top of page

ARCHIV

Titán MZ odchází do důchodu

Velikán české politiky, nepřeberná studnice moudrosti Miloš Zeman, opouští po deseti letech prezidentský úřad a s ním také jeho oficiální i neoficiální spolupracovníci, s nimiž byla po celou dobu výkonu jeho funkce třeskutá legrace. Všichni ti pisálkové, kteří se chtěli věnovat politické satiře, byli celou dekádu v podstatě bez práce. Nebylo totiž moc co vymýšlet, stačilo jen popisovat realitu.



Miloš Zeman odchází do důchodu. Pobírat prý bude 23 tisíc, ale naštěstí jako asistentku zaměstná manželku a k tomu bude dostávat něco málo prezidentské renty. Na odchodnou tak ještě raději udělil milost nejmenované právnické firmě, která se dopustila korupce, což samozřejmě spadá do ranku jím avizovaných humanitárních milostí. Třeba z toho něco kápne.


Až se 9. března probudíme a na Hradě usedne nový prezident, bude se nám po Zemanovi stýskat. Opravdu se nemůžeme připojit k zástupu všech těch, kteří poslední měsíce odpočítávají metr Zemanova mandátu.

S Milošem Zemanem jsme v rámci Zpětného projektoru, každotýdenního satirického komentáře k politickému dění, po celý rok 2021 udržovali blízký kontakt. Pojďme se podívat na deset obrazů „kovidového“ roku a společně zamáčkněme slzu nad tím, že Zemanova éra končí.


Zemanova nejskvělejší hodina: Chystá se prodej Lidového domu? / 1. 3. 2021

CNN Prima News přinesla informaci z nejvyšších politických kuloárů o chystané směně resortů mezi ANO a ČSSD. Ministerstvo zdravotnictví by si převzali sociální demokraté a ministerstvo zahraničí pak ANO. Na první pohled další zcela sebevražedná mise sociálních demokratů může mít však jiné opodstatnění. Prezident Zeman se nyní rozhovořuje o vyčerpanosti ministra Blatného a zároveň osobně žádá o poskytnutí vakcíny Sputnik V přímo ruského prezidenta Putina.

Putin Zemanově ponížené suplice již velkoryse vyhověl. Přitom ministr Blatný tuto v EU neregistrovanou vakcínu odmítl, byť jen mimořádně, schválit. Naopak Hrad nyní jako možného nástupce Blatného, který by si měl své vyčerpání a vyhořelost v nejbližších dnech uvědomit, zmiňuje bývalého hejtmana za socdem Běhounka. Běhounek by byl naopak (navzdory vlastním dřívějším vyjádřením) o provizorním schválení Sputniku V ochoten uvažovat. Situace, kdy nějaký sociální demokrat bude plnit sklady vakcínou, o jejíž aplikaci nestojí třeba ani prezident země, která se jejím vývojem tak holedbá, zatímco strana, jejíž nominanti ministerstvo zdravotnictví doposud vedli, by se přesunuli na nyní ještě více než obvykle politicky impotentní ZaMini, by byla Zemanovým finálním majstrštykem. Pokud na to sociální demokracie přistoupí, tak doporučujeme najít si co nejdříve solidní realitní kancelář pro prodej Lidového domu. A poslední zhasne.

Zemanovo pomalé zastání se / 7. 7. 2021

Kauzu Dominika Feriho oživil prezident Zeman, který v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že na ni má podobný názor jako Karel Schwarzenberg. Ten se jako jeden z mála bývalé hvězdy TOP 09 zastal s tím, že vždy bylo a je normální snažit se dostat holku do postele všemi prostředky. Politologové a zemanologové samozřejmě vidí v Zemanově prohlášení silný politický podtext: kauza opustila přední stránky novin, tak ji pěkně připomeneme. Ale my v ZP jdeme pod povrch věcí a za Zemanovým zastáním se Feriho vidíme jistou dlouhodobou afinitu hlavy státu k podobnému chování, které je Ferimu (trestněprávně) vyčítáno.


Tak kupříkladu sám Miloš Zeman v roce 2013 v rámci prezidentské kampaně prohlásil, že „knížata měla právo první noci a díky tomu zdegenerovala, protože své nevolnice nemusela znásilňovat, nemusela tedy vydávat energii na toto znásilňování. Zatímco my zemani jsme si, nejenom v sexuální oblasti, vždycky toto právo museli těžce vybojovat, a proto jsme nezdegenerovali“. Zajímavé na tom je, že v roce 2013 takový výrok vedl ke zvolení prezidentem, o osm let později vás takové chování stojí politickou kariéru. Ovšem s tím nezdegenerováním u zemanů si nejsme tak jisti. Nutno také říct, že nelze úplně předvídat, jak eventuálně dopadne Dominik Feri za nějakou tu dekádu v prezidentské volbě.


