top of page

ARCHIV

Predátor Babiš, Vojtěch s motorovou pilou a nepřipuštěný Havlíček


Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: OK Boomer!

Predátor Babiš. Kulturní válečnictví. Brutální omyl ministerstva zdravotnictví. Návrh vakcinační kampaně zcela zdarma! A tradičně telegraficky.


Večeře s přáteli, zdroj: Pražský hrad/koláž ZP.

OK Boomer!

Již tak rozvířené vody českých sociálních sítí doslova rozbouřila mladá novinářka webu Seznam Zprávy Eva Soukeníková svou glosou o tom, že oslavy 17. listopadu začínají mít trapnou příchuť neustále se opakujícího příběhu uctívání znovunabyté svobody, jako kdyby jej psal sám Václav Havel. Podle redaktorky nás totiž 32 let po sametové revoluci trápí jiné a palčivější otázky. A hned nastínila, jak by takové správné a současné oslavy na piazzetě Národního divadla měly vypadat: formátem by se zřejmě měly podobat debatním kroužkům dnes již pozapomenutého hnutí Occupy, kde by se promýšlela řešení zásadních témat od klimakrize, přes otázky genderu až třeba po zvýšení finanční gramotnosti české populace. Samozřejmě je to možné, byť se domníváme, že by to bylo, ehm, maličko absurdní, že. Ale taky názor.


Predátor Babiš

Andrej Babiš poskytl výživný rozhovor Novinkám.cz a vyjádřil se taktéž k mnoha palčivým otázkám (pro pořádek uveďme, že alespoň na některé byl částečně tázán). Do opozice před volbami nechtěl, ale po nich mu psali lidi. Kandidaturu na prezidenta nevylučuje, sám prezident Zeman totiž říkal, že by ho volil (Kdy to ale bylo?! pozn. ZP). Za volební prohrou ANO stojí polistopadový kartel a předseda Ústavního soudu Rychetský, což pozemanovsku říct nechtěl, ale Novinky to napsaly. Předseda Pirátů zradil české zájmy, protože v Bruselu políbil prsten. Žádná vláda neudělala tolik pro lidi jako ta jeho. Ale ministryně Maláčová resort práce a sociálních věcí používala pouze pro svůj marketing a nic tam neudělala. A tak dále a tak podobně. A pak vystřelil bombu, kterou tuze zarmoutil nejen zmiňovanou Maláčovou, ale také po volbách zmizelého ministra vnitra Hamáčka a soudruhy z KSČM. ČSSD a KSČM totiž podle Babiše lidé už nepotřebují, mají přece ANO, které je „nejsociálnější hnutí, protože hájí zájmy důchodců, zaměstnanců, sociálně slabších a zdravotně postižených“. Bezelstnému a upřímnému rozhovoru trestně stíhaného premiéra v demisi vedeného tak trochu mafiánským slovníkem už chyběla jen jeho fotografie s doutníkem v koutku úst a rozmazané živelně gestikulující ručičky.


Kulturní válečnictví

Nastupující koalice koalic ve své koaliční smlouvě slibuje mj. růst výdajů na armádu a kulturu. Domníváme se, že obé by šlo kreativně propojit a razantně navýšit výdaje například na Hudbu Hradní stráže. Takové řešení by mělo mnoho výhod. Například by taková investice do Hradní stráže zajisté podpořila dobré vztahy s Hradem obecně. Rovněž by to mohlo poměrně vyhovovat i pacifistické části české společnosti, a to ať již svůj pacifismus pěstuje z hlouposti (Piráti), nebo z vyčůranosti (čti: latentního nebo otevřeného rusofilství). Něco nám však říká, že neoficiálně designovaná ministryně obrany nebude této „české cestě“ kulturního válečnictví příliš nakloněna. Díkybohu.


