top of page

ARCHIV

Šest dávek Sputniku, Abú Bartoš a justiční respirátor v Brně

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Digitalizace a islamizace. Nedomyšlené zahrádky bez EET. Šest dávek Sputniku! Maruščino informační manko a justiční respirátor.


Koláž ZP.

Digitalizace a islamizace

CNN Prima News na fóru Pirátské strany našla (škarohlíd by řekl „vyšťourala“) některé výroky samotného předsedy a premiéra in spe Bartoše. Ten se někdy v roce 2009 rozepsal o tom, že by mu nevadila „muslimská“ Evropa, hlásil se k tomu, že hlasoval proti vstupu ČR do EU a na problematiku západního Balkánu projevoval názory toho typu, že by si mohl z fleku „dát jazyk“ s poslancem Foldynou. Na druhé straně však předseda Bartoš v poslední době pilně konzultuje v Lánech s prezidentem, takže zřejmě zavnímal, že názory nemění jen idiot, a tak na dotazy novinářů reagoval nějak v tom smyslu, že jednak to tehdy tak nemyslel, a jednak už svoje názory hodně změnil. Z toho jsme sice trochu zmateni a nadále tedy příliš netušíme, jaké názory vedení Pirátů vlastně zastává (a zastávalo, nebo tedy nezastávalo), ale alespoň doufáme, že tento incident s hříchy minulosti nechá pirátstvo nahlédnout, že kompletní digitalizace má i svá úskalí.



Nedomyšlené zahrádky bez EET

Začátkem tohoto týdne se otevírají zahrádky restaurací (jen týden po tom, co se mohly otevřít vleky a lyžařská zařízení). Zkraje minulého týdne se ale vedl poměrně zásadní spor o to, jak zahrádky otevřít, ale zároveň donutit zákazníky (když už na ně musejí), aby tam netrávili příliš mnoho času. Dvojministra Havlíčka tak napadl geniální plán, jak to celé zařídit ve stylu „aby se vlk nažral a koza zůstala celá“: vypnout na zahrádkách wifi! Jak sdělil ve čtvrtek médiím: „Muzika a v zásadě i wi-fi jsou na zahrádkách zakázané, protože není cílem, aby se tam zejména mladí lidé potkávali, dali si jedno pivko a seděli tam čtyři hodiny.“ Nicméně jeho premiérovi se to celé „moc nezdálo“ a nakonec v nařízení ministerstva zdravotnictví nic o vypínání wifi nenajdeme. Buď vláda dostala rozum, nebo si vyhodnotila vládní sekce ANO, že vypnuté wifi na zahrádkách zároveň znamená i vypnuté, byť nyní nepovinné, EET. Nevíme.


Šest dávek Sputniku!

Maďarský občan László Szakács se nechtěně stal pokusným králíkem vakcinačního průmyslu, když byl svým praktickým lékařem omylem naočkován šestinásobnou dávkou vakcíny Pfizer. Kromě zvýšené teploty a mírných bolestí hlavy prý pan László žádné další vedlejší účinky nezaznamenal. Vzhledem k tomu, že v Maďarsku se očkuje nejen v Evropě schválenými vakcínami, ale i těmi neregistrovanými z Číny a Ruska, může tento nedobrovolný účastník experimentu být rád, že se jednalo pouze o Pfizer a ne třeba Sputnik V. My v ZP si totiž umíme živě představit, co by taková šestinásobná dávka Sputniku v rameni pana László dokázala vyvolat. Jak přesně vysokou teplotu by pan László býval měl nevíme, ale hlava by ho bývala bolela minimálně tak, jako když za sebou máte jednání s ruskou delegací nad kulturní výměnou.


Závěrem pouze poznamenáváme, že o šestinásobnou dávku se s jistotou jedná pouze tehdy, pokud se z jedné ampule vakcíny Pfizer vytěží šest dávek tzv. Babišovou metodou. Za standardních okolností se však jedná o dávku pouze pětinásobnou a kousek.


