top of page

ARCHIV

Zeman na telefonu, Monthy Python ve Varech a koaliční hybridní válka

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Třetí generace Klausů. Uklidňující Miloš Zeman. Nevhodné komentáře Monty Pythona. Woody Allen ve Varech. Prezidentská milost uzdravuje a tradičně telegraficky.


Monty Pythoni v roce 1971, koláž ZP.

Třetí generace Klausů

Po listopadu 1989 jsme chtěli dohánět Západ. Sice jsme to dělali tak nějak po svém, ale o to upřímněji. Až v poslední době se zdá, že se nám tu rodí opravdové politické dynastie tak, jak je známe třeba z USA. CNN Prima News nám představila politickou omladinu a mezi ní i dalšího Klause, který má ambice prosadit se v politice. Vnuk Václava Klause Vojtěch sice chce ještě dokázat něco mimo politiku, ale genům neuteče. To je jasné. Bratři Okamurové se zase v pondělí poprvé sejdou v Poslanecké sněmovně. A jako na potvoru (abeceda je bestie) je na ustavující schůzi hned posadí do jedné lavice. Bude to jistě dojemné setkání, neb spolu dle svých vyjádření již drahnou dobu nepromluvili. Že by to bratrům v jedné lavici dlouho vydrželo, si tak nějak nemyslíme. Je jen škoda, že to nevydrželo i dalším nadějným rodinám, které měly svého času dobře našlápnuto. Namísto ranče, jako Kennedyové v USA, se takoví Stropničtí mohli s velkou slávou scházet na zámku Osečany na Příbramsku.


Uklidňující Zeman

Po mnoha týdnech jsme konečně mohli slyšet uklidňující hlas pana prezidenta Miloše Zemana. Vyhověl totiž žádosti „novináře“ Luboše Procházky z rádia Frekvence 1 o rozhovor, o který stanice požádala ještě před volbami. Zeman posluchačům sdělil, že se cítí normálně, měsíc nekouří, líbí se mu program ODS a do nemocnice se dostal jen proto, že mu nechutnalo. O pár hodin později pak na oblíbeném tiskovém brífinku vystoupil šéf konsilia Zima a ředitel Vojenské nemocnice Zavoral s tím, že pan prezident je vážně nemocný a neschopný práce, aby o chvíli později člen tohoto konsilia profesor Pafko sdělil, že Zeman trpí cirhózou jater. Politická scéna si hned oddychla, začalo se hovořit o tom, že je to „ten starý Zeman“ a úvahy o aktivaci článku 66 vzaly za své. Uznáváme, že když je panu prezidentovi program ODS najednou sympatický, tak je to silné gesto, ale není to právě jeden z důvodů, proč by článek měl být aktivován?!


Nevhodné komentáře Monty Pythona

Jeden z někdejších členů skupiny Monty Python, Terry Gilliam, byl i se svou hrou Into The Woods vyobcován z nezávislého londýnského divadla Old Vic. Důvodem mělo být Gilliamovo nekorektní zabrušování do citlivých témat typu genderu nebo kontextu hnutí Me Too. Nad vstupem do tohoto divadla svítí stylizovaný neonový nápis „Dare always dare“. Nejsme si jisti, proč si londýnští divadelníci zvolili zrovna toto motto, ale zaujalo nás, že nápadně připomíná anglický překlad slavného projevu francouzského revolucionáře George Dantona z roku 1792, který je v češtině známý jako „Odvahu, ještě jednou odvahu a vždy odvahu“. Pokud je vnitřní rozpoložení souboru divadla Old Vic podobné jako to Dantonovo v roce 1792, tak se domníváme, že Terry Gilliam by měl rychle popadnout obě poloviny kokosového ořechu a rychlostí africké vlaštovky vyrazit co nejrychleji pryč.


Na druhou stranu je třeba v tom vidět i příležitost, tedy alespoň pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který letos hostil v Hollywoodu zapovězeného „zvrhlíka“ Johnnyho Deppa. Příští léto tak na karlovarské kolonádě cestou do Becher baru s velkou pravděpodobností potkáme Terryho a možná třeba i Woodyho.


Prezidentská milost uzdravuje

Prezident Zeman omilostnil v době své hospitalizace jistého podnikatele, který měl být z důvodu vážné chronické nemoci dlouhodobě nemohoucný. Nenechaví reportéři Českého rozhlasu však zjistili, že tento člověk v době své nemohoucnosti dále vesele podnikal, resp. stal se jednatelem několika společností. To patrně nasvědčuje tomu, že to s omilostněným podnikatelem nebude zase až tak špatné. Naopak s omilostňujícím prezidentem to v danou dobu bylo zřejmě špatné velmi. To konečně potvrzuje i fakt, že hradní kancléřství posléze nastartovalo stroj času, a aby předešlo nějakým dalším vyšetřováním, popostrčilo okamžik podpisu milosti na dobu před prezidentovou hospitalizací. Navíc sám podnikatel prý o podání žádosti o milost ani nevěděl, podala ji jeho matka. Takže je všechno v pořádku. Předpokládáme, že se ještě časem objeví pár takových prezidentských milostí, o které budou pro omilostněné naprosto nezávisle žádat jejich příbuzní, nebo dokonce jen aktivní občané či třeba i tradiční závodní kolektivy. Například většině hradní camarilly se budou takové glejty asi docela hodit. A půjde-li to s prezidentem zdravotně z kopce, což teď naštěstí snad tak nevypadá, tak i ten hradní stroj času se nejspíš chvíli nezastaví.

 
 

Telegraficky

Televize Šlágr skončila v konkurzu, protože není schopná hradit své závazky. Tzv. lidová hudební televize přestala generovat zisky. Těžko říct, co se stalo, ale rozhodně to nebude změnou vkusu jejího diváka. Z okna ruské ambasády v Berlíně se zřítil jeden její diplomat. Údajně mělo jít o příslušníka FSB. Zda se trochu přiopil a spadl sám, nebo mu někdo tzv. namydlil parapet, se asi nedozvíme. Samotná ambasáda totiž celou situaci považuje za tragickou nehodu, ke které se z etických důvodů nechce vyjadřovat a provést pitvu odmítla. Samozřejmě. Prezident Zeman poskytl on-line audienci prof. Fialovi, a to hned jakmile jej přeložili na standardní nemocniční pokoj. Jen aby nedošlo k omylu, tím přeloženým byl prezident, nikoli prospektivní premiér. Piráti se Starosty zintenzivňují vzájemné útoky, přičemž jakmile na ně kdokoli poukáže, tak se oba koaliční partneři začnou dušovat, že jejich jediným cílem je nyní vytvoření společné vlády. Za této situace čeká vládu, i kdyby s Piráty náhodou skutečně vznikla, cosi jako koaliční hybridní válka.

216 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page