top of page

ARCHIV

Geniální plán ministra Blatného: do boje s pandemií zapojí dezinformátory

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: přijme Sociální demokracie Průhonické nebo Kostelecké usnesení? Pilní žáci Tálibánci. Ministerstvo zdravotnictví se inspiruje u Blanického manifestu. Za šťastnější zítřky díky Facebooku. Anketa pro Romana Prymulu a miss s některými změnami, například promenádou v rouškách.



Kostelecké usnesení

Začátkem minulého týdne oznámil miláček lehce liberálně-levicových kruhů ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček svůj úmysl ujmout se˜ – terminologií hodící se spíše pro jinou, nutno říci, že o něco úspěšnější politickou stranu (a tím nemyslíme TOP 09) – kormidla potápějící se lodi ČSSD a vystřídat současného krizového kormidelníka Hamáčka. Petříček uvedl, že si nedovede představit další spolupráci ČSSD s ANO po volbách. Vůči účasti strany ve vládě s ANO, jakož i vůči celému současnému vedení strany, také vystoupili sociální demokraté z Bohumína. Již v roce 1995 si zde sjezd Sociální demokracie odhlasoval zákaz spolupráce ČSSD s extremistickými stranami včetně KSČM.


Vzhledem k tomu, že Petříček je ministrem ve vládě právě s hnutím ANO podporované komunisty a zároveň členem současného vedení SocDem, mají výroky z Bohumína jistou symbolickou rovinu. Skromně však doporučujeme, aby eventuální nové usnesení, zakazující budoucí spolupráci s populisty včetně ANO, vzniklo někde jinde, aby se to v budoucnu nepletlo. Dokonce by mohlo být místo pro takové usnesení zvoleno přímo tak, aby v budoucnu fungovalo jako metonymická pomůcka. Nabízí se například možnost uspořádat sjezd v průhonické Sokolovně a mít tedy usnesení Průhonické. Pokud by provozovatel Sokolovny konání sjezdu neumožnil, lze ještě zvážit alespoň možnost servírovat na sjezdu buřtguláš z holdingových špekáčků a na jejich počest následně usnesení nazvat Kosteleckým. Bratrovražedný, pardon přátelský, souboj na potápějící se lodi budeme i nadále se zaujetím sledovat.


30 Tálibánců

Světové agentury přinesly informaci, že v Afghánistánu došlo k dalšímu (sebe)vražednému incidentu s několika desítkami obětí. Jednalo se o třicet Tálibánců v zácviku, kteří při praktickém cvičení úvodního kurzu “sestroj si vlastní bombu” pod vedením několika zkušených zahraničních bojovníků omylem odpálili sebe i instruktory. Pro úplnost je třeba dodat, že tiskový servis Tálibánu sdělil, že sice k výbuchu došlo, ale nikoli v mešitě, nýbrž ve skladu a nikomu se nic nestalo. Tak určitě. Nepochybujeme, že se dotyční i 30x72 panen mají skvěle.


Ministerstvo zdravotnictví se inspiruje u Blanického manifestu

Daniel Landa a další kuriozní osobnosti podporující jeho Blanický manifest uspořádali v plenéru na Vyšehradě tiskovou konferenci, kde byla představena strategie boje proti koronaviru v podobě desetibodového plánu. Na akci promluvil přes videokonferenční techniku vakcinolog a nedávno ministerstvem zdravotnictví za dezinformátora označený profesor epidemiologie Jiří Beran. Přístup Daniela Landy je nepochybně upřímně míněný, byť celkem s jistotou chybný. Ale jeden aspekt jeho taktiky určitě stojí za pozornost. Doposud se stát snažil dezinformátory potírat. Možná by bylo efektivnější se s nimi naopak dohodnout a k šíření jim dodávat vhodné “dezinformace”, a to za použití nejmodernějších metod strategické komunikace vytvářené vládními odborníky. Právě v případě profesora Berana chce zřejmě samo ministerstvo zdravotnictví tuto geniální taktiku použít. Beran se má zapojit do kampaně na propagaci dosud negativně cejchované očkovací látky od firmy AstraZeneca. Proč ne. Onen negativní cejch má ostatně sám pachuť spíše dezinformační kampaně.


Za šťastnější zítřky díky Facebooku

Facebook znemožnil v rámci sporu o autorská práva vkládat svým australským uživatelům odkazy na články ze zpravodajských webů. Řešení situace, která nastala u protinožců, bude v budoucnu dost možná precedenční pro podobné spory vlád a velkých technologických firem na celé planetě. Fajn, zbavení uživatelů Facebooku a dalších sociálních sítí možnosti pohoršovat se nad každým novým sebebanálnějším článkem denního zpravodajství je dost možná krokem ke šťastnějšímu lidstvu. Problémy sice nezmizí, ale budou se méně řešit. Česká vláda takto postupuje už nejméně od Nového roku a jak to jde.


Anketa pro Romana

Bývalý ministr zdravotnictví Roman “Kapitula” Prymula a nyní již i bývalý poradce premiéra Babiše opět kázal vodu a pil víno. Objevil se totiž mezi VIP hosty fotbalového zápasu bez diváků na tribuně Slavie jen několik hodin poté, co v médiích důrazně doporučoval zavést tvrdý lockdown. Následně se obhajoval, že žádná nařízení neporušil, že sám neměl dovolenou (a to ani zahraniční). A řečnicky se zeptal, zda má tedy být pořád doma.


Dovolujeme si tuto otázku použít do ankety Zpětného projektoru, která zní:


Má být Roman Prymula doma, pokud zároveň horuje pro to, aby všichni ostatní byli doma?


a) ano

b) ano

c) ano


Správná odpověď: b)


Promenáda v rouškách

Kulturní událost roku, tedy volba Miss ČR (nebo té druhé miss, nejsme si zcela jisti) doznává rovněž jistých změn v reakci na koronavirovou pandemii. Některé tradiční aspekty soutěže, například filosoficko-psychologické disputace dívek s duchaplným moderátorem v roli jakéhosi otce Fura zůstanou samozřejmě zachovány. Nicméně jinak se pandemie projeví i zde. Finalistek nebude vzhledem k velikosti sálu obvyklých 12, ale jen 8. A ze všeho nejvíce se samozřejmě těšíme na královskou disciplínu - promenádu v rouškách. Nakonec nepůjde o takovou změnu - miniplavky nahradí nanoroušky.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.

Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

1 866 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page