top of page

ARCHIV

Zmatená ministryně spravedlnosti, Hamáček musí projít kurzem konspirace a komunisté mávají šátečkem

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Maruška zase neměla správné informace, díl 358. Dekonspirátor Hamáček. Komunistické sbohem a šáteček. Čínský virus v alfabetě a telegraficky na závěr nejen o Brně a surikatách.


Koláž ZP.

Maruška zase neměla správné informace, díl 358.

V ZP se pravidelně věnujeme výrazným osobnostem současné vládní garnitury. Našimi velkými oblíbenci jsou Jan Hamáček a Marie Benešová. Tentokrát se můžeme oběma velkým personám věnovat společně. Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost se totiž znovu (nedají si pokoj, pozn. ZP) zabýval kauzou Vrbětice a výpravou agenta bez budoucnosti Hamáčka do Moskvy. Senátoři si mimo jiné pozvali dosluhujícího nejvyššího státního zástupce Zemana, aby jim osvětlil, co se na inkriminované schůzce na půdě ministerstva vnitra tehdy dělo. Nejvyšší státní zástupce ale senátorům sdělil, že nebyl zbaven mlčenlivosti ministryní spravedlnosti a tak „nemůže uvádět žádné skutečnosti“. Proti takovému nařčení se ministryně spravedlnosti Benešová důrazně ohradila s tím, že „nejvyššího státního zástupce zbavila mlčenlivosti, a ne že nezbavila“. Standardně to pak dopadlo jako vždycky. Benešová měla nesprávné informace, protože později sama novináře informovala, že sice opravdu měla v úmyslu nejvyššího státního zástupce zbavit mlčenlivosti, ale byla bezpečnostním specialistou upozorněna na závadu, že žádost nebyla podána podle zákona o ochraně utajovaných informací a nekonkretizovala povahu a rozsah zamýšleného zproštění. Takové věci se stávají i nám obyčejným smrtelníkům. Myslíte si, že jste něco udělali a ve skutečnosti jste nic neudělali. Myslíte si, že máte správné informace a obvykle nemáte. Vůbec nevadí, že jste třeba ministryně spravedlnosti. Nevadí, nevadí, nevadí!


Dekonspirátor Hamáček

Jak jste si všimli, předešlá část byla spíše o Marii Benešové a Jana Hamáčka jsme dost odbyli. Tak to napravíme. Hamáček se minulý týden znovu dostal na stránky hlavních ruských zpravodajských kanálů. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí totiž vyzvala českou stranu, aby vysvětlila Hamáčkovy výroky stran stahování našich diplomatů z Ruska těsně před vypuknutím celé kauzy Vrbětice. Co vlastně agent bez budoucnosti sdělil tak výbušného? V podstatě médiím řekl, že jsme na moskevské ambasádě měli nepřiznané špiony a ty jsme narychlo stahovali domů, aby si jejich odjezdu ruská strana nevšimla: „My jsme těch posledních pár dnů seděli do noci na Ministerstvu vnitra a seděli jsme tam s šéfy tajných služeb a dělali jsme vše pro to, aby ti lidé, o kterých teď hovoříte, nemuseli ani speciálem, ani autem, aby prostě o nich ruská strana nevěděla a v poklidu zmizeli, protože těm by asi nehrozilo jenom vyhoštění.” Z výše uvedeného pak jednoduchou logickou úvahou (jak upozornili elitní bývalí zpravodajci, pozn. ZP) plyne, že letěli domů běžnou leteckou linkou. Samozřejmě, nelze vyloučit, že celé Hamáčkovo sdělení byla předem připravená kamufláž, a všechno je jinak. Vyloučit v této kauze a v jednání Jana Hamáčka nelze vůbec nic.


Sbohem a šáteček

KSČM zahájila volební kampaň pro říjnové volby. Těsně po zahájení se distancovala od vlády Andreje Babiše s tím, že jí umožnila přežít hlasování o nedůvěře odchodem komunistických poslanců ze sálu. Za předvolební slogan si komunisté zvolili heslo „Šance na nový začátek”. Ale jak zdůraznil soudruh předseda Filip, komunisté se nestydí za nic, co za posledních třicet let dělali, a dokonce ani za mnohé, co dělali ještě dříve, „pokud to bylo ve prospěch občanů”. My v ZP bychom jim rádi za dobrou práci v posledních osmdesáti letech poděkovali a jsme toho názoru, že dobra pro lidi už vykonali tolik, že si více již nezasloužíme. Přejeme tak celé KSČM a všem soudruhům klidný důchod a nikdy, nikdy na vás a na všechno, co jste vykonali, nezapomeneme!


