top of page

ARCHIV

Podivuhodný příběh Bitcoinu a pokroku

Pojďme společně zavzpomínat. Bitcoin střílí na nové all-time high (ATH) a naše očekávání jsou vysoká. Mnozí z nás totiž zažili jeden či více předchozích bull runů a víme, jak šílený umí Bitcoin být. Zdá se, že nic není nemožné, tickery nás hypnotizují a ti, pro které je to první bull run, jsou fascinováni, že u toho můžou být.



Každý ze čtyř velkých bull runů, které Bitcoin zažil, byl ale úplně jiný. Psali ho jiní spisovatelé, byl jinak tučný – a také po něm přišel jiný pád. Vzpomínáte, jaké to bylo v roce 2011? Nebo 2013? Anebo jste zažili rok 2017? Ať už jste u toho byli nebo ne, pojďte se podívat zpátky v čase a porovnat čtyři mánie, které definovaly to, čím Bitcoin dnes je.


Rok 2011 – Pionýři na býcích

Přiznám se, bull run v roce 2011 mě minul. O Bitcoinu jsem jako fanoušek rakouské školy a alternativních peněz věděl, ale myslel jsem si, že to nedává smysl. Co jsem to byl za hlupáka. Sám jsem na vlak jménem kryptoměny naskočil v následujícím roce, takže rok 2011 znám zprostředkovaně anebo z dálky.


Byl to rok, který definoval Bitcoin. Považte sami, 18. dubna 2011 vzniknul první altcoin, Namecoin. Půl roku na to přišel Litecoin. Bitcoin měl 100 procent tržní kapitalizace kryptoměn a s nástupem altcoinů začala mírně, ale opravdu jen mírně klesat.


Na začátku roku přesáhla tržní kapitalizace Bitcoinu 1 milion dolarů a brzy na to vyskočila cena na jeden dolar. Parita s dolarem je sice jen symbolická věc, ale zafungovala. O Bitcoinu se psalo a mluvilo. Je dražší než dolar!


A šlo se dál. Bitcoin zachránil WikiLeaks, Mark Karpelès koupil Mt. Gox, objevovaly se první podniky, kde se dalo Bitcoinem platit, a spolu s tím rostla cena až na 31,91 dolarů. Trvalo rok a půl, než se Bitcoin na tuto cenu vrátil zpátky. Přišel totiž krach. Během čtyř dní mezi 8. a 12. červnem 2011 spadla cena o 70 %. Byl to nejrychlejší propad, který kdy u Bitcoinu nastal. A šlo se ještě níž, nejprve pod deset a pak i pod pět dolarů. Ale pod paritu s dolarem už se Bitcoin nikdy nepodíval.


Poslední únorový den roku 2013 přeskočil Bitcoin ATH a byl to teprve začátek. Vzpomínáte na 2011, kdy tržní kapitalizace přeskočila jeden milion dolarů? O dva roky později to byla jedna miliarda dolarů. Přesně měsíc po novém ATH. Čtyři dny poté jsme přeskočili 100 dolarů.

Byla to jízda. Bitcoin s tržní kapitalizací 200 milionů dolarů šlo snadno nakopnout i menší částkou nahoru i dolů. Je těžké říct, kdy bull run začal, ale od začátku roku vyskočil Bitcoin více než 100x. Pokud byste dno hledali opravdu na začátku, kdy se poprvé mediálně zveřejnil kurz, tedy v říjnu 2009, kdy New Liberty standard našel kurz 1309,03 BTC za 1 USD, tak Bitcoin vystřelil v prvním bull runu 41770krát.


Byla to ale zlá doba. Pokud jste se chtěli do bull runu zapojit, neměli jste moc příležitostí Bitcoin koupit, burzy byly nedostupné, vykrádaly se, padaly… A nakonec jste neměli Trezor, abyste si dokázali své bitcoiny bezpečně uložit. Spousta lidí vydělala v prvním bull runu velké peníze, ale nakonec je nedokázala přenést do budoucnosti. Zlá doba. Punková doba. Průkopnická doba.


