top of page

ARCHIV

PREZIDENTSKÝ ZÁPASNÍK: Karel a Karel jdou na Hrad

V minulém týdnu se rozhodli vytáhnout do boje o prezidentský úřad hned dva Karlové. Známý excentrický miliardář a matematik Karel Janeček a veřejnosti nepříliš známý IT podnikatel a taktéž matematik Karel Diviš. Inspiroval se Janeček Čapkovým Pejskem a kočičkou a uvaří nám pořádný dort? V čem je Janeček podobný známé postavičce pražských kaváren Kobzovi? A spasí nás e-armáda, kterou plánuje Diviš?




Stojaté vody předpříprav prezidentských kampaní rozvířil známý excentrický matematik a miliardář Karel Janeček. Do pražského divadla La Fabrika minulý pátek svolal novináře a nepočetný houf příznivců. Ty nejprve požádal o formulování problémů, které je v České republice trápí, aby posléze sám definoval zásadní výzvy pro budoucnost, které zřejmě umí vyřešit jen on, a to pouze v úřadu prezidenta.


To jsem já, Karel

Za tím účelem odstartoval projekt To jsme my, který má na základě veřejné diskuse vytvořit společenskou ústavu pro úspěšnou, sebevědomou a sociálně ohleduplnou budoucnost České republiky.


Janeček oznámil kandidaturu v kruhu svých taktéž lehce excentrických přátel, kteří sní o alternativní medicíně, touží po stále větší transparentnosti a stále menším populismu, po zrušení negativismu v mezilidských vztazích, po pravdě (ale nikoli té marketingové) a po kritickém myšlení. Kandidát Janeček svůj projev přečetl stylově z tabletu a nadcházející volby prohlásil za „ultimativní zkoušku“. Budoucí ultimativní test bude podle něj zahrnovat mnoho různých krásných myšlenek (spravedlivost, vzdělání, svobodu), ale také bude třeba řešit nadváhu Čechů a jako obvykle bojovat proti korupci. Patrně pod heslem boje za pravdu nikoli marketingovou byl v rámci představení celé záležitosti uveden také videoklip budoucí kandidátské kampaně. Došlo i na vakcíny, esence, vědu a lež. Dle Janečka jeho angažmá a projev „na Slavíku“ nijak nesouvisí s kandidaturou na prezidenta. Tak určitě.



Abychom to tedy shrnuli: divák, který sledoval vyhlášení kandidatury Karla Janečka, musel být trochu zmaten. V poloprázdném divadelním sále seděl zhruba tucet Janečkových podporovatelů, které snímal kameraman začátečník hledající vždy aktuálního mluvčího roztřesenou kamerou. Pokud nešlo o specifickou formu moderního kinematografického umění, nepůsobilo takové aranžmá jako projekt jednoho z nejbohatších Čechů, který se rozhodl dobýt Hrad. Spíše připomínalo v rychlosti spíchnuté kabaretní vystoupení známého pražského kavárníka Ondřeje Kobzy. Nervózní, koktající guru s rozcuchanými vlasy sděloval poněkud neurčitě, co má na srdci a proč kvůli tomu kandiduje na nejvyšší politický úřad.


Za tímto účelem ale Karlovi i Lilii, ale vlastně i všem těm, které Janeček oslovuje, doporučujeme, aby si před spaním četli v knize českého klasika Povídání o pejskovi a kočičce, zejména pak instruktážní kapitolu Jak si pejsek s kočičkou vařili dort.

Pejsek a kočička vaří dort

Je samozřejmě sympatické, že kandidát Janeček chce svůj prezidentský program pro budoucnost teprve dávat dohromady na základě diskuse s lidmi. O diskuzi už tatíček Masaryk říkal, že to je základ. Ale nejsme si úplně jistí, zda to nevzal pan Janeček spíše tak trochu obráceně. Pravdou je, a to musíme i my konzervativci přiznat, že doba se mění a politický program a vize se už moc nenosí. Lepší je ptát se lidu, co si žádá. V tom se v posledních letech stal expertem jiný výtečný (i když oficiálně stále ještě nevyhlášený) kandidát na prezidenta, toho času vůdce parlamentní opozice Andrej Babiš. Pokud se Karlu Janečkovi podaří do „společenské ústavy“ vetknout všechno to, co si větší polovina české populace s volebním právem žádá, tak má vyhráno.