A jen na okraj, je třeba říci, že je samozřejmě zcela v pořádku, že se Zeman Feriho zastal až po mnoha týdnech od vypuknutí kauzy. Panu prezidentovi v posledních měsících vše prostě trvá déle. Vzpomeňme si na reakci k Vrběticím, která přišla až po týdnu, stejně jako reakce k tornádu na Moravě. Vše má svůj čas!


Gott se Zemanem na Challengeru Gott mit uns / 26. 7. 2021

Autobiografie Karla Gotta se ihned po svém vydání stala bestsellerem. Naše země už skutečně opět (nebo nadále?) nevzkvétá. Jsme v kulturním a civilizačním loji. A pan prezident, který po čase opět vyjel ze své sluje na pověstném Challengeru, to jen potvrzuje. Gott s námi a Zeman pryč.



Zeman s Putinem u ucha / 23. 8. 2021

Miloš Zeman po delší době promluvil. V rozhovoru pro Blesk Zprávy naši tajnou službu, se kterou dlouhodobě válčí, obvinil z odposlouchávání ústavních činitelů. Server Neovlivní.cz pak celou věc doplnil informacemi, že BIS tak úplně neodposlouchávala nějakého ústavního činitele, nýbrž pouze neformálního a neplaceného poradce prezidenta Nejedlého (pozn. ZP, Nejedlý je podle aktuálních informací stále spíše jen poradce, nikoli prezident). Nicméně, jak nám sám Zeman prozradil, zřejmě BIS opravdu odposlouchávala i jeho, neboť si jako hrdý nemajitel mobilního telefonu občas půjčuje známý poradcův přístroj s putinovským obalem. Jak se shodli víceméně všichni příčetní politici, politologové a zemanologové, o žádné překvapení nejde. Naopak by bylo překvapivé, kdyby tohoto Zemanova famula napojeného na Kreml naše kontrarozvědka neodposlouchávala. Tak co tam máte, pane prezidente, na Koudelku dále?


Miloš objevil Ameriku / 13. 9. 2021

V neděli v Lánech zasedl expertní tým Miloše Zemana, a to dokonce za účasti ministrů obrany a zahraničí (v tomto případě tedy konkrétně těch českých). Jak na sociálních sítích informoval hradní, nebo snad lépe lánský mluvčí Ovčáček, identifikovali tito experti pro Českou republiku dvě bezpečnostní rizika: migrační a teroristické. Je to samozřejmě analýza rizik briskní, podobně jako když reportér jedné soukromé televize v zimě ukazoval, že voda v lahvi zmrzne. V podstatě se proti tomu nedá nic namítnout, jen souhlasně pokývat hlavou a možná si rvát vlasy, že vás to taky nenapadlo. Mimochodem, víte, kdo je členem expertního týmu Miloše Zemana, který se mimo jiné věnuje otázkám mezinárodní bezpečnosti? Seznam bezpečnostních expertů, resp. hrozeb najdete zde.



In memoriam / 1. 11. 2021

Předávání státních vyznamenání se letos z pochopitelných důvodů nekonalo na státní svátek 28. října. Podle tajemných hlasů ozývajících se z útrob Pražského hradu se předávání odehraje v náhradním termínu v lednu. Na sociálních sítích byla tato zpráva okamžitě s chutí dezinterpretována tak, že pan prezident bude vyznamenání v lednu předávat in memoriam. Mezitím však premiér Babiš pustil na veřejnost útržkovitou zmínku o tom, že pan prezident bude možná přeložen na běžné oddělení. Snad tedy posléze v lednu dojde k přeložení hlavy státu do Vladislavského sálu. Pokud tedy nezaúřaduje koronavirus a s ohledem na, pravda, nyní všemi odmítaný lockdown nebudou metály, fábory a fanfáry přesunuty až na termín do roka a do dne. Hyn sa hukáže.


Uklidňující Zeman / 8. 11. 2021

Po mnoha týdnech jsme konečně mohli slyšet uklidňující hlas pana prezidenta Miloše Zemana. Vyhověl totiž žádosti „novináře“ Luboše Procházky z rádia Frekvence 1 o rozhovor, o který stanice požádala ještě před volbami. Zeman posluchačům sdělil, že se cítí normálně, měsíc nekouří, líbí se mu program ODS a do nemocnice se dostal jen proto, že mu nechutnalo. O pár hodin později pak na oblíbeném tiskovém brífinku vystoupil šéf konsilia Zima a ředitel Vojenské nemocnice Zavoral s tím, že pan prezident je vážně nemocný a neschopný práce, aby o chvíli později člen tohoto konsilia profesor Pafko sdělil, že Zeman trpí cirhózou jater. Politická scéna si hned oddychla, začalo se hovořit o tom, že je to „ten starý Zeman“ a úvahy o aktivaci článku 66 vzaly za své. Uznáváme, že když je panu prezidentovi program ODS najednou sympatický, tak je to silné gesto, ale není to právě jeden z důvodů, proč by článek měl být aktivován?!


