top of page

ARCHIV

Kult Cargo v ČSSD, proradný, ale erudovaný Hašek a justiční kalokagathia v praxi

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Hloubka Haškovy právní erudice. Kalokagathia v justiční praxi. Mořská fauna vrací úder. Strategicko-komunikační curling. Červený svetr jako kult Cargo. Feri a modernita.


Koláž ZP.

Hloubka Haškovy právní erudice

Michal Hašek, lánský pučista, svého času muž s největším množstvím funkcí a majitel pochybného titulu JUDr. z univerzity ve Sládkovičovu, nyní náměstek na Hamáčkově vnitru, složil advokátní zkoušky. Médiím se svěřil s radostným pocitem, že konečně nikdo nemůže zpochybňovat jeho právnickou erudici. My v ZP hloubku Haškovy právní erudice změřit neumíme, ale o jeho osobní integritě i s dalším diplomem dost pochybujeme. Přesto jsme rádi, že JUDr. Hašek advokátní zkoušky úspěšně složil a bude se moci advokátní praxi již brzy věnovat, nejpozději po říjnových sněmovních volbách.


Kalokagathia v justiční praxi

Podle Nejvyššího správního soudu byly vládní zákazy směřované na provoz posiloven, koupališť a wellnessů protiprávní. Něco to asi vypovídá o duchu doby: intelektuální boj za právo a svobodu, zápas mezi dobrem a zlem se odehrává na poli péče o tělo. Kalokagathia v justiční praxi. Nebo známka toho, co řešíme za problémy. Možná obojí. Těžko říct.


Mořská fauna vrací úder

Amerického lovce humrů Michaela Packarda sežral keporkak. Tedy málem. Kytovec - degustátor následně nešťastného potápěče vyhodnotil jako senzoricky nevyhovujícího a vyplivl jej. Novodobý Jonáš se tedy mohl se zážitkem podělit na sociálních sítích a světové veřejnosti sdělit zásadní informaci, že v keporkačí tlamě je tma.


Strategicko-komunikační curling

Senát vyzval českou politickou reprezentaci, aby se její zástupci neúčastnili zimní olympiády v Číně v příštím roce, a nelegitimizovali tak pokračující porušování lidských práv v této zemi. Máme ovšem jakési tušení, že to nejsou politici, jejichž účast konání olympijských her legitimizuje, pokud tedy například český prezident, členové vlády stávající, vlád minulých a ještě minulejších nebo kterýkoli z prospektivních premiérů neplánovali z her přivézt nějakou medaili. Například z disciplín typu "argumentační superslalom" nebo třeba "strategicko-komunikační curling".


Červený svetr jako kult Cargo

ČSSD v rámci svého volného pádu zřejmě dospěla k názoru, že červený svetr předsedy Hamáčka je to poslední, co ji může zachránit. Při hlasování o nedůvěře vlády předminulý týden tak oblékla navzdory poměrně teplému počasí do tohoto symbolu celý svůj sněmovní ansámbl. Nevadí, že stejný symbol v loňských krajských volbách již mírně řečeno nezafungoval. Více než politický marketing a stranický brand to začíná připomínat příslovečný kult Cargo. Takto se označují kulty, které vznikly na některých tichomořských ostrovech po 2.světové válce. Místní domorodci nacházející se civilizačně někde v paleolitu byli za války konfrontováni s japonskými a americkými vojsky, které si na ostrovech zřizovaly dočasné základny a budovaly provizorní letiště. Po jejich odchodu domorodci na opuštěných runwayích vyráběli bambusové vysílačky, do kterých rituálně drmolili nesrozumitelné věty se "sluchátky" z kokosových ořechů na uších, z řídících věží mávali návěstidly z palmových listů a čekali na přílet velkého kovového ptáka, který přiveze různé pochutiny, alkohol, oblečení, nástroje a jiné vytoužené cargo. Velký kovový pták ovšem ne a ne přiletět. Snad si ti činovníci ČSSD, kteří díky vrozené odolnější termoregulaci přežijí ve svetrech letní parna (budou-li jaká), časem uvědomí, že celé kouzlo s mírným nárůstem jejich preferencí loni na jaře nesouviselo s barvou předsedova svetru. Zatím to totiž vypadá, že preference nepřiletí a nebude možno hovořit ani o ( vpravdě upoceném) úspěchu.


Feri a modernita

Kauza Dominika Feriho pokračuje druhým článkem Deníku N a A2larmu, který přinesl další výpovědi dívek, které s bývalým poslancem učinily různé nepěkné zkušenosti. Vedle nejedné okolnosti, které mohou mít kriminální rozměr (například naznačované omámení a následné nekonsensuální zneužití jedné z žen), je ale zarážejícím pojítkem všech výpovědí totální buranství a rabiátství někdejší topkařské hvězdy.


Máme tak dojem, že řešením by neměla být pouze "informační" kampaň vysvětlující, že "ne znamená ne", neboť to patrně na komunikační úrovni chápe každý idiot. Měla by se především přestat relativizovat, zpochybňovat a zesměšňovat klasická zdvořilost a dvornost mužů ve vztahu k ženám a naopak by se tato starobylá norma v našich společenských normách měla začít opět vyžadovat. Nálepky typu, že dávání přednosti ženám při vstupu do dveří jsou agresí, kterou muži zdůrazňují svou nadřazenost, jsou totiž nejen hloupostmi, ale vedou i k devalvaci respektu, kterým jsou muži vůči ženám povinováni. A nadržení výrostci typu Dominika Feriho si v takto relativizovaném prostředí pak mohou k ženám snadněji dovolovat leccos.


K této úvaze nás přivedl mj. instantní šok způsobený při četbě druhého článku Apoleny Rychlíkové a Jakuba Zelenky zjištěním, že přítel jedné z obětí, v textu označovaný jako "Ivan", zřejmě své přítelkyni, která se mu svěřila, neposkytl podporu pro trestní oznámení. Podle všeho ji nejenže neposlouchal, když se mu svěřovala (sám tvrdí, že si nyní "už příliš nevzpomíná"), ale dokonce ani Feriho nevyzval na souboj za úsvitu. Jdi domů Ivane!


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

527 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page