top of page

ARCHIV

GLOSA: Dynamika pomoci Ukrajině

Aktualizováno: 13. 3. 2022

Svobodný svět má nového hrdinu, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tlak veřejnosti a šílené záběry z bojů na Ukrajině začínají měnit dynamiku pomoci západního světa. Nehraje se jen o Ukrajinu, ale o celý náš svět, jak jsme ho dosud znali. Teď musí Ukrajina vydržet.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj demonstruje, že je stále v Kyjevě a vede obranu země, zdroj: Twitter Volodymyr Zelenskyj.

Ještě před pár dny polovina expertů tvrdila, že ruská invaze na Ukrajinu se konat nebude, nebo alespoň ne ve větším rozsahu. Varování zvláště amerických tajných služeb, že Rusko chystá plnou invazi, se bohužel beze zbytku naplnilo.


Ve čtvrtek brzy ráno, když Putin oznámil, že zahajuje „speciální operaci“ byla Ukrajina ponechána svému osudu. Západ sice invazi odsoudil a začal připravovat zavedení sankcí, ale vše se neslo v duchu Ukrajina je hotová věc a teď jde o další země, Pobaltí a dokonce Slovensko.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, původem televizní bavič, ale během posledních hodin prokázal nečekanou (a v kontextu toho, jak se chovají jiní lídři, obdivuhodnou) odvahu a schopnost jasně vysvětlovat svému národu i světu, o co se hraje: nejen o Ukrajinu, která čelí bezdůvodné brutální agresi putinovského režimu, ale i o osud Evropy a mezinárodního světového řádu.


Již delší dobu některými zmiňované historické paralely dění na Ukrajině a v Evropě s koncem třicátých let získávají na váze. Nicméně v jednom se tyto paralely mýlí, reakce veřejnosti, reakce svobodného světa je jednotná, silná a zřejmě působí na dynamiku toho, jak západní lídři reagují, respektive postupně přitvrzují vůči Rusku.

Lavírující země jako Německo, Maďarsko a překvapivě i Itálie pod tímto tlakem a pod tíhou šílených záběrů z bojů na Ukrajině snad začínají chápat, že se tu opravdu nehraje jen o Ukrajinu a že Západ bude muset přinést vlastní oběti, byť snad jen ekonomické.


Zdá se, že Západ se rozhýbal a začíná dodávat zbraně Ukrajině, zvláště pak Polsko, Británie a severské státy. Jak řekl bezpečnostní poradce Tomáš Pojar: „Bude hrozně záležet na tom, jak to, co se děje nyní na Ukrajině, bude Rusko bolet, ať jde o jejich vojenské ztráty, tak i ekonomický tlak. Pokud je to bude bolet, tak bude mít menší apetit se pouštět dál. Ukrajinci v tuto chvíli bojují za naši svobodu.“


Sebetvrdší sankce, a v tom má najednou přepólovaný prezident Miloš Zeman pravdu, ukončit ruskou agresi nepomohou. Ukrajina nyní musí vydržet. A jak upozorňuje analytik Martin Svárovský, ruská vojenská doktrína je nastavena na limitované válčení: zasadí rychlý úder a způsobí strategický šok. Pak si Rusko diktuje podmínky. A to se zřejmě nyní na Ukrajině nepovedlo.

 
 

Věřme, že i Česká republika, byť neveřejně, je v dodávkách zbraní Ukrajině zapojena. A ještě včera ve skladu ležící dělostřelecké granáty jsou již dávno na cestě. Bylo by nesmírně smutné, kdyby tomu bylo naopak.

Sláva Ukrajině!

428 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page