top of page

ARCHIV

Paďourek: Ruské zpravodajské složky používají metody mafiánských struktur

S bezpečnostním expertem a bývalým náměstkem ředitele pro analytiku a zahraniční styky Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Janem Paďourkem o pozadí zpackané operace ruské vojenské rozvědky GRU ve Vrběticích, dopadech kauzy na českou politiku i podivné „krycí“ operaci vicepremiéra Hamáčka.


Areál zničeného muničního skladu ve Vrběticích, zdroj: Policie ČR.

Začněme trochu obecněji. Čeho jsme to svědky na základě informací, které zatím máme?

Myslím, že celý případ zapadá do kontextu toho, co zpravodajské služby České republiky říkají již dlouho: Ruská federace zde relativně aktivně působí proti zájmům našeho státu. Ale také je třeba říci, že se tento případ vymyká všemu, co se dosud odehrálo. Má daleko větší razanci a je výrazně nebezpečnější pro naši zemi. Zároveň se domnívám, že jde o záležitost, která bude z určitého hlediska přelomová. Tato nepřátelská akce způsobí jistou revizi česko-ruských vztahů a zároveň vyřeší některé problémy, které eskalovaly v české společnosti; ať už jde o dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech a účasti Rosatomu v tendru nebo dovoz ruské očkovací látky Sputnik V, který nedisponuje souhlasem EMA. A také to oslabí pozice politických sil, které bylo možné označit za proruské. V neposlední řadě pak lze vidět, že nálada ve společnosti se docela zásadně přiklání na stranu, která spolupráci s Ruskem odmítá.


Diverzní akce dvojice agentů ruské vojenské rozvědky GRU ve Vrběticích, ale i jejich neúspěšná otrava bývalého ruského agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii, nebo dokonce dvojitý neúspěšný pokus o otravu bulharského obchodníka se zbraněmi Emiliana Gebreva působí, jako kdyby se jednalo o nepříliš zdatné agenty, kteří zpackají, na co šáhnou. Nebo je pro GRU důležitější vyvolat zmatek a strach bez ohledu na následky?

V obecném povědomí jsou elitní speciální jednotky zpravodajských služeb vnímány jako bezchybná profesionální tělesa. Ale i na tomto případě vidíme, že chyby dělají, a to docela zásadní. Právě případ Vrbětice je ukázkou zpackané zpravodajské operace. Nedomnívám se, že by jejich záměrem bylo jen naznačovat a operaci nedovést ke zdárnému konci, protože v tomto případě došlo k zabití dvou nevinných civilistů. Bohužel to ukazuje, že ruské zpravodajské složky používají metody mafiánských struktur. Nestarají se o to, zda a kdo zemře, koho zabijí. Jdou si za svým cílem, který mají splnit. Další okolností, která ukazuje, že se v Evropě, a zvláště asi ve střední Evropě, cítili poměrně bezpečně, je fakt, že GRU nasadila ve Vrběticích stejnou dvojici jako tu, která otrávila Skripala v anglickém Salisbury, a dokonce použili i stejné doklady. Máme co do činění spíše se zpackanou operací, která nebude sloužit jako chlouba ruské GRU.


Jak funguje GRU? Byla operace ve Vrběticích provedena se souhlasem nejvyššího ruského politického vedení?

Je třeba uvést, že ruská GRU je jediná federální zpravodajská služba Ruska, která nepodléhá přímo prezidentovi Putinovi, na rozdíl od FSB a SVR. GRU je řízena ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu. Přesto si domnívám, že případ, který se odehrál ve Vrběticích, musel být schválen a realizován s vědomím nejvyšších ruských politických míst včetně prezidenta Putina. Ukazují na to i informace o tom, že Putin tyto dva agenty vyznamenal státním vyznamenáním poté, co útok provedli. Nevěřím totiž, že ruské zpravodajské služby působí autonomně bez přímého vedení nejvyšších ruských míst.


Jak na vás působí verze, kterou nám politici předkládají, včetně načasování?

S určitou nadsázkou můžeme konstatovat, že prezident Zeman konečně dostal seznam ruských agentů na našem území, který před časem požadoval od BIS. Neumím posoudit, kdy naše politické špičky tyto informace dostaly, ale nepůsobí to tak, že by se o tom dozvěděly až minulý pátek večer. Domnívám se, že o tom musely vědět v průběhu celého vyšetřování. Jedná se o tak zásadní skutečnosti s tak závažným dopadem na bezpečnost země, že zpravodajské a bezpečnostní služby musely vrcholné politiky informovat mnohem dříve. Ale proč je zveřejnění načasované takto, neumím vysvětlit.


Jak hodnotíte vyjádření vicepremiéra Hamáčka, že jeho plánovaná cesta do Moskvy kvůli vakcíně Sputnik V, byla zastíracím manévrem, aby mohl povolat českého velvyslance v Rusku domů, aniž by to ruská strana považovala za podezřelé?

Nesmírně mě to překvapilo. Nikdy jsem u žádného ministra zahraničí nezaznamenal, že by používal takovýto krycí manévr z ranku zpravodajských služeb. Navíc nevím o tom, proč by velvyslanec nemohl odcestovat domů, aniž by to vyvolalo nějaké pozdvižení v hostitelské zemi. Na to není třeba nějaká krycí operace, to je zcela běžná věc.



Měla by se zpráva BIS zveřejnit, jak navrhuje premiér Babiš?

Bezesporu tady má vláda co vysvětlovat. Je tu spousta otazníků a nedořečených věcí. Vláda by neměla zveřejňovat zprávu, kterou získala od BIS. Tím by se odhalily karty, modus operandi, což druhá strana opravdu nemusí vědět. Ale je tu zajímavá souvislost dovnitř Ruska. Díval jsem se na ruské sociální sítě, kde běží debata o tom, že Putin zničil vztahy se svými tradičními přáteli, ať už jde o Ukrajinu, Bělorusko či Moldávii. Ale protože Miloš Zeman působil prorusky, tak i Česká republika byla v Rusku vnímána jako spíše přátelský stát. A tak si kladou otázku, proč GRU zosnovala výbuch na území České republiky, která nebyla nepřátelskou zemí. Objevuje se tam otázka, proč Putin ničí vztahy se zeměmi, které jsou vůči Rusku přátelské…


1 189 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page