top of page

ARCHIV

Prezident utržený ze řetězu. Čeká nás to znovu?!

Aktualizováno: 23. 12. 2022

V pátek 13. ledna proběhne první kolo prezidentských voleb. Potřetí v novodobé historii České republiky budou prezidenta volit přímo sami občané. Nadcházející týdny bude vrcholit prezidentská kampaň a zřejmě nás nečeká nic moc pěkného, a to ani o Vánocích. A přitom jsme si celou tuhle šarádu mohli ušetřit, kdybychom před lety nepodlehli dojmu, že nic horšího než volba prezidenta Parlamentem – v přímém přenosu České televize – nás už nemůže čekat.


Miloš Zeman v prezidentské předvolební kampani (leden 2013).
Miloš Zeman v prezidentské předvolební kampani (leden 2013) / wikicommons.

Pak ale nastoupil Miloš Zeman a začala jeho desetiletá ústavně-kreativní jízda, ze které se země bude ještě dlouho vzpamatovávat. Jistě si můžeme říkat, že dvě funkční období s Milošem Zemanem na Pražském hradě byla jen anomálií a nyní nás snad čekají světlejší zítřky, ale nenechme se mýlit. Příslovečný pes je totiž zakopán v samotném způsobu volby prezidenta.


Přestože prakticky všichni ústavní právníci i politologové tehdy varovali, že zavedení přímé volby jen rozkolísá parlamentní systém a zostří konflikty v ústavním a společenském systému, politická reprezentace podlehla veřejnému tlaku a přímou volbu prezidenta vetkla jako cizorodý prvek do ústavy.

Jakási vyšší legitimita daná přímou volbou (a počtem hlasů občanů) vedla v případě Zemana k přesvědčení, že tak trochu může stát na hraně a někdy i nad samotnou ústavou, což se nejviditelněji projevilo v jeho druhém funkčním období, kdy už si nemusel lámat hlavu s vlastní popularitou. Jenže nikde není psáno, že podobně nebude jednat i nově zvolený prezident, ať už jím bude kdokoli, byť je třeba uznat, že Miloš Zeman nastavil laťku proklatě vysoko.


I když asi málokdo z poučenějších bude po deseti letech kladně hodnotit působení Miloše Zemana v roli prezidenta, otázku opětovné změny ústavy a „navrácení“ volby prezidenta do rukou Parlamentu prakticky nikdo v posledních letech neartikuloval. Snad jen ti nešťastní politologové a ústavní právníci, na jejichž slova nesporně došlo.


Apel na zákonodárce nedávno inicioval politolog vysoké školy CEVRO Institut Karel B. Müller v textu Najděme parlamentní většinu pro zrušení přímé volby!, stejně jako před časem politolog Ladislav Mrklas v textu o Zemanových idiotských zvyklostech. Zatím ale bez větší odezvy mezi samotnými politiky. Snad nebude třeba dalšího „Zemana“ na Hradě, aby se tato ústavní restituce začala vážně připravovat.


 

AKCE PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL:


Na CEVRO Institutu se v předvečer prvního kola prezidentských voleb 12. ledna 2023 uskuteční parlamentní simulace pro studenty středních škol, kteří budou volit prezidenta republiky „postaru“, v přímé volbě.


Atrium Měšťanské besedy, sídla vysoké školy CEVRO Institut, se promění ve Španělský sál Pražského hradu a přítomní studenti středních škol se stanou poslanci a senátory. Pokud kolem sebe máte studenta či studentku 3. nebo 4. ročníku střední školy, dejte jim o této akci vědět. Stojí to za to a vedle vzdělávací stránky je to obvykle i velká legrace. Více informací o simulaci najdete ZDE.



575 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page