top of page

ARCHIV

Klausův tlustý fascikl, fáma o Haškovi na vnitru a Schillerové smyčka

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Fáma o Haškovi na vnitru. Tony Blair a mullet. Schillerové smyčka. Babišův ambivalentní vztah k EU. Klausův tlustý fascikl. Česká republika na mušce a pád vedení.


Zdroj: Twitter Aleny Schillerové.

Fáma o Haškovi na vnitru

Již mnoho nechápavých, posměšných a jinak implicitně či explicitně odsuzujících článků bylo napsáno o Michalu Haškovi, který se měl prý v minulém týdnu stát novým politickým náměstkem ministra vnitra. My v ZP se této kampaně proti panu doktorovi účastnit nehodláme. Naopak zvažujeme, že až do konce dnů této vlády budeme trvat na tom, že informace o Haškovi na vnitru je jen nějaká fáma. Jinak to snad ani není možné.


Ale pokud už budeme hrát hru jiných médií na to, že Hašek skutečně nyní náměstkem Jana Hamáčka je, tak nezbývá než poznamenat, že nový náměstek na ministerstvu vnitra si ještě ani nestačil ve své nové kanceláři na Letné vybalit hasičskou paráduniformu, modrý majáček pro kůží polstrovanou sanitku a zarámovanou cenu rektora za nejlepší disertační práci na vysoké škole Danubius, Sládkovičovo, a na sociálních sítích se už objevila jeho fotografie s ruskými motorkáři, kteří si říkají Noční vlci. A jako na potvoru ve stejné chvíli jiná součást ministerstva vnitra, která si říká Centrum proti hybridním hrozbám a terorismu, zveřejnila na sociálních sítích status o tom, jak funguje kremelská propaganda. My v ZP tak smekáme klobouk před názornou prací tohoto centra a věříme, že bude ve spolupráci s novým náměstkem v dobré práci v duchu názorové plurality pokračovat.


Tony Blair a mullet

Tony Blair se v rozhovoru pro jednu z ostrovních televizních stanic zjevil s poněkud nedbale vyhlížejícím hárem, které server Lidovky.cz označuje za mullet. Netušíme, jaký elév onen článek psal, nicméně podle přiložených fotografií nejde ani tak o oblíbený retrosestřih typu „vpředu business, vzadu párty” jako spíše o nyní poměrně rozšířený styl „všude lockdown”. A Blair je evidentně nemehlo, které se samo slušivě zastřihnout nezvládne. Schillerovou na něj.


Schillerové smyčka

Ministryně sociálních sítí Schillerová rozjela opět svou poetickou frézu a na Twitter umístila laškovné video, na kterém kdesi v pučící zahradě žertovně rýmuje následující říkanku: „Jedna-dvě, FAÚ jde, FAÚ si jde pro Tebe!”. Pro úplnost „FAÚ” je zde Finančně-analytický úřad Ministerstva financí. Jakási finanční rozvědka s některými oprávněními většími, než jakými disponuje policie. Tzv. cifršpióni. Výstup paní ministryně je natolik štěpný, že doporučujeme, aby z něj byla vytvořena minimálně desetihodinová smyčka na Youtube (tak jako je tomu například v případě legendárního klipu „Úúúúúúúsvit příííímééé demogracie Tomije Okamůůůůry” autorského dua Eva a Vašek). Až ruské orgány dle očekávání europoslankyně Konečné vydají českým bezpečnostním složkám protřelé rozvědčíky Čepigu a Myškina, bude moci být v rámci zostřeného výslechu tato tzv. Schillerové smyčka oběma výtečníkům nasazena za účelem získání bezpodmínečného doznání.


Babišův ambivalentní vztah k EU

Premiér, předseda hnutí ANO a znovu již oficiálně, byť nedobrovolně, majitel koncernu Agrofert, Andrej Babiš se během posledního týdne střídavě vyznával z lásky i nenávisti k Evropské unii a jejím institucím. Jeho ambivalentní postoj k Unii nejprve začal útokem, že „nejsme kolonie Bruseli” a že po něm jde „bruselské mafie”, aby ke konci týdne tvítoval, že je skvělé být již „17 let mezi spojenci a přáteli”. Vztah Andreje Babiše k Evropské unii je tak stejně srozumitelný jako celá současná česká zahraniční politika.


Klausův tlustý fascikl

Po nedělních Otázkách Václava Moravce se tento týden bude mluvit o silném vlivu Václava Klause na Miloše Zemana. Podle vicepremiéra Hamáčka totiž návštěva Václava Klause na Hradě několik desítek hodin před Zemanovým projevem mohla mít vliv na Zemanovo blouznění o dvou vyšetřovacích verzích výbuchů ve Vrběticích, které podle zlých jazyků nahrály ruské propagandě. Podle zcela nepotvrzených zpráv byl v podpaží Václava Klause cestou z limuzíny Institutu Václava Klause do Masarykova hradního salonku spatřen tlustý fascikl s nápisem „přísně tajné” v azbuce (совершенно секретно). Václav Klaus sice už pár let není v prezidentském úřadě, ale jak se na této návštěvě ukazuje, stále si udržuje jistý, v tomto případě ruský, politický vliv. Alespoň v podpaží.


Česká republika na mušce

Česká republika a konkrétně Praha se stane sídlem Agentury EU pro kosmický program. Američtí imperialisté naší kotlince tento úspěch evidentně nepřejí a tak rovnou v rámci svého pravidelného cvičení nechala konkurenční NASA zplanýrovat Šumavu a široké okolí dopadem simulovaného asteroidu. Po událostech uplynulých týdnů by nás také celkem zajímalo, jaká cvičení se simulacemi zásahů terče sahajícího od Aše po Jablunkov probíhají v Rusku. A jestli takto cvičí Roskosmos nebo tamní Raketová vojska strategického určení.


Pád vedení

Abychom tento ZP zakončili v pozitivním duchu (v poslední době to nějak v publicistice obecně přichází do módy), přišlo ČTK v pátek s informací, že „spadlý sloup trakčního vedení do traťové koleje omezil od... rána na téměř osm hodin provoz vlaků na frekventované trati mezi Prahou a středočeskými Dobřichovicemi”. Podle všeho je problém již vyřešen a dobřichovičtí jsou tedy zachráněni.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

1 227 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page