top of page

ARCHIV

Kokršpaněl, Hamáček s posilněnou ochrankou, pizzly a rekonstrukce klimatu na Berounsku

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Kam se poděl koronavirus? Novinky.cz hlásí nula případů nákazy koronavirem. Červená linie SocDem pod proudem. Medvědi a hybridní hrozby. Klimatická krize na Berounsku. Posílená ochranka a Incident na CNN Prima News.


Kam se poděl koronavirus?

Vrbětické výbuchy z roku 2014 a aktuální ruský zpravodajský kontext doslova vymazaly z mediálního povrchu téma dominující veřejnému dění posledního roku: pandemii koronaviru. Hvězda tiskových konferencí a televizních kamer Petr Arenberger IV. se během jednoho sobotního večera propadl z výšin mediálního zájmu někam na pátou stránku čerčanského zpravodaje pod sloupek o úspěchu místních hafanů na soutěži Kokršpaněl 2021. Upřímně, milý čtenáři, zaznamenal jsi, že Arenberger od čtvrtka povolil hromadný zpěv či stání namísto dosud povinného sezení při liturgických rituálech? Nebo snad jeho vyjádření, že přes léto budeme moci odložit roušky? I když generátor náhodných opatření ministerstva zdravotnictví nadále funguje, lid je již zcela ignoruje a chová se živelně.


Novinky.cz hlásí nula případů nákazy koronavirem

Novinky.cz ve svém pravidelném on-line zpravodajství o koronaviru v neděli ráno jen tak, jako by se nechumelilo, zveřejnily zprávu, že poprvé od vypuknutí epidemie nebyl za předchozí den pozitivně testován na COVID 19 ani jeden člověk. I v neděli ráno s těžkou kocovinou (viz dále) při čtení takovéto zprávy jeden zbystří. Nikoli však datový vědec serveru Novinky.cz, který věrný své profesi datový paket nezpochybňuje, ale pouze interpretuje. Dlužno dodat, že nedlouho poté byla data ministerstvem zdravotnictví aktualizována o cca 1000 případů, datový vědec to svedl na chybu systému a zpravodajství s lehkostí datovým vědcům vlastní korigoval. Ale my v ZP jsme byli u toho a máme důkaz! V neděli 25. dubna v 8.43 bylo za sobotu 24. dubna v České republice zaznamenáno 0, slovy nula případů nákazy koronavirem. Jen škoda, že takováto zpráva nestihla proniknout na stránky světových médií. Mohli jsme po několika měsících být opět “best in COVID”, a to bez ironie, byť posléze se značnou dávkou sarkasmu.


Červená linie SocDem pod proudem

Evropská komise zveřejnila na svých webových stránkách finální auditní zprávu týkající se střetu zájmu českého premiéra Andreje Babiše, v níž se černé na bílém konstatuje, že Andrej Babiš opravdu je ve střetu zájmů. Potud nikoli překvapivé zjištění. Premiér zareagoval standardně, mluvil cosi o kampani, kolonii Bruselu, proradných Pirátech a že se ho to vůbec netýká, protože s Agrofertem nemá nic společného. Mnohem zajímavější pak byla reakce čelných představitelů posjezdové sociální demokracie. Předseda Hamáček sice uvedl, že pokud byly dotace vyplaceny neoprávněně, měl by je holding Agrofert vrátit, ale ČSSD rozhodně kvůli takovému zjištění v tak rozjitřené době z vlády odcházet nebude. Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová sice v roce 2019 prohlásila, že „kdyby se opravdu prokázalo, že premiér je ve střetu zájmů, tak by to, alespoň za sebe mohu říct, byla ta červená linie”, ale nyní raději neprohlašuje nic. Tloušťka sociální demokracií avizované červené linie totiž nikdy nebyla specifikována a jen tak ji překročit nelze. My v ZP se dokonce domníváme, že tato červená linie je pod vysokonapěťovým elektrickým proudem, a i když současné vedení sociální demokracie inklinuje k sebepoškozování, silných výbojů se bojí.


Navíc se zdá, že ČSSD již za těch 7 let v různých koaličních sestavách od Andreje Babiše též leccos pochytila, a tedy vládu nikdy neopustí, nech si to všichni zapamatují!


Medvědi a hybridní hrozby

Česká televize informuje o fenoménu medvědů Pizzly, což jsou biologičtí hybridi vzniklí křížením mědvědů grizzly a medvědů ledních. Oba druhy se čím dál tím častěji setkávají vlivem klimatických změn. Z boje ledních medvědů o přežití se tak stává boj hybridní. Na východ od českých hranic se jeden podobně válčící mohutný medvěd rovněž dlouhodobě vyskytuje (byť jistou biologickou kuriozitu představuje to, že tento medvěd bývá někdy považován za dubisko). Coby diváci popularizačních klimatických snímků Ala Gorea či Davida Attenborougha jsme poněkud překvapeni, že ještě nějací lední medvědi jsou vůbec naživu, a to dokonce do té míry, že mají evidentně chuť do různých hrátek typu plození hybridních potomků. I v tom se medvědisko na východě oběma svým severoamerickým kolegům podobá. Minimálně poslední dekádu lze pozorovat jeho současný úpadek a zároveň růst chuti po nejrůznějších hybridních dobrodružstvích. A i zde to je známkou neblahé změny globálního, byť konkrétně geopolitického, klimatu. Ačkoli se pizzlyů tady ve střední Evropě obávat nemusíme, tak pokud bude exemplář onoho druhého medvědiska někdy spatřen třeba v Beskydech, bude už patrně pozdě.


Klimatická krize na Berounsku

Na Českou republiku byla podána klimatická žaloba. V zastoupení advokátní kanceláře Frank Bold společnou žalobu podle ČTK podalo celkem 6 žalobců. “Prvním z nich je spolek jako právnická osoba - v současnosti čítá 221 členů. Dalším žalobcem je obec Svatý Jan pod Skalou a pak čtyři jednotlivci, kteří podle spolku pociťují dopady změny klimatu v osobním i pracovním životě.” Starosta obce Svatý Jan pod Skalou mezi důvody, které jej vedly k připojení se k žalobě uvedl též nedostatek vody ve studních, který má s globální změnou klimatu souviset. Předpokládáme, že podobně jako tomu bylo v loňském roce v případě vyhlášení klimatického stavu nouze na Praze 7, tak i zde bude na místě, aby se okolní obce přichystaly na příliv klimatických uprchlíků ze Svatého Jana pod Skalou (dle Wikipedie má 180 obyvatel). Pokud jde o angažmá advokátů z Frank Bold, předpokládáme, že celá akce dopadne podobně jako jiný velkolepý projekt, do něhož byli zapojeni, konkrétně Rekonstrukce státu. Stát už je k obecné spokojenosti rekonstruován, teď je na řadě klima.


Posílená ochranka

ČTK přináší nepřekvapivou zprávu, že po událostech minulého týdne má vicepremiér Hamáček posílenou ochranku. Tomu zcela rozumíme, při poslouchání Hamáčkových zkazek o jeho cestě do Moskvy jsme se museli sami rovněž opakovaně posilňovat, což nás stálo několikero iterací na téma kalná rána. A to s předsedou netrávíme 24 hodin denně.


Incident na CNN Prima News

Na CNN Prima News došlo v neděli dopoledne k jakýmsi incidentům proti etiketě, logice a zájmům České republiky. ZP se však v tu dobu věnoval zásadnějším tématům, a to například medvědům pizzly, viz výše.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný nevýbušný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

659 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page