top of page

ARCHIV

Konzervativní virus, sčítání šeptem a povinný mullet nakonec

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Je virus pravicový, nebo levicový? Brno oplotit a nechat promořit. Ornitologické problémy. Babišovi záleží na duševním zdraví studentů. Junior v depresi a Minář má volnou chvilku. Odbojová buňka Šeberák a ententýky dva špalíky aneb Sčítání 2021.


Andrej Babiš oznamuje v pořadu Čau lidi, že se sčítání nepovedlo. Zdroj: FB Andrej Babiš, koláž ZP.

Pravicový, nebo levicový virus?

Místopředseda vlády a ještě předseda ČSSD Jan Hamáček publikoval v holdingovém tisku komentář s názvem Musíme porazit pravicový virus. Vzhledem k tomu, že článek je součástí prémiového obsahu iDnes, přečetli si jej zřejmě především majetnější čtenáři. Hamáček v něm hovoří o pravicovém sobectví, kvůli kterému (kdyby bylo bývalo mohlo být součástí vlády déle) by dnes bylo bývalo obětí epidemie koronaviru o tisíce více (viz například soukromé nefunkční nemocnice). Nevíme jak vy, ale my jsme si dosud nevšimli výraznějších projevů konzervatismu nebo libertariánství ze strany koronaviru. Také není úplně jasné, kde se u čínského viru obecně, a v ČR po skoro osmi letech vlády populistů a socialistů konkrétně, toxická pravicovost vzala. Je-li ale virus pravicový, nebo levicový, bude nejlépe vědět Václav Klaus starší, který má v této věci bohaté zkušenosti.


Brno oplotit a nechat promořit

Breaking news! V Brně narazili na doposud nepopsanou mutaci koronaviru, hlásí titulek na Novinkách.cz. Vedoucí dotčené brněnské biomedicínské laboratoře Omar Šerý k objevu uvádí: „Naštěstí je mutace v pozici, která by neměla ovlivňovat vazbu protilátek ani buněčných receptorů.” Předpokládáme, že jde o hantec, a nemáme tušení, o čem je řeč. Nepochybně se ale virus v blízké době objeví na Zelňáku, Svoboďáku i ve všech šalinách. Závěrem dodáváme, že máme Brno rádi a dokážeme jej zakreslit i do slepé mapy ČR.


Ornitologické problémy

Suezský průplav ucpala obří dopravní loď, která se v průplavu vzpříčila vlivem silnějšího větru (ale nejspíše i zaviněním indické posádky, která je podle posledních zpráv nadále “v dobrém rozmaru”). Kapitán lodi se již nyní proslavil tím, že dle GPS si čekání na vplutí do průplavu krátil tím, že s 400 metrů dlouhou lodí obkružoval v pobřežních vodách trajektorii nápadně připomínající mužský genitál. O uvolnění lodi se již skoro týden snaží neustále narůstající počet remorkérů. Zatím bez úspěchu. Mezitím u nás: Loď české Pirátské strany zatím zřejmě pluje vstříc volebnímu vítězství. O víkendu v Čechách výrazně foukalo. V Plzni jakýsi pták (zřejmě káně) “bez varování” útočí na běžce. A ministr Blatný odmítl uvolnění po další dva týdny. Tušíme mezi situací v Suezu a v naší kotlince jakési nevysvětlitelné temné souvislosti.


Duševní zdraví národa

Premiér Babiš nadále prosazuje úřední maturitu. Jde podle něj o duševní zdraví studentů. Alespoň v tom druhém má s ohledem na výkony současné vlády nepochybně pravdu. A nejen studentů.


Junior v depresi a Minář má volnou chvilku

Statusy Václava Klause mladšího na sociálních sítích obvykle mají potenciál vyvolat rozruch. Nejinak tomu bylo minulé úterý, kdy doslova zaskočil nejen spolustraníky, ale i vlastní rodinu, když nečekaně oznámil, že se rozhodl skončit v politice, protože se cítí být vyhořelý. Dost možná šlo o jakousi další záludnou mutaci koronaviru, tentokráte s politicky-sebezpytnými účinky. Nákaze podlehl i šéf Hnutí PRO Mikuláš Minář, který hned následující den také na sociálních sítích vyhlásil, že hnutí do voleb nepůjde a stahuje se z veřejného života. Rozdíl je snad jen v tom, že Klaus prostě bouchl dveřmi a stranu nechal svému osudu, kdežto Minář své hnutí rovnou zrušil a zřejmě odjede hledat sám sebe do Indie. Zlé jazyky především právě na sociálních sítích čekaly, že třetí do party, který oznámí konec politických ambicí ve čtvrtek, bude Robert Šlachta. Toho ale chrání přísaha s obsahem nanočástic a tak komunitu sociálních sítích zklamal a pokračuje. Co dodat? Snad jen, že někdo tady měl velké voči a deprese je vážná nemoc, kterou není radno podceňovat. Naopak účes stylu “vpředu business, vzadu párty” nejenže drží a vrací se do módy, ale časem bude třeba i povinný.



Odbojová buňka Šeberák

Iniciativa Chcípl PES se změnila na politické hnutí. Kromě odbojové buňky Šeberák je zakládajícím členem též obvyklý podezřelý, pokud jde o beznadějné politické projekty na území Prahy, Jiří Janeček. Podle Janečka má tato iniciativa na 5000 podporovatelů. Proto prý bude mít hnutí jediný program, a to svrhnout současnou vládu. Ano, to dává smysl.


Ententýky dva špalíky aneb Sčítání 2021

Desetileté přípravy na populační census započaly jako obvykle, když se tento stát pokouší o digitalizaci státní správy: chtěli jsme udělat pěkný systém, ale dopadlo to jako vždycky. Sečíst se povedlo jen několika desítkám občanů mezi šestou a sedmou hodinou ranní, než celý systém zkolaboval a Český statistický úřad jej raději vypnul. Chvíli to vypadalo, že ani úřad, ani dodavatel systému neví, co se stalo. Nakonec se ukázalo, že chyba byla v modulu našeptávání. Nyní už systém snad běží, ale my raději doporučujeme, až se budete rozpočítávat pomocí ententýky dva špalíky, tak to raději provádějte šeptem, aby to zase nespadlo. Co je šeptem, to je čertem. A to i při digitalizaci.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám další krásný týden bez kontaktů.

Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

1 106 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page