top of page

ARCHIV

Patálie se Stardance, hustá jednička a vidět nebylo ani ň

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Fronty na toaletní papír aneb zachrání nás holdingový tisk? Vyznamenání in memoriam. Předseda je mrtev, ať žije hustá jednička! Patálie se Stardance a tradiční shrnutí.


Hustá dvojka, zdroj: ČSSD/koláž ZP.

Fronty na toaletní papír aneb zachrání nás holdingový tisk?

Deník přinesl sugestivní reportáž z plzeňského supermarketu, kde zákazníci ve velkém nakupují toaletní papír, neb prý bude zdražovat. Deníku to potvrdil i renomovaný ekonom Lukáš Kovanda a sdělil, že by bylo rozumné se toaletním papírem předzásobit, protože je poměrně skladný a vydrží dlouhou dobu. Starší členové ZP samozřejmě pamatují doby, kdy této komodity byl nedostatek, a v těžkých dobách se používaly různé náhražky, např. velmi oblíbené bylo Rudé právo. Kovanda sice čtenáře vzápětí uklidnil tím, že neočekává fronty na toaletní papír jako za minulého režimu, ale jak víme, štěstí přeje připraveným, a proto doporučujeme začít si dělat zásoby tiskovin, zvláště pak těch holdingových. Vždyť jak pravil známý slogan: Lidové noviny do každé rodiny!


In memoriam

Předávání státních vyznamenání se letos z pochopitelných důvodů nekonalo na státní svátek 28. října. Podle tajemných hlasů ozývajících se z útrob Pražského hradu se předávání odehraje v náhradním termínu v lednu. Na sociálních sítích byla tato zpráva okamžitě s chutí dezinterpretována tak, že pan prezident bude vyznamenání v lednu předávat in memoriam. Mezitím však premiér Babiš pustil na veřejnost útržkovitou zmínku o tom, že pan prezident bude možná přeložen na běžné oddělení. Snad tedy posléze v lednu dojde k přeložení hlavy státu do Vladislavského sálu. Pokud tedy nezaúřaduje koronavirus a s ohledem na, pravda, nyní všemi odmítaný lockdown nebudou metály, fábory a fanfáry přesunuty až na termín do roka a do dne. Hyn sa hukáže.


Předseda je mrtev, ať žije hustá jednička!

Předseda Hamáček již není předsedou, neboť v uplynulém týdnu složil se zpožděním asi dvou let svou funkci ve vedení ČSSD. Kandidaturu na nového předsedu okamžitě oznámila podstatnější polovina husté dvojky, Jana Maláčová. Uvidíme, zda zafunguje prostá matematika a polovina dvojky se ukáže být hustou jedničkou. Před Lidovým domem se v době jednání předsednictva, na němž bylo mimo jiné rozhodnuto o konání mimořádného sjezdu ještě letos v prosinci, sešlo dle ČTK několik sociálních demokratů s transparenty. Na jednom z těchto transparentů mělo být prý napsáno My jsme Soc dem”. Ano, vypadá to tak.


Patálie se Stardance

Minulý týden se minimálně na sociálních sítích zdálo, že hlavním problémem, který naši republiku trápí, je nákaza zákeřným virem v prostředí natáčení divácky oblíbeného pořadu Stardance. Moderátorka Kostková totiž byla pozitivně testována na Covid-19. Národ se několik dní stresoval, že přijde o svou porci kvalitní zábavy a Česká televize řešila, koho postaví po bok moderátora Marka Ebena. Nakonec vše dobře dopadlo a za moderátorku Kostkovou naskočila Háma. Krize byla zažehnána, zábava národa zachráněna a oběma to moc a moc slušelo. Co víc si v dnešní hyperkorektní době přát?


Telegraficky

Senát, včetně senátorů za ANO, zcela správně odmítl schválit předvolební ultrapopulistickou vějičku premiéra Babiše v podobě zmrazení platů politiků. V Českém rozhlase za to Senát kritizoval politolog Jan Bureš s tím, že by se měly platy politiků odvozovat od nějakého objektivního kritéria a neměly by si je politici určovat sami. Máme pro pana Bureše (politologa, nikoli premiéra) dobrou zprávu: už pár let je právě takový automat” ve vazbě na průměrnou mzdu v národním hospodářství zaveden.


V babyboxu v polské Vratislavi byl objeven dvacetiletý muž. Tak samozřejmě, kdokoli by chtěl dvacetiletým mužům upřít právo umisťovat se do babyboxů s tím, že jde o zařízení určená tak zhruba pro novorozence, by se nepochybně provinil dosti odpudivým ageismem. Zajisté by bylo na místě situaci posoudit o něco méně shovívavě, ukázalo-li by se, že šlo o muže bílého a heterosexuálního (anebo dokonce nešlo-li by o muže dvacetiletého, ale o páprdu”), ale o těchto okolnostech dané kauzy média mlčí.


Ministr Vojtěch stále není ve Finsku. Ke všem jeho trampotám se nyní přidala skutečnost, že nemá komu předat svou demisi, resp. premiér ji zřejmě nemá jak doručit prezidentovi. Doporučujeme zkusit moták, případně demisi zapéct do meruňkového knedlíku.


Po bok různých šmejdů se neslavně zařadili i čeští astronomové. Sliby, že v českých zemích bude o víkendových nocích vidět polární záře, navnadili nejednoho poctivého pracujícího. A vidět nebylo ani ň. Uvidíme, co s tím udělá ČOI. Per ardua ad astra!


Vážení a milí čtenáři, takový byl poslední Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

795 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page