top of page

ARCHIV

Předvolební projektor I: Inspektor Hamáček, více Schillerových a a zkřížené hnáty ve Strakovce

Nikoli jen významné předvolební události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Kroužkuj Japonce a ženy za miliardy. Osud nejstarší české strany. Jan Hamáček mezi inspektorem Clouseauem a detektivem Columbem a pirátská aktualizace zákonů profesora Parkinsona.


Volební klip ČSSD/koláž ZP, zdroj: FB ČSSD.

Kroužkuj Japonce a ženy za miliardy

Určitými kruhy na sociálních sítích se šíří iniciativa, která si klade za cíl podporu kandidátů ženského pohlaví v nadcházejících parlamentních volbách. Skupina žen (i mužů!) pléduje pro to, abychom tentokrát na námi vybrané kandidátce kroužkovali jen ženy. Je to bezpochyby iniciativa chvályhodná. My v ZP při představě, že v nové poslanecké sněmovně bude sedět více Schillerových, Dostálových, Maláčových, Benešových nebo třeba Semelových, nadšeně lomíme rukama. Nicméně máme také pocit, že vedle malého počtu žen v českých zastupitelských orgánech tam také nemáme až na jednu čestnou výjimku žádné Japonce. Proč to nikoho netrápí?!


ČTK v reakci na posílení zastoupení žen v ekonomickém životě také upozorňuje na studii konzultantů z McKinsey, podle kterých by při využití jejich potenciálu (žen, nikoli McKinsey) mohl být český HDP do roku 2030 o 500 miliard Kč vyšší. Podle analýzy analytické sekce ZP se kolegové z McKinsey drželi v rámci své studie zbytečně při zemi. Například uvolněný potenciál Aleny Schillerové dokázal přinést již nyní takřka 500 miliard ročně. Sice jsou to miliardy deficitní, ale tím se nenechme rozhodit. Lepší nějaké miliardy za ženský potenciál než žádný potenciál a žádné miliardy.


Osud nejstarší české strany

Ministr vnitra Jan Hamáček při zahájení ostré fáze kampaně ČSSD veřejnost poučil, že nadcházející volby lze interpretovat jako referendum o zvyšování daní. Konkrétně o tom, jestli se budou daně zvyšovat všem, nebo jen těm, kteří na to budou mít. V žargonu politického marketingu bychom tuto interpretaci voleb neváhali označit doslova za ostrý granát. Jen se zdá, že si jej pan předseda upustil pod nohy. Jak konečně špičky Socdem uvádějí, jde jim především o jistoty. Zdá se, že volební osud nejstarší české strany se právě jakousi jistotou začíná stávat.


Předseda Hamáček se také angažuje na podporu posílení genderové pestrosti v české politice. A tak své zajisté veskrze pozitivní zkušenosti se svými vládními kolegyněmi nyní doplnil o mile nenucený reklamní spot, v němž se na sebe zubí s Babou Jagou.


Inspektor Hamáček

Sociální demokracii však nevolí jen několik žen, ale i menší počet životem ošlehaných postarších mužů. K nim zřejmě předseda Socdem promlouvá v novém volebním videu, kde se prochází v industriálním prostředí u Vltavy v columbovském kabátu za doprovodu hudby připomínající filmy s komisařem Clouseauem a glosuje svět i sám sebe. Například říká, že „radši problémy hned řeším, než o nich mluvím“. Zřejmě jde o připomínku jeho neuskutečněné cesty do Moskvy a zatvrzelého odmítání navštívit sněmovní komisi pro kontrolu tajných služeb. Divák se také dozví, když se předseda pohybuje pomalým houpavým krokem (dopředu, pozn. ZP), že je třeba se „hlavně pořád pohybovat kupředu“. V tomto klipu je snad všechno, co jste kdy chtěli o Honzovi Hamáčkovi vědět, ale báli jste se zeptat.



Pirátská aktualizace zákonů profesora Parkinsona

Koalice PirStan představila svůj záměr vybudovat ve Strakovce (vejdou-li tedy do ní hlavním vchodem) nový útvar s 30 až 50 analytiky. Jedním z úkolů těchto nových byrokratů s krycím jménem analytici bude snižování byrokracie. Tak určitě. Jak již dobře věděl sir Humphrey Appleby, snižování byrokracie je administrativně nesmírně náročný úkol. A výsledkem je obvykle více úřednictva. V tomto případě minimálně o 30 až 50 kousků.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

348 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page