top of page

ARCHIV

Zeman ve vitrínce. Pú není medvídek, ale virus. Havlíček dementuje

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Jmenování v budce. Mutace Xi a rozumné řešení WHO. Země, kde pořád zítra znamená včera. Koronavirus telegraficky a Havlíček dementuje.


Zdroj: ČT24/koláž ZP.

Jmenování v budce

Jmenování nového premiéra se v posledních dnech poněkud zdramatizovalo. Prezident Zeman, který ve čtvrtek (údajně vlastní rukou) podepsal reverz v ÚVN, byl po několika hodinách pobytu v Lánech transportován nemocničním speciálem zpět do nemocnice, neboť u něj byl diagnostikován čínský virus. Páteční jmenování premiéra se tak odsunulo na neděli a celý národ s napětím sledoval, jak se hradní suita vypořádá s požadavkem vrchní hygieničky Svrčinové, aby jmenování proběhlo dle platných hygienických pravidel. Nakonec vše dobře dopadlo, prezident izolovaný v budce premiéra interkomem bezpečně jmenoval. V této souvislosti jen nechápeme, proč jmenování neproběhlo jednodušším způsobem například skrze teletext (s čímž by byli nepochybně alabamští hackeři ochotni pomoci). Ale i tak dobrá práce a reklama pro Českou republiku v zahraničním tisku zcela zdarma. Kam se na nás hrabe anglická královna a její nudné zoomové schůzky.


Mutace Xi a rozumné řešení WHO

Nová mutace koronaviru byla zdánlivě nelogicky Světovou zdravotnickou organizací označena řeckým písmenem O. Přitom na řadě byla písmena Ný a Xi. Jak brzy šťouraví novináři zjistili, za vším stála politická korektnost. V anglickém přepisu je Ný prý zaměnitelné s anglickým New a Xi (Jinping) se jmenuje čínský prezident. Chápeme, že by se čínský prezident v případě použití tohoto písmena mohl cítit dotčený a proto navrhujeme, aby další mutace čínského viru byla označena Pů. To rozhodně nikoho urazit nemůže a navíc se to bude líbit dětem.


Země, kde pořád zítra znamená včera

Rusko je opět napřed. Státní duma se chystá schválit zákon, díky kterému už obyčejní Rusové nebudou muset absolvovat pravidelnou technickou kontrolu svých vozidel. Ukázalo se totiž, že technická závada je na vině při dopravních nehodách motorových vozidel v Rusku pouze v minimu případů. To jsme tak trochu tušili. Napřed jsou Rusové i na poli špionáže, protože vyvinuli sledovací šutr. Jak ukazuje instruktážní video, dá se používat ke sledování nejen v terénu, ale třeba i v kanceláři. Že se vám to zdá podivné? To jste nikdy po vypití jedné lahve vodky neměli pocit, že se ten kámen na vašem psacím stole trochu hýbe?


Koronavirus telegraficky

Na koronavirové frontě se toho v tomto týdnu odehrálo tolik, že se v médiích chvílemi nepsalo o ničem jiném, resp. o čemkoli se psalo, psalo se v kontextu s koronavirem. Nejdříve nebyl potřeba nouzový stav. Stále-ještě-ministr Hamáček, který se v poslední době zřejmě věnuje především popíjení nápoje neviditelnosti, vyjádřil přesvědčení, že pro nouzový stav nejsou zatím ani naplněny objektivní a právní podmínky. Zlínský kraj se rozhodl omezit společenský život, což si překládáme tak, že z kin a divadel měli být občané nahnáni do pálenic, aby se tam věnovali důsledné, vnější i vnitřní, dezinfekci. Ani v polovině týdne nebyl nouzový stav potřeba, načež byl ve čtvrtek s platností od půlnoci vyhlášen. Tak určitě.

 
 

Koronavirus se za to Čechům odvděčil tím, že se vrhl na jejich oblíbeného prezidenta a ještě oblíbenějšího ministra zdravotnictví. Denní přírůstky nově nakažených jsou udávány v totálních hausnumerech. Skoro polovina provedených testů vykazuje pozitivitu, což naznačuje, že kapacita testování významnou část nakažených nezvládá zachycovat. Nemocnice mezitím začínají kolabovat pod náporem především neočkovaných pacientů. Budoucí neočkovaní pacienti mezitím provádějí v ulicích a na Letné kraválismus, pochlastávají a nosí žluté Davidovy hvězdy, což je dnes cool způsob, jak dávat na odiv své blbství. Nakonec došlo na nejhorší a vánoční trhy se musely narychlo přejmenovat na farmářské, nebo se přestat považovat za trhy a stát se součástí nějaké tradiční kulturní produkce. Vypadá to, že tečku neděláme, ale dostáváme.


Havlíček dementuje

Dvojministr Havlíček dementoval zprávy o tom, že vláda vyhlásí kompletní lockdown. Na podkladě této zprávy logistická sekce ZP každému důrazně doporučuje rychle doplnit zásoby konzerv, rýže, petroleje, špeku a psích granulí. Čeká nás dlouhá a temná zima. A modlíme se, aby Havlíček ještě nezačal popírat zprávy o hrozbě blackoutu nebo nevyvracel hrozbu ruské invaze. Na to tady fakt zatím nachystaní nejsme.


Vážení a milí čtenáři, takový byl poslední Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.


490 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page