Maruščino informační manko

Miloš Zeman v nedělní podvečer opět promluvil. Na několik minut tak znovu rozvířil kauzu Vrbětice, když národ seznámil s další vyšetřovací verzí: za výbuchem muničních skladů mohlo být zakrytí manka! Bohužel vzrušení, které tato zpráva vyvolala, opadlo v okamžiku, kdy prezident sdělil, že tuto informaci má od ministryně Benešové. A jak nejen v ZP dobře víme, znamená to jediné: ministryně zase měla špatné informace. A vskutku, o několik desítek minut později nás premiér Babiš informoval, že si neumí vysvětlit, proč pan prezident stále trvá na více verzích. Ve večerních hodinách pak sama Benešová sdělila Deníku N, že o žádné jiné než ruské vyšetřovací verzi už neví.


Na druhé straně se nelze úplně zbavit dojmu, že ona prezidentova třetí tzv. vyšetřovací verze v sobě má jistou poetiku. Shrňme si to: firma IMEX si zřejmě po zjištění manka ve vrbětickém skladu objednala účetní konzultanty z GRU, kteří se diskrétně dostavili a manko ve skladu radikálně vyřešili. Nakonec ani GRU to nejspíš nic navíc nestálo: i kdyby na Moravu její specialisté nevyrazili, musela by i tak někde trénovat a cvičně vyhazovat modely muničních skladů. Je to tedy podobné jako s uvažovaným přeletem gripenů nad Karlovým mostem v rámci oslav svátku sv. Jana Nepomuckého. Dle tweetu našeho Ministerstva obrany se letecké síly v zásadě snaží komukoli, kdo o to požádá, se zajištěním přeletů našich (stále jen pronajatých) gripenů vyhovět. V tomto případě se role vyšetřovatele ujal pražský primátor Hřib, vypátral, že by stíhačky vylekaly vodní ptactvo a následně byl přelet z jeho iniciativy zrušen. Tak určitě, skoro se nám zdá, že nechat si vyhodit muničák do povětří kvůli manku dává větší smysl.


Justiční respirátor

ČTK přinesla zprávu o pozoruhodném jednání u Nejvyššího správního soudu, který měl minulé úterý ve veřejném zasedání projednávat návrh na zrušení mimořádného opatření týkajícího se testování zaměstnanců v nejmenších firmách na Covid19. „Nejvyšší správní soud (NSS) dnes musel odročit veřejné jednání o testování na koronavirus v malých firmách. Jeden z pisatelů návrhu, advokát Libor Hlavsa, trval na tom, aby si soudci sundali respirátory. Chtěl jim vidět do obličeje. Členové senátu to odmítli, Hlavsa pak podal námitku podjatosti, o které musí rozhodnout jiný senát NSS.“ Na soudce při soudním jednání se vztahuje výjimka z povinnosti zahalení dýchacích cest. Přitom v lednu probíhal v české justici spor o to, mají-li být soudci zařazeni mezi prioritně očkovanými skupinami a zrovna soudci NSS byli poměrně zásadně proti. Podle zlých jazyků to souvisí s tím, že soudci NSS na rozdíl od soudů nižších stupňů veřejně nezasedají příliš často a rozhodují spíše jen v písemném řízení. Napadá nás, že by mohla v našem soudnictví vzniknout nová tradice. Podobně jako si angličtí soudci položili na hlavu malý „černý šátek“, když vyhlašovali trest smrti, mohli by si soudci u správních soudů při oznamování přerušení jednání z důvodu podání námitky podjatosti nasadit respirátor. Aby tato tradice mohla vzniknout, budou muset soudci z Moravského náměstí nejdříve své respirátory odložit (aby je pak mohli dle tradice nasazovat). Je fakt, že na jednání, kde jsou všichni účastníci otestováni, nejeden z nich nyní již s ohledem na věk dost možná i očkován, je zaryté nošení respirátorů spíše jen jakýmsi pověstným „signalizováním ctnosti“.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

925 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page