top of page

ARCHIV

SÝR ZDARMA: Afghanistan Papers - korupce na podporu demokracie

Noviny Washington Post zveřejnily v roce 2019 interní dokumenty americké armády, které na základě výpovědí přímých účastníků dokumentují, co se v Afghánistánu skutečně dělo. Ukazují korupci, marný boj s pěstováním opia i obrovské potíže při budování samostatné afghánské armády.


Zdroj: Twitter @Afghan_Policy.

Pokud stát rozděluje hodně peněz, dojde ke korupci. To je zákon, který nejde obejít téměř nikde, natož v Afghánistánu. Masivní přísun peněz do Afghánistánu přinesl masivní korupci na všech úrovních. Jeden z úředníků, jehož výpověď je součástí zveřejněných dokumentů, uvedl, že podle jeho analýzy skončilo až 40 % investovaných peněz v rukách povstalců, kriminálních skupin a zkorumpovaných afghánských úředníků.


V roce 2005 odhadoval jeden z úředníků, že třetina místních policejních sborů je buď pod vlivem drog nebo fandí Talibanu.

Navíc Spojené státy posílaly peníze delegátům afghánského ústavního shromáždění, kteří podporovali postoje Washingtonu v oblastech lidských práv a rovnosti pohlaví. Už při parlamentních volbách v roce 2005 se tak lidé domnívali, že afghánští představitelé byli v podstatě podpláceni Amerikou.


Korupce se ještě zhoršila za vlády B. Obamy. Po opětovném zvolení prezidenta Karzaího v roce 2009 dospěla komise podporovaná OSN k závěru, že Karzai dostal zhruba 1 milion nelegálních hlasů, což představovalo čtvrtinu všech odevzdaných hlasů. I když Obamova administrativa slíbila, že skoncuje s korupcí, výsledek tolerovala, protože podporovala prezidenta Karzaího.

O rok později téměř zkolabovala banka Kábul z důvodu velkého množství pochybných půjček. Objem pochybných půjček se rovnal 8 % celkové ekonomické produkce země za rok. Vyšetřování prokázalo, že banka falšovala výsledky, aby zakryla nezajištěné půjčky poskytnuté lidem s dobrými politickými vazbami, včetně bratra prezidenta.


Maková pole všude

Afghánistán je zemí, odkud pochází většina světové produkce heroinu. Po převzetí moci v roce 2000 Taliban pěstování opia zakázal. Zákaz Talibanu fungoval. Poté, co USA v roce 2001 vládu Talibanu svrhly, se afghánští farmáři k pěstování opia vrátili.


Spojené státy vyzkoušely celou řadu způsobů, jak pěstování opia zabránit nebo jak ho aspoň omezit. Jejich zkušenosti potvrzují, že bojovat s trhem je velmi obtížné.


Britští úředníci nabízeli Afgháncům 700 dolarů za každých 4 tisíce metrů čtverečních polí, pokud přestanou pěstovat mák. Farmáři vyseli mák na na výrazně větší ploše, část vyměnili za 700 dolarů a zbytek prodali na výrobu opia.

Američané platili najatým jednotkám, aby maková pole ručně ničily. Protože to nikdo nebyl schopen efektivně kontrolovat, posílali úředníci data, ze kterých se zdálo, že bylo zničeno výrazně více polí než ve skutečnosti.

V roce 2018 vyprodukoval Afghánistán 82 % světové produkce opia.


Neexistující armáda a policie

Již před pěti lety odhalilo interní vyšetřování, že navzdory masivním investicím je afghánská armáda a policie příliš slabá na to, aby mohla čelit povstalcům nebo Talibanu.

V roce 2005 odhadoval jeden z úředníků, že třetina místních policejních sborů je buď pod vlivem drog nebo fandí Talibanu.


Obamova administrativa tvrdila, že výcvik ozbrojených složek postupuje. Realita byla jiná. Pouze 20 % rekrutů umělo číst a psát. Kmenové sváry se přenášely do armády i policejního sboru, kde často vypukaly spory mezi vojáky. Podle výpovědí přímých účastníků výcviku bylo velení armády plné zkorumpovaných klanových válečníků.

 
 

Korupce byla všudypřítomná. Vojáci kradli a prodávali vše od benzínu po uniformy. Spojené státy na to reagovaly tak, že poslaly více peněz.


Oficiální údaje uváděly 352 tisíc vojáků a policistů, ale afghánští velitelé celé roky nadhodnocovali stavy, aby si mohli odklonit platy neexistujících policistů placených americkým daňovým poplatníkem. Proto byly poté zavedeny biometrické kontroly včetně otisků prstů a scanů obličejů. Po pádu Kábulu se minimálně část těchto biometrických údajů dostala pravděpodobně do rukou Talibanu, který má tak zjednodušenou úlohu při identifikaci.


Oficiální zprávy: „Hlásíme pokrok!"

Nicméně nahoru chodily jiné zprávy. Generál Nicholson řekl v roce 2018: „Jsme na správně cestě. Je to válka. Afghánská armáda a policie ukazuje vůli uspět.”


Zpráva Washington Post, pro kterou se vžil název The Afghanistan Paper, byla otištěna na přelomu let 2019 a 2020. Je založena na desítkách interních dokumentů, které popisují korupci, plýtvání, falšování údajů a téměř nemožný výcvik afghánské armády. Řada z nich je veřejně dostupná na internetu.


Přesto Bílý dům ještě v červenci tohoto roku tvrdil, že afghánská armáda je dobře vyzbrojena a připravena hájit svoji zemi, která je schopna samosprávy.


 

Autorem textu je G. Sitař. Text je převzat z platformy SýrZdarma.cz se souhlasem redakce.

252 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page