top of page

ARCHIV

Iluzionista Hamáček, zklamaný junior a excentrici dobývající Hrad

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Iluzionista Hamáček. Andrej a Karel vyrazili na Hrad. Janusovská tvář Andreje Babiše juniora. Na krtka s dynamitem a česká pocta Ephraimu Kishonovi.


Houdini Hamáček, zdroj: koláž ZP.

Iluzionista Hamáček

Holdingový tisk iDnes.cz a Lidovky.cz ruku v ruce přinesly stejný prémiový článek zabývající se budoucností členů Babišovy vlády. Jelikož členové ZP nemají z principiálních důvodů předplatné ani jednoho holdingového periodika, vycházíme pouze z informací zveřejněných v perexu článků. Lubomír Zaorálek prý vidí svou budoucnost v akademické sféře a takový Jan Hamáček dokonce v byznysu. Volba obou pánů se zdá přísně logická. Předpokládáme, že Zaorálek bude nadšeně přijat Ondřejem Slačálkem na Ústavu politologie Filozofické fakulty UK a otevře si kritický seminář zabývající se kimčongunismem. Hamáček pak podle nepotvrzených informací byznysové sekce ZP jedná se světově proslulým iluzionistou Davidem Copperfieldem o společném projektu Domu kouzel v Praze. Hlavní atrakcí má být podle informací ZP sám Hamáček a jeho schopnost dokonale zmizet. Bude to trhák.


Andrej a Karel vyrazili na Hrad

Poslední záběry a výroky prezidenta Zemana činí dojem, že buďto jsou lékaři v ÚVN nepřekonatelní machři, nebo že Zemana i přes protikoronavirová opatření navštívil (v roušce beránčí) Mefistofeles a nechal si od něj (patrně opět bez uvedení data) podepsat jistý úpis. (Třetí variantu, tedy že prezident obehrál smrtku v šachové hře, s ohledem na jeho předešlý stav vylučujeme.)


Bez ohledu na tento vývoj již některé cílevědomé tzv. osobnosti evidentně zahájily ofenzivu směřující k volebnímu dobytí Hradčan. Upejpání konečně zanechal i dosavadní premiér v demisi a vyzval své podporovatele, ať sbírají podpisy, že to třeba pak zkusí. Tak určitě. Z jiného směru se do prezidentského klání vrhl mystik občanského dobra Karel Janeček. Nejdříve koupil krachující značku soutěže Český slavík. A do vysílání této televizní soutěže následně vstoupil jednak zcela halucinogenně působícím klipem, kde on sám v roli jakéhosi parašutisty superhrdiny vrhem kladiva rozbije tvář Velkého proticovidového bratra, a jednak na závěr živě vysílaného pořadu vystoupil s amatérským projevem na téma „nikdo nesmí chtít očkovat naše děti“.


Při úvahách nad těmito událostmi na prezidentské frontě nás napadá otázka, která přímo kombinuje faustovské dilema se sedmi apokalyptickými pečeťmi, a to v orwellovských konturách. Aneb koho budete volit v druhém kole prezidentské volby, ve kterém proti sobě stane sv. Karel Janeček a tr.st. Andrej Babiš?


Pokud oba velikáni budou svou kandidaturu dále rozvíjet, nepochybně dojde dříve či později na vzájemný střet a boj o stejné voličstvo. V tomto ohledu doporučujeme stratégům obou kampaní zvážit potenciál dřímající v momentálně v insolvenci se nacházející TV Šlágr. Po Slavíkovi by se tak prezidentská kampaň mohla dále zasloužit o českou kulturu a o hudební vkus.


Janusovská tvář Andreje Babiše juniora

(Sebe)prezentace Andreje Babiše juniora před parlamentními volbami a po nich působí jemně řečeno kontrastně. Boj proti otci ohrožujícímu principy demokracie vystřídal boj se všemi, kteří s Babišem juniorem byli do parlamentních voleb spojeni, a to zcela mimózní manickou formou. Když si Deník N dovolil „dopovědět“ příběh Andreje Babiše juniora a roli šéfredaktora serveru Forum24 Šafra či dokumentaristy Klusáka v „podpoře“ juniora, přišla zdrcující reakce hlavní editorky Fora24 Hovorkové o tom, že neetické nebylo využití juniora v předvolební kampani, ale právě to, že si na podivnosti v celém příběhu dovolili jiní novináři upozornit. Nechceme se kasat, ale ZP na zneužívání juniora upozorňoval již začátkem srpna. Nicméně nepochybujeme, že Klusák má nabito a další zásadní dílko českého dokudrama se časem objeví. Etika sem, etika tam. Show must go on!


Telegraficky

Jakýsi bodrý Jihočech se rozhodl svůj zahrádkářský problém s krtky vyřešit tzv. Talibanskou metodou a zhotovil si pro ten účel nástražné výbušné zařízení. Stejně jako některým Tálibům - začátečníkům se nešťastnému zahrádkáři povedlo si vlastní výtvor pod sebou odpálit a výbuch mu zlámal obě nohy. Co bylo předmětem pěstebního zájmu onoho nešťastníka, nevíme, ale máme podezření na mák setý.

 
 

Slavný český malíř Jiří Sozanský věnoval u příležitosti výročí 17. listopadu Obecnímu domu dva své obrazy s názvy Jan Palach a Jan Zajíc. Máme lehkou obavu, že obě plátna by mohla svou divoce rozmazanou barevností zejména u mladé generace vyvolat chybný dojem, že Palach a Zajíc nebyli živými pochodněmi, nýbrž sebevražednými bombovými atentátníky. Za ZP dodáváme: ať žije Ephraim Kishon!


Milion chvilek vyzval k tomu, aby demokratická a nebabišovská část společenského spektra postavila společného kandidáta do prezidentských voleb. Jsme velmi zvědavi, kolik těchto společných kandidátů nakonec bude. Zatím to vypadá na počet dělitelný cca pěti.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

188 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page