Brutální omyl ministerstva zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví spustilo tzv. brutální kampaň, v níž využívá autentické záběry z nemocnic s oběťmi covidu. Podle všeho jde o sice upřímně míněnou, nicméně takřka jistě k neúspěchu odsouzenou snahu již trochu zoufalého ministerstva zdravotnictví o zvýšení zájmu o očkování proti koronaviru. V týdnu mnohokrát zmíněná analogie s nepříliš efektivními obrázkovými kampaněmi proti tabáku je zajisté na místě. Brutální kampaň stresuje již dostatečně vystresované očkované, zatímco neočkovaným dává prostor pro ještě větší znechucení vůči systému na jedné a ještě vypečenější konspirační teorie na druhé straně. Ani kdyby byl na fotografiích kupř. naturalisticky zachycen ministr Vojtěch, jak motorovou pilou masakruje Daniela Landu, tak by to na postoji antivaxerů nic nezměnilo.


Návrh vakcinanční kampaně a to zcela zdarma!

K designu propagace vakcinace by bylo nejlepší přistoupit jako k návrhu vakcíny. Na jedné straně je třeba samotná účinná látka (informace motivující k očkování), ale na druhé straně je třeba tuto látku dopravit do organismu prostřednictvím určitého nosiče. Jako ideální nosič se v případě neočkované části společnosti (tedy té, která očkována být může, ale z různě iracionálních důvodů nechce) jeví již v minulosti osvědčené a úspěšně se šířící protivakcinační dezinformace. Sekce dobročinnosti ZP si tedy dovoluje české administrativě nabídnout několik námětů a sloganů konstruovaných na tomto půdorysu (zcela zdarma, samozřejmě):

  • „Očkování způsobuje autismus. Ano! Očkovaný se následkem toho stane geniálním matematikem, který z kteréhokoli kasina odchází s igelitkami peněz! Viděli jste Rain Mana?“

  • „Vakcína obsahuje čipy! SAMOZŘEJMĚ!!! A víte, kolik bude teď za jeden čip ochotná dát Škodovka? A to v každé vakcíně je čipů alespoň 10 tisíc!!!“

  • „mRNA vakcíny blokují lidskou DNA!!! A nejen to, blokují i DNU! Díky tomu se už člověk nemusí nikdy bát přesolených jídel a vepřového!!!“

  • „Vakcíny obsahují škodlivý hliník! Tak určitě, ale díky hliníku se člověk dostane jen do Humpolce. Bez vakcíny skončí v Pelhřimově. V krematoriu. Navíc o tom krematoriu vám budou elity tvrdit, že tam není!!!“

  • „Vakcína způsobí, že vaše buňky začnou požírat samy sebe! A víte, jak snadno pak člověk bude hubnout? Aha?!?“

Není zač.


Telegraficky

Dvojministr Havlíček nebyl „připuštěn“ do vedení Sněmovny. Vedle toho, že to je nepochybně správně, to zní trochu zootechnicky, jako kdyby bylo jeho úkolem se ve vedení dolní komory spářit. Architektonické ceny v týdnu získala jednak rekonstrukce hradu Helfštýn a jednak rekonstrukce menzy UK. S jistou zkušeností jak s tuzemskými hrady, tak s univerzitní menzou můžeme konstatovat, že volba vítězů je zcela opodstatněná, a v obou případech má zřejmě cosi společného s institutem hladomorny. Europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová poskytla rozhovor Respektu. Po jeho přečtení budete doufat, že si Piráti na pirátském fóru dnes odhlasují, že do vlády nechtějí. Fakt!

 
 

Nová Sněmovna řešila jako jeden z prvních bodů opět vydání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Domníváme se, že by se z toho měla stát stabilní ceremonie. Ještě za sto let by se po ustanovení nového zákonodárného tělesa vždy rituálně hlasovalo o vydání „čapího hnízda“. Následně by některý z poslanců obřadně vykřikl „Je to kampaň!“ A Sněmovna by byla tím okamžikem považována za platně ustanovenou. Byla by to taková hezká ústavní zvyklost, byť tedy bezesporu tak trochu idiotská. V pondělí v pět hodin přijme Miloš Zeman premiéra v demisi Andreje Babiše. Podávat se bude čaj v bílém porcelánu s modrou značkou ÚVN. Oba pánové budou nejspíše hovořit o počasí.


Vážení a milí čtenáři, takový byl poslední Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

631 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page