top of page

ARCHIV

PREZIDENTSKÝ ZÁPASNÍK: SPOLU má personální nouzi, SPD přebytek (a Baštu)

Výběr z předvolebního cirkusu: SPD překvapila nejen vlasteneckou frontu a namísto masarykovského generála Blaška nasadila do prezidentského pelotonu geroje (proti)korupčních bojů Jaroslava Baštu. V Brně do klání vstoupil krkavec s poetickým jménem Edvard K. Kandidát KSČM Skála navazuje na tradici dadaistické poesie. A sympatický Karel Diviš žádá lid, aby ho měl rád.


Jana Bobošíková, krkavec Edvard K., Jaroslav Bašta a Josef Skála, koláž ZP.

To je Bašta!

Naděje mnoha voličů vládnoucí koalice SPOLU na to, že představí vlastního prezidentského kandidáta, pomalu pohasíná. Najít dostatečně respektabilního šílence, který by se do prezidentského cirkusu byl ochoten pustit, se prostě nedaří. Voličům trojkoalice tak zřejmě zbyde na výběr jen to, co se do voleb zatím samo přihlásilo.


To u SPD Tomia Okamury je situace diametrálně odlišná. Minulý týden v Hotelu DUO Tomio nejen novináře překvapil, když oznámil, že do prezidentského klání strana vyšle Jaroslava Baštu. SPD narozdíl od koalice SPOLU mohla vybírat z nepřeberného rezervoáru osobností. O funkci se již před časem sám přihlásil generál Blaško a hned se začal stylizovat do role tatíčka Masaryka, alespoň co se posedu na koni týče (bohužel je Blaško buď na poměry SPD příliš velkou osobností, nebo se povedlo sehnat pouze malého koně, zkrátka výsledek působil, jako kdyby penzionovaný generál pózoval na mule). Hlasy vlastenců by bezpochyby dobře reprezentovala i zkušená kandidátka na cokoli Jana Bobošíková, silnou prezidentkou by mohla být i Jana Volfová.


Proč Tomio do boje povolal poněkud pozapomenutého geroje (proti)korupčních bojů Baštu, muže, který dokázal v rámci akce Čisté ruce dostat do tepláků jen a pouze vládního kolegu, exministra financí, Iva Svobodu (s partnerkou) a pak musel s ostudou opustit velvyslanecký post na Ukrajině, to nevíme. Ale legrace s ním bude.


Česká soda - Debata se Zemanem, Klausem a Baštou.


Krkavec K.

Nejsme si jisti, zda se informace o tom, že se v Brně do prezidentského klání přihlásil i pětiletý Krkavec, dostala dále než k Velké Bíteši.

A to je škoda i proto, že se ve veřejném prostoru (a současná vláda to má i v programovém prohlášení) nedávno diskutovalo o volbě národního ptáka. Jak hned na úvod uvádí nominující spolek Edvard na Hrad, opeřenec je sice pětiletý, ale z hlediska věku pohlavní dospělosti krkavce velkého jde o ptáka dávno plně dospělého s množstvím životních zkušeností. Vzhledem k tomu, že volba národního ptáka byla odsunuta kvůli akutnějším geopolitickým problémům až na rok 2023, mohl by mít krkavec šanci přitáhnout na sebe pozornost. Ale protože je Edvard K. z Brna, jeho šance hodnotíme podobně jako u Karla Diviše. Roztomilé.


Skála je v tom svinčíku s Marxem

Demonstrace na Václavském náměstí přinesla krom nepříliš kvalitních projevů i ojedinělé, o to však hodnotnější kusy z oboru dadaistické poezie. Nad ostatními ční vystoupení prezidentského kandidáta KSČM Josefa Skály. Vážení čtenáři, pohodlně se usaďte a vychutnejte ty od smyslu zcela oproštěné verše:


Tato vláda s námi nakládá hůř

než náčelník afrického kmenu kdesi u rovníku,

když na něj ale mířily

kolonizátorské dělové čluny.


A my se musíme zeptat, zda-li někdo

drží těm panákům, co vládnou,

pistoli odjištěnou u spánku,

pokud ano, my jim vytvoříme lidský štít!


Ale já si myslím, že to tak není a že je to mnohem horší,

a že měli pravdu ti, kdo tu hovořili předtím,

že prostě zcela vědomě kopou za cizí kapitál

a cizí moc

proti své vlastní zemi. …


A kdyby snad někdo pochyboval,

že přirovnání k náčelníkovi Zulukafferů

je příliš jaksi drsné… tak ne ne! …


Jednou větou k tomu alespoň.

V tom svinčíku, který tady panuje, je Karel Marx

naprosto nevinně!


Celkový umělecký dojem lehce kazila pouze vedle stojící tlumočnice do znakové řeči, která si chvílemi s adekvátním překladem Skálova dramatického přednesu zřejmě nevěděla zcela rady.


Bronz na Hrad

V Třebíči v Tyršových sadech odhalili sochu TGM. Pozitivnější události v rámci období prezidentské předvolební kampaně se patrně nedočkáme. Naopak je lákavé uvažovat, zda by nebylo možné třebíčského Masaryka zvolit prezidentem i nyní. V dosavadních expertních debatách zatím námitku, že prezidentským kandidátem nesmí být kus bronzu, nikdo nevznesl. Uvidíme, co na to prof. Kysela.



I Karla můžeš mít rád

Shlédli jsme několik videí kandidáta Karla Diviše. Celkově je to takové amatérsky milé. V jednom z videí se Karel vyznává, že by bylo skvělé, aby prezident nerozdával vyznamenání svým kamarádům. Lze toho podle něj dosáhnout dvěma způsoby. Buď si zvolit za prezidenta takového kandidáta, který nemá za kamarády gaunery, nebo někoho, kdo nemá vůbec žádné kamarády. Dovolíme si poznamenat, že obě podmínky nejsou takříkajíc disjunktní. Koneckonců sám Karel sedící v setmělém improvizovaném studiu s mixážním pultíkem na psacím stole a loučící se se svými diváky poněkud prosebně znějícím bonmotem Jsem Diviš, Karel Diviš. I prezidenta můžete mít rádi! je podle těchto kritérií zřejmě ideálním kandidátem. Srdíčko.


 

Prezidentský zápasník sleduje formou nepravidelných zápisků nadcházející drama prezidentské kampaně. Nyní jsme ve fázi expozice, která započala již výsledkem posledních sněmovních voleb. Čeká nás tedy kolize a krize v podobě předvolební kampaně, pak peripetie samotných voleb a posléze jejich výsledek, který může nabýt podoby buď katastrofy nebo katarze. Prezidentský zápasník bude po celou tuto dobu stát při Vás!

654 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page