezdu této v budoucnu již politické strany, jejíž ústřední a v podstatě jedinou tváří je Robert Šlachta, stal Robert Šlachta. Robert Šlachta neměl protikandidáta, protože jediným, kdo byl Roberta Šlachtu v této volbě schopen porazit byl nepochybně pouze Robert Šlachta. Máme neurčitý pocit, že s tímto hnutím nějak souvisí i Robert Šlachta. A odstáté uši a možná i kombajn.


Sputnik do kanálu

Blamáž bývalého slovenského premiéra Igora Matoviče s nákupem v Evropě neschválené ruské vakcíny Sputnik míří ke svému hořkému konci. Jak kritici namítali ještě v dobách, kdy se, jak na Slovensku, tak v Česku, vedl lítý politický boj o nákup této vakcíny, zájem mezi Slováky o vpich ruské „včeličky“ byl a je prakticky nulový. Proto se slovenští bratři jako správní hospodáři (zaplatit za vakcínu musí tak jako tak, expirace substance se však nezadržitelně blíží) rozhodli celou dodávku věnovat nebo rozprodat zemím, které si nemohou dovolit ten luxus očkovat registrovanou západní vakcínou. Nu, Igor Matovič je díky Sputniku politická mrtvola (byť se ještě, zdá se, pohybuje a vydává jakési zvuky) a u nás je díky Sputniku politickou mrtvolou Jan Hamáček (byť ještě stále ministruje, předseduje a nosí červený svetr nehledě na teploměr).


Samozřejmě si nemyslíme, že by sputniková vakcínová diplomacie Ruska byla mementem, po kterém už se žádný český politik podobného handlu nedopustí, ale snad bude o trochu opatrnější. V této souvislosti je zajímavé připomenout, že v samotném Rusku je proočkovanost Sputnikem mizivá, ochota obyvatel k očkování velmi vlažná, a tak ruskému bratrovi nezbývá, než vakcinaci nařídit zákonem. Pokud o slovenský Sputnik zadarmo (dle toho, z jaké strany se na celou záležitost díváme) nebude v Maďarsku, Albánii, Ghaně či Srí Lance zájem, možná by jej mohli Slováci věnovat Rusům jako dar rovnou se zasláním 20 milionů dolarů, ke kterým se za nákup Sputniku Rusům zavázalo. Good job, bratia!


Minimální mzda anebo „Sky’s the limit

Tripartita se v týdnu nedohodla na dalším růstu minimální mzdy. Návrh ministryně Maláčové, aby minimální mzda byla zvýšena na úroveň milion bambilionů (nebo tak nějak) se evidentně nesetkal s pochopením. Ale o ministryni Maláčovou obavy nemáme, nepochybně ony poměrně banální a přímočaré ekonomické poučky o dopadech minimální mzdy na nejnižší příjmové skupiny považuje jako vždy za plytké.


Opět křížky na Staroměstském náměstí

Tentokrát byli na Staromáku i všemožně na internetech připomenuti čeští pánové popravení zde (na Staroměstském náměstí, nikoli na internetech) přesně před 400 lety (21. června 1621). Dotyčné by to nepochybně dojalo and kat Mydlář gives it a thumb up.


Zeman říká ANO a efekt kolibřích křidýlek

Prezident Zeman se na CNN Prima News vyznal Terezii Tománkové, kterou tentokrát zase až tolik neurážel (byť Terezii Tománkové to podle všeho zase až tolik nevadí), že bude v nadcházejících parlamentních volbách volit hnutí ANO. Návazně na to spadly preference hnutí ANO v průzkumu agentury Kantar až na třetí místo za koalici PiSta a SPOLU a v hongkongském přístavu vypukl dramatický požár, kvůli kterému se potopilo minimálně deset kotvících lodí. Pro korektnost podotkněme, že tornádo, které zpustošilo Hodonínsko se Zemanovými volebními preferencemi nejspíše nesouvisí. Jednak k němu došlo ve výraznějším časovém odstupu před prezidentovým vyznáním, a jednak Zeman na své poměry nezvykle kultivovaně vyjádřil postiženým i pomoc poskytujícím občanům svou celkem upřímně působící podporu.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

454 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page