top of page

ARCHIV

Babiš jako kůl v plotě, Blatný jako Sibyla a divočák na konec

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Raději odklízet radioaktivní trosky než vést komunikaci Ministerstva zdravotnictví. Občane, potvrzení předkládej raději na papíře, je to hygieničtější. Ministerstvo nekomunikace. I Pavel vakcínu Sehnal. Nová koncepce vzdělávání zveřejněna v nedělním pořadu Čau lidi. A Volný divočák je opět volný.


Zdroj: FB Andreje Babiše, koláž.

Raději odklízet radioaktivní trosky než vést komunikaci Ministerstva zdravotnictví

Zavřené závodní jídelny, otevřené závodní jídelny, probíhající zkoušky v autoškole, zakázané zkoušky v autoškole, rybaření povoleno a pak zase ne, rozvolňování po třech týdnech, žádné rozvolňování po třech týdnech a tak dále. Vládní tým komunikačních a marketingových mágů je patrně pod obraz zpitý a nepříliš funkční, neexistující, anebo nepříliš magický. Do toho přichází zpráva, že nový šéf komunikace Ministerstva zdravotnictví se nakonec rozhodl do nové práce nenastoupit. Patrně se na poslední chvíli rozhodl vzít přece jen méně sebevražedný job. Což by v tomto případě bylo i odklízení radioaktivních trosek v Černobylu.


Občane, potvrzení předkládej raději na papíře, je to hygieničtější

Elektronizace a digitalizace veřejné správy doznala v uplynulém týdnu mohutného rozvoje. Po jisté nejistotě bylo připuštěno, aby čestná prohlášení a další dokumentace dokládající nezbytnost meziokresních cest byla hraničním kontrolám předkládána též elektronicky, tzn. např. ukázáním na obrazovce smartphonu. Podle policie je však nadále preferovaná listinná podoba. To je logické, i koronavirus má z úředních listin nepochybně respekt. A tak je to správné, hlavně abychom to s tím e-governmentem nepřehnali.


Ministerstvo nekomunikace

Když 29. října loňského roku přebíral funkci ministra zdravotnictví po Romanu Prymulovi do té doby veřejnosti neznámý Jan Blatný, obrátil se na první tiskové konferenci na novináře s apelem, že je třeba změnit náladu ve společnosti, že se při svém rozhodování bude řídit na základě dat a konsensu vědecké komunity a přijímaná rozhodnutí bude dopodrobna vysvětlovat. Nyní v březnu můžeme konstatovat, že nálada ve společnosti je výborná, čehož jsou důkazem nedělní demonstrace a střety antirouškařů (nyní by již mělo jít spíše o antirespirátoraře třídy FFP2) s policií v centru Prahy. Komunikace s novináři je také bezvadná, což můžeme ilustrovat na Blatného odpovědi, nepochybně založené na datech, jaký očekává další vývoj: “Situace se zlepší, nezlepší, případně zhorší.” Nahrazení dosavadní hlavní hygieničky je “něco, co se nějakým způsobem děje”. Bohužel i tato vláda je cosi, co se nám naneštěstí nějakým způsobem stalo. Ovšem na rozdíl od alternativ budoucího vývoje v podání ministra Blatného v tomto případě alternativu “že se to zlepší” předem vylučujeme.


I Pavel vakcínu Sehnal

Nouzový stav, protiepidemická tažení, válečnická rétorika a narůstající celospolečenská frustrace se podepisují na stavu občanských a lidských práv, která čelí čím dál častějším a bezprecedentním atakům. To například vposledku pocítil též vlastník letňanského výstaviště, miliardář Sehnal, který byl nevybíravými metodami donucen k přednostnímu naočkování vakcínou Pfizer/Biontech. Vlastními zaměstnanci. Ze samého šoku pak na sociálních sítích začal propagovat vakcínu Sputnik V. Kde je ta Amnesty International, když ji člověk potřebuje?


Nová koncepce vzdělávání zveřejněna v nedělním pořadu Čau lidi

Premiér Andrej Babiš zaskočil vládu a především svého ministra školství Plagu, když se nechal slyšet, že letošní maturity se kvůli nepříznivým epidemickým podmínkám a uzavřeným školám konat nebudou a místo nich žáci obdrží známku z celoročního průměru. Školské asociace i odborníci se k premiérovu návrhu postavili nepřekvapivě negativně s tím, že by o tak zásadní věci měl rozhodovat právě ministr školství po debatě s odborníky, a nikoli sám mikromanager Babiš.


V neděli se ale celá záležitost vyjasnila díky jeho pravidelnému pořadu Čau lidi, kde premiér zpochybnil užitečnost samotného konceptu maturit, neboť on sám jako jeden z největších zaměstnavatelů se nikdy adeptů o práci na maturitu neptal. Tak určitě, s postupujícím promořováním postupuje zřejmě i tempo začleňování České republiky do holdingových struktur. Nakonec, s blížícími se volbami je na to nejvyšší čas. A výkonné profese v budoucím společensko-firemním uspořádání, od baličů párků v masokombinátu po zvedače rukou v parlamentu samozřejmě nějaké maturitní zkoušky nepotřebují.


Obecně vzato, v posledku sledujeme zajímavý fenomén, kdy se nejsilnější koaliční strana ANO a někteří její ministři dostávají v rámci koalice do opozice vůči svému premiérovi, který nahodile přebírá jejich agendu a rozhodnutí jim oznamuje prostřednictvím pořadu Čau lidi. Kde jsou doby, kdy se Helena Válková o svém blížícím odchodu dozvídala alespoň z Lidových novin. Zřejmě se jedná o nový rozměr konceptu nepolitické politiky a také patrně docházejí kádři ochotní s Andrejem Babišem spolupracovat, natož hledat nějaká řešení. Dokonce i ministr Blatný hrozí, že vznikne-li při úřadu vlády paralelní Ministerstvo zdravotnictví, tak rezignuje. Nepochybujeme o tom, že pokud při úřadu vlády vznikne naprosto přesná kopie Ministerstva zdravotnictví, a to včetně dokonalé repliky dlaždiček na záchodě v druhém patře, tak pan ministr nekompromisně práskne dveřmi.


Volný divočák je opět volný

České země čelí invazi divočáků. Osamělí kňouři již zaútočili v pražském Podolí i v plzeňském centru. Na nedělní demonstraci byl pak zadržen poslanec Volný. Po výslechu byl propuštěn zpět do svého přirozeného prostředí.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám další krásný týden bez kontaktů.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

1 599 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page