top of page

ARCHIV

Z Brna do Dukovan na kole a Gott se Zemanem na Challengeru

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Brno Brnu! Čínské nimrání v Tibetu. Do Dukovan na kole. Meteoesoterika. Gott mit uns a Další geniální tah Jana Hamáčka Matějem Stropnickým.


Vysočina, Miloš Zeman s obsluhou Challengeru, zdroj: Jiří Ovčáček.

Brno Brnu!

Zásadní zpráva přišla minulý týden z Brna. Po dekádách dohadů to vypadá, že nové vlakové nádraží v Brně bude, a bude se stavět podle projektu nizozemského ateliéru Benthem Crouwel, který vyhrál zřejmě největší architektonickou soutěž v dějinách Česka. My v ZP si po vzoru některých českých politiků musíme položit zásadní otázku: To v Čechách nemáme žádné kvalitní (světové) architekty, že musíme stavět podle holandských not? Natož pak kvalitní (světové) architekty přímo v Brně? Opravdu chceme, aby tuto nákladnou a zásadní stavbu stavěli cizinci? Co na to Václav Klaus? Bude se přivazovat řetězy k současnému nádraží? A je po poslední návštěvě exprezidenta v KFC tento nadnárodní fastfood levicový, nebo pravicový? A jak to s nádražím souvisí? Zatím nevíme.


Čínské nimrání v Tibetu

Zpráva, že vědci odebrali vzorky virů starých 15 tisíc let z ledu v čínských horách by se před několika lety do mainstreamových médií vůbec nedostala. V dnešní době jde ale o poměrně zásadní záležitost. Nimrání v půdě totiž probíhalo v Čínou okupovaném Tibetu a sami autoři studie hlásí, že jsou z výsledků nadšení a věří, že jim detailní studium pomůže pochopit dlouhodobou evoluci virů. „Aby vůbec byli schopní tyto prastaré ‘organismy’ studovat, museli vytvořit novou metodu, jak je analyzovat zcela bezpečně a přitom čistě – aniž by došlo jakkoliv ke kontaminaci jak virů, tak i vnějšího prostředí.“ Takové zprávy nás v ZP poněkud znervózňují. Samozřejmě vůbec nechceme zpochybňovat vysoce kontrolované procesy kvality zpracování vzorků v čínských laboratorních zařízeních. Jak víme a jak Číňaně stále dokola opakují, koronavirus z jejich laboratoře ve Wu Chanu neunikl, za pandemií přece stojí Američané. Přesto, nebo právě proto si klademe otázku, proč mají tu potřebu se v tisíciletých vzorcích půdy hrabat, aby to po nějakém tom malém průseru zase museli tradičně svádět na imperialisty. Soudruzi jsou zřejmě nepoučitelní, ale snad to tentokrát pak alespoň ta WHO zase pěkně vyšetří.


Do Dukovan na kole

Česká republika získá z Fondu obnovy, který má sice obnovovat ekonomiku EU po covidu, ale vlastně realizuje Green New Deal, zřejmě 180 miliard Kč. Jinými slovy, obnovovat se po covidu budeme do stavu takřka předindustriální, ale nepochybně velmi smart ekonomiky za cenu, která odpovídá zhruba ceně za již (a nepochybně i ještě) dlouho plánovanou dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Cesta k dostavbě Dukovan bude dlouhá a s ohledem na vyjádření místopředsedy Evropské komise Timmermanse ji budeme muset zřejmě absolvovat na kole. To dobu potřebnou na tuto politickými a úředními rozhodnutími dlážděnou cestu nepochybně ještě o něco prodlouží. Je tedy možné, že česká energetika svou cyklistickou výpravu do Dukovan dokončí až v době, kdy již Komise svůj boj proti uhlíku vítězně završí, anebo v něm bude možná pokračovat proti nějakému novému nepříteli nalezenému na zrádné periodické tabulce prvků. A to ještě vycházíme z toho, že na této cestě našich energetických velocipedistů nedojde k nějakému tomu hromadnému střetu s něčím zájmem, a to možná s fatálními následky.


Meteoesoterika

Na počátku předešlého parného týdne meterologové předpovídali, že nadcházející týdny budou teplotně podprůměrné. Před uplynulým slunečným víkendem pak stejní (nebo i jiní?) meteorologové věštili příchod výrazně nadprůměrných srážek. Přiznejme si, že jsou to především dnešní předpovědi meteorologů, které se nacházejí hluboko pod dlouhodobým průměrem. A možná, že za tímto stavem je to, že na poptávku po extrémy věštících meteorologických předpovědích má sice v okurkové, ale klimaticky přecitlivělé době zásadní vliv mohutná mediální tlaková výše.


Gott mit uns

Autobiografie Karla Gotta se ihned po svém vydání stala bestsellerem. Naše země už skutečně opět (nebo nadále?) nevzkvétá. Jsme v kulturním a civilizačním loji. A pan prezident, který po čase opět vyjel ze své sluje na pověstném Challengeru, to jen potvrzuje. Gott s námi a Zeman pryč.


Další geniální tah Jana Hamáčka Matějem Stropnickým

Závěrem se milého čtenáře chceme zeptat, zda náhodou netuší, proč si předseda Sociální demokracie Hamáček společně s ministryní práce a sociálních věcí Maláčovou vybrali do nadcházejících sněmovních voleb jako vábničku na pražského voliče exzeleného neomarxistu Matěje Stropnického, toho času zámeckého pána. Ať se na to díváme ze všech možných i nemožných úhlů pohledu, prostě si to neumíme vysvětlit. Poradíte?


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

488 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page