top of page

ARCHIV

Soudružky na levici, Lenin s Vojtěchem ve Finsku a kejklíři zbrojí na Hrad

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Soudružka Maláčová se dere kupředu. Nenažraní Starostové. Vojtěch ve Finsku. Silný výbor. Tradiční kovidové kolečko a Babišovy vidle.



Soudružka Maláčová se dere kupředu

Sociální sítě v sobotu zaplavily všemožně se opakující variace postů na téma „Komunisté mají Konečnou“. A pak se zjevila jedna upřímná gratulace od Jany Maláčové Kateřině Konečné, což samozřejmě vyvolalo posměšné reakce, že se zřejmě chystá jakési repete slučovacího sjezdu z roku 1948, kde KSČ slupla Sociální demokracii. Novopečená předsedkyně mimoparlamentní Komunistické strany Konečná je rozhodně dobrou volbou, nicméně jak jsme se v ZP shodli, její budoucnost v čele KSČSSD nebude mít dlouhého trvání. Časy soudružky předsedkyně Maláčové totiž ještě přijdou.

Na okraj ještě zmiňme výzvu soudružky Konečné, že vzhledem k neutěšené finanční situaci ve stranické kase by odcházející poslanci KSČM měli věnovat polovinu svého odstupného pro dobro a budoucnost strany. Budeme v ZP bedlivě sledovat, jak soudruzi s tímto akčním plánem předsedkyně Konečné naloží. Za starých dobrých časů by samozřejmě zapálení soudruzi dali straně odstupné klidně celé a těm méně zapáleným by strana s odhodláním tak nějak pomohla.


Nenažraní Starostové

S jídlem roste chuť, praví tradiční pořekadlo. Zdá se, že našim Starostům, kteří získali v parlamentních volbách neuvěřitelných třicet čtyři křesel, to stále nestačí. Podali tak (samozřejmě ruku v ruce s Piráty, kteří mají krásná čtyři křesla) žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu (iDnes jej poněkud staromilecky nazývá soudem „státním“) o zneplatnění volby několika kandidátů, která by jim v případě úspěchu přinesla další křeslo. Samozřejmě si v této zemi může podávat žaloby kdo chce a kam chce, ale upřímně, už to trochu zavání starostenskou nenažraností. A už vůbec to není hezké vůči koaličnímu pirátskému partnerovi, který chudák řeší, jak mít ministry a nepřijít o poslanecká křesla.


Vojtěch ve Finsku

Naši čtenáři nepochybně znají druhdy populární košilatý vtip: Leningradskou galerií prochází skupinka návštěvníků pod vedením průvodce. Zastaví se u obrazu s nápisem „Lenin ve Finsku“. Na obrazu je interiér omšelého moskevského bytu a na posteli se nachází Naděžda Krupská s Lvem Trockým in flagranti. Jeden z návštěvníků se zmateně ptá: „A kde je, prosím vás, ten soudruh Lenin?“ A průvodce odpovídá: „No, přece ve Finsku.“ To takový ministr Vojtěch zatím ve Finsku není, a není příliš jisté, že kdy bude. Alespoň bude tedy ušetřen nějakých nepříjemných rodinných zvratů. Na druhé straně, s jiným Vojtěchem, konkrétně s Vojtěchem Filipem, to již tak jisté není. Při pohledu na Kateřinu Konečnou v ulici Politických vězňů by tento Vojtěch, tak jako Vladimir Iljič, vlastně už klidně ve Finsku být mohl.


Silný výbor

SPD se nevzdává naděje na účast na řízení nastupující Poslanecké sněmovny, konkrétně se jí jedná o „jeden silný výbor a jeden méně významný“. Za ZP tyto úmysly v zásadě oceňujeme. Navrhovali bychom budoucímu poslaneckému klubu SPD přidělit jeden Výbor z díla C. G. Junga, jehož všechny svazky nepochybně vydají na výbor podstatné síly, a jeden Výbor z básní Jaroslava Vrchlického, který sice nelze považovat za nevýznamný, ale ve srovnání se spisy zakladatele analytické psychologie jde o výbor spíše pro potěchu. Nepochybujeme, že pokud se budou všichni poslanci za SPD oběma výborům odpovědně věnovat, bude výsledkem lepší SPD. A díky Jungovi třeba i více porozumí svým voličům.


Tradiční kovidové kolečko a Babišovy vidle

Situace je nadmíru výtečná, žádný lockdown už nebude apod. (však to už znáte). Tak nějak ještě před pár týdny ministerstvo zdravotnictví i Andrej Babiš hodnotili situaci kolem epidemie. Stačilo pár dní a čísla nakažených i hospitalizovaných začala strmě růst. A scénář vývoje, který již také dobře známe, se znovu rozjel. Vzdělávací instituce oprašují platformy na distanční výuku, poptávka po psech vystřelila nahoru a soudy začaly rušit opatření vydaná ministerstvem zdravotnictví vedeným Adamem Vojtěchem. Ten tradičně vyhlásil nějaké nové opatření, aby jej vzápětí dementoval... Tradiční formule, připraví se Prymula, Arenberg rozcvičit a Blatný v pozoru, ovládla sociální sítě. V té chvíli ale do osvědčeného scénáře vhodil vidle sám premiér Babiš, který vyzval odborníka na zdravotnictví profesora Válka z nastupující koalice SPOLU, aby přijal křeslo ministra zdravotnictví po Vojtěchovi, který by rád (konečně) odjel do Finska (viz výše). Profesor Válek se vyjádřil něco v tom smyslu, že ve vládě estébáka sedět nebude. A hotovo, žádné Finsko nebude.

 
 

Telegraficky

Jak jsme již dříve informovali, rozbíhá se nyní smrtící proces integrace levice. Nová generální tajemnice jisté mimoparlamentní strany již informovala, že „hodlá v čele KSČM rekonstruovat levici v Česku“. Pro jistotu tak ale bude činit z Belgie. Obvodní soud pro Prahu 1 se domnívá, že nároky dědiců advokáta Altnera ve sporu s ČSSD mají opodstatněný základ. V Lidovém domě se podle všeho už někdy od volební soboty od půl osmé večer nikdo moc nevyskytuje. Snad tedy pak alespoň někdo najde klíče, aby mohl otevřít stěhovákům. Prezidentská kampaň se, zdá se, nejen vzhledem ke zdravotní indispozici stávajícího prezidenta, již rozeběhla. Kandidaturu totiž ohlásila i chronicky neúspěšná kandidátka kamkoli Jana Bobošíková. Další podobní kandidáti (u řady z nich jde o kandidáty takříkajíc tradiční) následují v závěsu, ať již jde o předsedu hnutí Otevřeme Česko Olberta, kandidátské duo Hilšer-Fischer, Bobošíkovou v kalhotách Paroubka nebo o konzervativního divouse Daniela Vávru. Před vážnými rituály se i v minulosti často prováděly různé taškařice a kejkle. Snad na rozdíl od posledních dvou pokusů tentokrát žádný kejklíř nepronikne i do finále prezidentské volby a posléze ji neovládne.


Vážení a milí čtenáři, takový byl poslední Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.



351 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page