Za tímto účelem ale Karlovi i Lilii, ale vlastně i všem těm, které Janeček oslovuje, doporučujeme, aby si před spaním četli v knize českého klasika Povídání o pejskovi a kočičce, zejména pak instruktážní kapitolu Jak si pejsek s kočičkou vařili dort. Aby do té své společenské smlouvy dávali a míchali všechno možné, dali tam sádlo i korupci a transparentnost. Přimíchali tam odpor k očkování i zdravý životní styl, štěstí a lásku, krupičnou kaši, mnohoženství a rytířství, kakao a zelí, rychlé soudy, jednu hlavu z husy a taky rychlá a drahá auta, inu všechno možné aby do té smlouvy dali, jen pořádnou politickou vizi tam nedali, protože tu zrovna tak úplně nemají.


No, co vám budeme dále povídat, prostě máme trochu strach, aby nám pak všem nebylo tuze špatně.



Co se Diviš?

Prozatím, což je s ohledem na fázi předvolebního dramatu (viz minulý Prezidentský zápasník) pochopitelné, se rozrůstá zejména skupina kandidátů z ranku politického bizáru. Nejnověji kandidaturu oznámil Karel Diviš. Většina médií nového kandidáta uváděla jako bývalého sportovního komentátora ČT, což je poněkud zavádějící. Jmenovaný je totiž především, podobně jako Karel Janeček, vystudovaným matematikem a podnikatelem. Coby majitel společnosti IDC Softwarehouse je například autorem aplikace letuška.cz.


To je podle našeho názoru výborné výchozí postavení a skoro litujeme, že nelze zvolit prezidenty dva, a to právě oba Karly. Prezident Karel č. 1 (Janeček) by zavedl svůj volební systém D21 a prezident Karel č. 2 (Diviš) by jej zpracoval do formy uživatelsky přívětivé aplikace, prostřednictvím které by mohl člověk odvolit a ještě si pro případ, že by i přes novou geniální metodu hlasování volby dopadly negativně, booknout letenku do nějakého offshorového ráje.


Diviš má ambiciózní plány pro oblast obrany státu, kde by rád zřídil tzv. e-armádu. Zajisté, byť tedy jako menší komplikaci předpokládáme to, že nepřítel by se za účelem své porážky takovou armádou asi musel po invazi dostavit někam na Czechpoint. Na druhé straně, kandidátská perspektiva Karla Diviše nám připadá poměrně neradostná už s ohledem na jasný symptom v podobě podpory ze strany „manažera a pedagoga“ (a žraloka sociálních sítí) Tomáše Klvani. Teď už stačí jen vyjádření podpory od dalšího politického vizionáře Klvaňova typu (třeba od Michaela Kocába nebo Ivana Pilipa) a výsledek Divišovy kandidatury bychom odhadovali na nějakých hezkých 3 až 3,5 %.


Retro koutek

Před devíti lety, koncem ledna 2013, došlo k uzavření volební kanceláře Jana Fischera, neúspěšného kandidáta v první přímé prezidentské volbě. Poslední komunikace s veřejností sestávala z postu na Facebooku, že se hledá majitel/-ka brýlí, které zůstaly v kanceláři. Víc z Fischerovy kampaně totiž nezbylo. Samozřejmě tím nechceme nikomu nic naznačovat.



Vážení a milí čtenáři, takový byl druhý Prezidentský zápasník. Zůstaňte s námi v kontaktu, chystáme toho hodně.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Prezidentský zápasník sleduje formou nepravidelných zápisků nadcházející drama prezidentské kampaně. Nyní jsme ve fázi expozice, která započala již výsledkem posledních sněmovních voleb. Čeká nás tedy kolize a krize v podobě předvolební kampaně, pak peripetie samotných voleb a posléze jejich výsledek, který může nabýt podoby buď katastrofy nebo katarze. Prezidentský zápasník bude po celou tuto dobu stát při Vás!

406 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page