top of page

ARCHIV

Petříček v montérkách, Angela v ušáku a kulky generála Leeho

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Jmenování z rozkazu. Petříček v montérkách. Merklová v ušáku z Ikei. Opět Rekonstrukce státu. A telegraficky ze světa.


Koláž ZP.

Jmenování z rozkazu

V pátek proběhla poslední návštěva lánského zverimexu. Prezidentu republiky se zde byl ukázat kandidát na ministra zdravotnictví profesor Válek. Lány prostřednictvím Hradu ale již ve středu zveřejnily zásadní tiskové prohlášení o tom, že sice někteří kandidáti trpí „rizikem deficitu odborné kompetence“, ale nejmenován bude zcela nepřekvapivě pouze kandidát na ministra zahraničí Lipavský, a to proto, že napsal špatnou diplomovou práci a rád by na území Čech, Moravy, případně Slezska uspořádal Sudetoněmecké dny. Nejmenování kandidáta Lipavského je pak podle Lán prostřednictvím Hradu opřeno o článek 68 Ústavy České republiky, kde „ústavodárcův výraz ‘návrh’ implikuje, že tento návrh může být jak přijat, tak odmítnut, jinak by nebyl návrhem“.


Ústavně-právní sekce ZP má pro prezidentův výklad Ústavy pochopení a proto doporučuje nové Poslanecké sněmovně, aby přijala úpravu textu Ústavy a slovo „návrh“ nechala nahradit slovem „rozkaz“. Věc ohledně nejmenování ministrů by se tak vyjasnila hned, protože by prezidentovi nezbývalo nic jiného, než neuposlechnout rozkazu: „Prezident republiky jmenuje členy vlády na rozkaz předsedy vlády, kterého předtím jmenoval.“ Aby tu ten Kocourkov byl konečně dokonalý.


Petříček v montérkách

Delegáti volebního sjezdu mimoparlamentní ČSSD projevili poslední zbytky pudu sebezáchovy a namísto větší polovičky husté dvojky do čela zvolili starostu Nového Města na Moravě a skoro ministra kultury Michala Šmardu. Srdečně gratulujeme a souhlasíme s tím, že naši nejstarší politickou stranu čeká boj o přežití a nic než tvrdá práce. Jeden z nových místopředsedů, Tomáš Petříček, tak po vítězství odmítl na sociálních sítích svému předsedovi znovu gratulovat a raději si šel rovnou navléknout montérky a makat. Tak se to má dělat, přítelkyně a přátelé!


Merklová v ušáku z Ikei

Německá pobočka společnosti Ikea vytvořila reklamu odkazující na odchod Angely Merkelové z funkce kancléřky. Na obrázku je interiér pokoje, v jehož středu sedí v ušáku postava připomínající Merkelovou. Celkově poklidný obrázek je doplněn slovy „Konečně doma“. Je to skoro dojemné. Doufáme, že se tento sentiment nad odchodem Věčné Angely promítne do reklam i u jiných nadnárodních řetězců. Měli bychom námět například na reklamní spot pro společnost Hornbach: Angela Merkelová v montérkách na pobřeží Baltu dotahuje hasákem poslední šroub na spoji potrubí plynovodu NordStream II. Následně se objeví štěpný slogan („Když se to má podařit“ nebo tak nějak) a zazní charakteristické „Japa japa jupi jupi jé!“ Na obrazovce v pozadí sloganu začíná výsadek ruských Spetznaz na černomořském pobřeží Ukrajiny.


A opět Rekonstrukce státu

Spolek Rekonstrukce státu, který se výrazně podílel na protikorupční hysterii roku 2013, připravil pro nastupující vládu seznam úkolů, které má splnit (přijmout 9 „protikorupčních“ zákonů z dílny Rekonstrukce). Ve vší skromnosti, samozřejmě. Vzhledem k tomu, že organizace a jednotlivci zastřešení Rekonstrukcí státu nesou evidentní podíl na tom, že zde posledních 8 let fakticky vládl Agrofert, tak doufáme, že nová vláda bude s rekonstrukčními návrhy pracovat v zásadě jen formou odstrašujících příkladů. Případně navrhujeme, aby se po nějakou dobu v tomto smyslu raději vůbec nerekonstruovalo.

Telegraficky ze světa

Nový Zéland chystá zákon, podle kterého si mladší ročníky (narození od roku 2008) již nikdy v životě legálně nekoupí cigaretu. Očekává se, že zákon v příštím roce hladce projde tamním parlamentem. To bude zajisté fungovat. Stejně jako každá prohibice v historii. Evropská unie se bude zajisté vbrzku inspirovat! Nová německá ministryně zahraničí Baerbocková, která zřejmě nese nemalou vinu na nevalném výsledku německých Zelených (jichž je spolupředsedkyní) v parlamentních volbách, pohrozila Rusku ekonomickými a politickými sankcemi pro případ ruské vojenské akce proti Ukrajině. Zároveň se dušovala, že se má hledat diplomatické řešení. Ve stejném duchu se vyjádřil i Josep Borell, který je dle všeho stále ještě šéfem diplomacie na úrovni EU. Ještě mohli Putinovi pohrozit, že pokud zahájí agresi vůči Ukrajině, tak si večer za trest nedají viržínko. V americkém městě Charlottesville se chystá nový umělecký projekt. Socha konfederačního generála Roberta Leeho, která se zde stala ústředním bodem násilných protestů v roce 2017, bude roztavena a vznikne z ní nové veřejné umělecké dílo v rámci akce „Meče na radlice“. Název projektu odkazuje na koncept proměny zbraní či vojenských technologií na mírové prostředky. Nevíme, co z generála Leeho nakonec vznikne, ale mělo by to být něco umělecky štěpného. Trochu se ale bojíme, že z akce „Meče na radlice“ se nakonec stane nekonečná série na sebe navazujících akcí typu „Kulky na písmenka, písmenka na kulky“ jako v naší populární pohádce Tři veteráni.



Vážení a milí čtenáři, takový byl poslední Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

156 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page