top of page

ARCHIV

Knihy roku 2022 podle expertů CEVRO ARENY. Inspirace pro nový rok

Přelomový rok 2022 končí. Přinášíme tipy na knihy, které zaujaly osobnosti CEVRO ARENY a CEVRO Institutu. Nechte se inspirovat tím, co doporučují diplomaté Tomáš Pojar a Cyril Svoboda, rektor CEVRO Institutu Tomáš Jarmara, politologové Karel B. Müller a Ladislav Mrklas, publicista Roman Joch či generál Jiří Šedivý.



CYRIL SVOBODA: Strach a svoboda: Jak nás změnila 2. světová válka


Mám rád díla od Keitha Lowe, letos jsem přečetl jeho knihu Strach a svoboda.

Autor čtenáře vtáhne prostřednictvím příběhů konkrétních osob do řešení klíčových okamžiků dějin dvacátého století po druhé světové válce. Čtivým způsobem objasňuje osudové momenty moderních dějin.



LADISLAV MRKLAS: Moc geografie v 21. století

Kniha pro všechny milovníky politické geografie a map. Britský novinář a specialista na mezinárodní vztahy tu předkládá svou vizi deseti světových regionů, kde se bude v nejbližších dekádách rozhodovat o globální politice. Připomíná, jak důležitou roli hrají periferní a hraniční regiony. Nezůstává však jen na naší planetě, neboť válka o vesmír už dávno začala.


TOMÁŠ POJAR: Kateřina Tučková: Bílá voda / Karin Lednická: Životice / Tuvia Tenenbom: Po čem rabíni touží

Na prvním místě bych doporučil Bílou vodu, zcela nepochybně solidní a oceněníhodný literární počin.

Na druhém místě pak Životice. Obraz (po)zapomenuté tragédie, další střípek z historie odlehlé části naší země.

A do třetice osvěžující vhled do nepředstavitelného ultraortodoxního světa Po čem rabíni touží.



TOMÁŠ JARMARA: Karin Lednická: Životice / Michal Houellebecq: Zničit

Životice. Obraz (po)zapomenuté tragédie. Karin Lednická nabízí strhující propojení beletrie a literatury faktu v silném příběhu události konce 2. světové války na Těšínsku, v (po)zapomenuté východní části naší země .

Michel Houellebecq: Zničit. Méně „skandální“ a čtivé dílo francouzského romanopisce kombinující různé žánry. Také politický thriller ukazující zákulisí a cynické mechanismy politiky s přesahem do roviny osobního až existenciálního a rodinného dramatu, s překvapivě smířlivým, témeř optimistickým závěrem.



KAREL B. MÜLLER: Jan Štifter: Paví Hody / Štěpán Javůrek: Sudetský dům

Viděno politicky, zaujaly mě Paví hody od Jana Štiftera (nar. 1984) a Sudetský dům od Štěpána Javůrka (nar. 1987). Především výběrem tématu. Oba romány zpracovávají poutavé a vypovídající příběhy zasazené do dramatických dějů ve vztazích mezi československými Čechy a Němci.


Také v minulých letech se tomuto tématu věnovala řada českých autorů mladší a střední generace. Je pochopitelné, že autoři, jejichž zkušenost s destruktivním nacionalismem (ale i komunismem) je plně zprostředkována, zažívají určitou fascinaci těmito událostmi. Ty totiž ostře korespondují s jejich životní zkušeností, která je prostoupena nebývalou mírou bezpečí, svobody, evropanství. Je dobře, že literární produkce mladších autorů věnuje otázce vyrovnávání se s traumatickou minulostí takovou pozornost.


Nezbývá než si přát, aby politika doháněla literaturu. Naše politická reprezentace by měla věnovat tématu česko-německých vztahů větší i trvalejší pozornost. Bylo by potřeba vytvořit robustnější institucionální financování aktivit a organizací, které se otázkám vyrovnávání se s minulostí a pěstování dobrých sousedských vztahů soustavně věnují. S našimi německými sousedy potřebujeme sdílet konfliktní porozumění minulosti způsobem, který nerozděluje, nýbrž spojuje. Dialogicky, pozorně, trpělivě...



ROMAN JOCH: Fitzroy Maclean: Výpravy na východ / Tuvia Tenenbom: Po čem rabíni touží

Fitzroy Maclean: Výpravy na východ. Agent britské Secret Intelligence Service, jeden ze vzorů pro Jamese Bonda (protřepat, nemíchat). V 30. letech na ambasádě v Moskvě, cestoval do střední Asie. Za války severní Afrika. A pak Jugoslávie. Tento skotský konzervativec se spřátelil s komunistou Titem. A koupil si vilu na Korčule. Kniha je strhující.

Tuvia Tenenbom: Po čem rabíni touží. Tuvia nikdy nezklame. Je vynikající jako vždy. Nejlepší pasáže jsou o náboženství. Druhé nejlepší? O sexu. A obojí spolu souvisí víc, než si myslíte.



GEN. JIŘÍ ŠEDIVÝ: Garry Kasparov: Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina



Redakce CEVRO ARENY vám přeje klidný vstup do nového roku a děkujeme za vaši přízeň.
683 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page