top of page

ARCHIV

Ruský diplomat: agresivní válka je zločinem na ukrajinském i ruském lidu

Tři měsíce od začátku invaze Ruska na Ukrajinu se Putinovi poprvé vzepřel ruský diplomat. Představitel ruské mise při OSN v Ženevě Boris Bondarev v pondělí rezignoval na protest proti válce na Ukrajině: „Nikdy jsem se tak nestyděl za svou zemi jako 24. února tohoto roku.“


Koláž ZP: evropské sídlo OSN v Ženevě, tzv. Palác národů a ruský diplomat Boris Gondarev, zdroj: wikicommons a telegraph.uk.

Jmenuji se Boris Bondarev, na ministerstvu zahraničí Ruské federace působím od roku 2002, od roku 2019 až dosud jako poradce ruské mise při OSN v Ženevě.


Za dvacet let mé diplomatické kariéry jsem zažil mnohé obraty naší zahraniční politiky, ale nikdy jsem se tak nestyděl za svou zemi jako 24. února tohoto roku. Agresivní válka rozpoutaná Putinem proti Ukrajině a vlastně celému západnímu světu není pouze zločinem na ukrajinském lidu, ale také dost možná i nejtěžším zločinem proti ruskému lidu. Symbol písmena Z maže všechny naděje a vyhlídky na prosperující a svobodnou společnost v naší zemi.


Ti, kteří tuto válku vymysleli, chtějí jen jednu věc – zůstat u moci navždy, žít v pompézních nevkusných palácích, plavit se na jachtách srovnatelných tonáží i cenou s celým ruským námořnictvem a užívat si neomezené moci a beztrestnosti. A aby toho dosáhli, jsou ochotni obětovat tolik životů, kolik je potřeba. Tisíce Rusů a Ukrajinců jim už padlo za oběť.

S lítostí musím přiznat, že za těch dvacet let se míra lží a neprofesionality v práci ministerstva zahraničí neustále zvyšovala.


Poslední léta ale už byla opravdová katastrofa. Místo nezaujatých informací, nestranných analýz a střízlivého předpovídání servírujeme propagandistická klišé v nejlepším duchu sovětských novin 30. let. Došlo k vybudování systému, který klame sám sebe.


Ministr Lavrov je ukázkovým příkladem degradace tohoto systému. Za osmnáct let se z profesionálního a vzdělaného intelektuála, kterého si mnozí kolegové vážili, stal člověkem, který chrlí protichůdná prohlášení a vyhrožuje světu (tedy i Rusku) jadernými zbraněmi!


Dnešní ministerstvo zahraničí nedělá diplomacii. Je to všechno o válečném štvaní, lžích a nenávisti. Slouží zájmům jen velmi malého počtu lidí, čímž přispívá k další izolaci a degradaci mé země. Rusko už nemá spojence a nemůže za to nikdo jiný než jeho lehkomyslná a nedomyšlená politika.


Studoval jsem, abych se stal diplomatem, a jsem jím dvacet let. Ministerstvo se stalo mým domovem a rodinou. Ale už se prostě nemůžu dále podílet na této krvavé a absolutně zbytečné potupě.



353 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page