Čínský virus v alfabetě

WHO se rozhodla pojmenovat jednotlivé mutace koronaviru písmeny řecké abecedy. Důvodem je prý to, že vědecké názvy jednotlivých mutací byly příliš složité a pro veřejnost nesrozumitelné (např. indická mutace, tedy pardon, mutace delta, nese odborný název B.1.617.2). Zástupkyně WHO Van Kerkhoveová tento krok s přesvědčivostí, která je Světové zdravotnické organizaci vlastní, vysvětlila mj. tak, že se WHO pouze snaží „trochu pomoci v diskusi s průměrným člověkem“. To jsme si oddechli. Na první pohled to totiž působilo jako další snaha o odklonění pozornosti od Číny coby země, která dovolila, aby se virus začal šířit, dlouho nebyla ochotna zbytku světa o vzniklé situaci poskytnout relevantní informace a která posléze bezostyšně využila boj proti pandemii k upevnění svého vlivu na domácí i mezinárodní scéně. Ale vzhledem k tomu, že přejmenování jednotlivých mutací s tímto nijak nesouvisí, tak s radostí zjišťujeme, že naopak lze do celé situace vnést o trochu více světla a zaměřit adekvátní pozornost naopak zpět na Čínu. Namísto původního čínského viru a jeho britské, jihoafrické a indické mutace, bude tedy napříště možné mluvit o „alfa/beta/gama/delta variantě čínského koronaviru”. Máme pocit, že soudruzi tentokrát WHO nepochválí.


Obžaloba za hnízdo

Policie navrhla po nějakých pěti letech podat v kauze farmy Čapí hnízdo obžalobu na obviněného Andreje Babiše. Zpráva zaujala pár lidí na Twitteru a to je asi tak vše, co se o tom dá říci. Ať už to nakonec dopadne jakkoli, tak skoro 5 let vyšetřování činu, který se stal před zhruba 14 lety a o kterém se veřejně mluví rovněž drahně let, je naprosto nepřijatelné. Pokud je to výsledkem nějakých temných vlivů na vyšetřování, tak je třeba se tím zabývat a ty, kteří do vyšetřování zasahovali, dohnat k odpovědnosti. Pokud je to výsledkem strachu a autocenzury na straně orgánů činných v trestním řízení, je třeba se tím zabývat a ty, kteří projevili takovouto zbabělost, dohnat k odpovědnosti. A pokud je to standardní doba řízení, kdy obviněný je několik let vyšetřován, aniž by věc došla byť jen k prvoinstančnímu soudu, tak je už sakra konečně potřeba se tím zabývat a trestní systém v ČR komplet zreformovat. Takto (ne)fungující trestní právo je totiž pro demokratickou společnost minimálně stejně škodlivé jako děravá pravidla pro dotace, ze kterých lze drze čerpat peníze na surikaty. Nic proti surikatám.


Telegraficky na závěr

Kapacita dnešního ZP je již skoro vyčerpána a samozřejmě se do něj část událostí uplynulého týdne nedostala. Z těchto dalších nedůležitých bizarností tedy pouze telegraficky zmiňme následující: Jeden chlípný a již bývalý poslanec za TOP 09 mající zálibu ve stěhování nočních stolků (tzv. noční stolkynk) má nový účes. Jistý postarší člověk s pupkem o sobě prohlásil, že je hovňousek. Sněmovnou prošlo zrušení osvobození drobných zásilek z mimoevropských e-shopů v hodnotě do 22 EUR od daně z přidané hodnoty; Sněmovna tak reaguje na novou evropskou legislativu. Bravo, podpora EU v příštím Eurobarometru určitě poskočí minimálně na hodnoty oblíbenosti Světové poštovní unie. Ve Velké Bíteši se našla letecká puma. Cool. ČTK hlásí, že sčítání konikleců na Kamenném vrchu v Brně potvrdilo světový unikát lokality. Netušíme, co s tím mají společného koniklece, ale o postavení Brna coby světového unikátu jsme nikdy nepochybovali.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.


1 172 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page