Zeman ve vitrínce / 29. 11. 2021

Jmenování nového premiéra se v posledních dnech poněkud zdramatizovalo. Prezident Zeman, který ve čtvrtek (údajně vlastní rukou) podepsal reverz v ÚVN, byl po několika hodinách pobytu v Lánech transportován nemocničním speciálem zpět do nemocnice, neboť u něj byl diagnostikován čínský virus. Páteční jmenování premiéra se tak odsunulo na neděli a celý národ s napětím sledoval, jak se hradní suita vypořádá s požadavkem vrchní hygieničky Svrčinové, aby jmenování proběhlo dle platných hygienických pravidel. Nakonec vše dobře dopadlo, prezident izolovaný v budce premiéra interkomem bezpečně jmenoval. V této souvislosti jen nechápeme, proč jmenování neproběhlo jednodušším způsobem například skrze teletext (s čímž by byli nepochybně alabamští hackeři ochotni pomoci). Ale i tak dobrá práce a reklama pro Českou republiku v zahraničním tisku zcela zdarma. Kam se na nás hrabe anglická královna a její nudné zoomové schůzky.



Jmenování z rozkazu / 13. 12. 2021

V pátek proběhla poslední návštěva lánského zverimexu. Prezidentu republiky se zde byl ukázat kandidát na ministra zdravotnictví profesor Válek. Lány prostřednictvím Hradu ale již ve středu zveřejnily zásadní tiskové prohlášení o tom, že sice někteří kandidáti trpí „rizikem deficitu odborné kompetence“, ale nejmenován bude zcela nepřekvapivě pouze kandidát na ministra zahraničí Lipavský, a to proto, že napsal špatnou diplomovou práci a rád by na území Čech, Moravy, případně Slezska uspořádal Sudetoněmecké dny. Nejmenování kandidáta Lipavského je pak podle Lán prostřednictvím Hradu opřeno o článek 68 Ústavy České republiky, kde „ústavodárcův výraz ‘návrh’ implikuje, že tento návrh může být jak přijat, tak odmítnut, jinak by nebyl návrhem“.


Ústavně-právní sekce ZP má pro prezidentův výklad Ústavy pochopení a proto doporučuje nové Poslanecké sněmovně, aby přijala úpravu textu Ústavy a slovo „návrh“ nechala nahradit slovem „rozkaz“. Věc ohledně nejmenování ministrů by se tak vyjasnila hned, protože by prezidentovi nezbývalo nic jiného, než neuposlechnout rozkazu: „Prezident republiky jmenuje členy vlády na rozkaz předsedy vlády, kterého předtím jmenoval.“ Aby tu ten Kocourkov byl konečně dokonalý.


Ovčáček a slitování Twitteru / 20. 12. 2021

„Nehodí se králům být pijany vína a vládcům toužit po opojném nápoji, aby nikdo z nich v opilosti nezapomněl na Boží nařízení a nepřevrátil při nikoho z utištěných.“ Přísloví 31, 4–5.


Indispozice hradního mluvčího Ovčáčka, který byl v pátek nad ránem za asistence policie eskortován, kam jinam než do Ústřední vojenské nemocnice, vyvolala řadu emocí mezi influencery na sociálních sítích. Zhruba polovina z nich, kterou bychom mohli zahrnout do množiny ƒ „pražská kavárna“ si útrapy a ostudu nešťastného Jiřího užívala, ta druhá, řekněme konzervativní, pak v různé míře s mluvčím sympatizovala pod heslem „kdo jsi bez viny, hoď kamenem“. Sám mluvčí poté, co trochu vystřízlivěl, zveřejnil kajícnou omluvu, kterou obě skupiny kupodivu přijaly. Miloš Zeman pak prý vyjádřil nad jeho chováním značné pochopení a dokonce i špetku závisti. Adiktologická sekce ZP nicméně vyjadřuje silné znepokojení nad tím, jakým způsobem Hrad a jeho držitelé i zaměstnanci jdou příkladem našim dětem.



 

Zpětný projektor přinášel každé pondělí roku 2021 komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jednalo se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

154 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page