Rok 2013 – Zlá doba pokračuje

Vzpomínám si, jak jsme stáli v listopadu se slushem před 120 posluchači na Vysoké škole ekonomické v Praze. Vprostřed už druhého bull runu v roce 2013. Slush ukázal prototyp Trezoru a já jsem toužil jeden mít. Držel jsem nějaké bitcoiny, ale s růstem ceny jsem se začínal potit. Dokážu je ochránit? Trezor přišel jako záchrana pro nás hodlery, kteří jsme chtěli projít dalším bull runem bez újmy.


Pořád to byla zlá doba. Posílali jsme peníze podivnou cestou do Japonska na Mt. Gox a doufali, že alespoň za dva týdny dokážeme koupit bitcoiny. Mezitím ale vyrostly na trojnásobek. Trhali jsme si vlasy.


Poslední únorový den roku 2013 přeskočil Bitcoin ATH a byl to teprve začátek. Vzpomínáte na 2011, kdy tržní kapitalizace přeskočila jeden milion dolarů? O dva roky později to byla jedna miliarda dolarů. Přesně měsíc po novém ATH. Čtyři dny poté jsme přeskočili 100 dolarů.

Rok 2013 zažil dokonce dva bull runy. V první půlce roku vyskočil nad 150 a pak spadnul pod 70 USD. V druhé pak vystřelil dokonce nad 1100 USD, ale že byla doba zlá ukazuje to, že dodnes nikdo moc nechce data o cenách před 2014 ukazovat. Všechno se to totiž odehrálo na Mt. Gox, kde možná ani nic nebylo, některé transakce byly falešné… Těch teorií je tolik. Nemusíte věřit ani jedné, ale že byla doba zlá dokazuje, že jsme museli věřit ceně na jedné burze. Dnes by něco takového bylo mnohem složitější.


A přišel pád. Od vrcholu na konci roku 2013 jsme padali a dostali se na začátku roku 2015 až pod 200 dolarů. Propad o více než 80 procent byl brutální. Krváceli jsme a spílali Bitcoinu. Ale věděli jsme, že je to problém, který nám jasně ukazuje na to, co potřebujeme změnit. Brzy poté přišly další burzy, masivně se rozšířily další způsoby nakupování včetně ATM a hlavně nízká cena po dlouhou dobu přinesla kýžený odpočinek od spekulací a věnovali jsme se zlepšování infrastruktury. Přišel Trezor. ATM a první vyjasnění regulatorních otázek. Bitcoin se dostal do mainstreamu, mluvilo se o něm úplně všude. A cena to příliš nereflektovala. Bobtnalo podhoubí pro další bull run.


Rok 2017 – Bublifuk

Ten přišel záhy. Po odrazu ze dna byl rok 2016 pozitivní a růst ceny byl mírný, ale stabilní. Vše se připravovalo pro rok 2017. S kocovinou jsme se do něj po silvestrovských oslavách probudili na 1000 dolarů. Růst zrychloval a v druhé polovině roku se opět naprosto zbláznil.


Dlouho vzdoroval, ale v půlce října protnul 5000 dolarů, v listopadu už 6000 a nepolevoval – na konci listopadu jsme byli na deseti tisících. Dvojnásobek za měsíc a půl lákal další a další, kdo ještě otáleli s nákupem. FOMO bylo v plném proudu. Začátek prosince byl bláznivý. 5. jsme se dotkli dvanácti tisíc, o tři dny později už osmnácti tisíc. Pak sešup na 13,5 tisíce, Bitcoin v médiích začal umírat, ale nabral ještě jeden dech. Týden před Vánoci roku 2017 jsme se dostali na 19500, na některých burzách i víc.


Přesně o rok později jsme ale byli zase o více než 80 % níže. Tentokrát to ale bylo 3200, což je obří propad, ale v kontextu bull runu z roku 2013 jsme byli stále na 2,5násobku tehdejšího ATH.


Bull run v roce 2017 byl opět úplně jiný než ten předchozí. Mezi 7. lednem 2017 a stejným dnem o rok později vyrostla tržní kapitalizace celého kryptoměnového trhu ze 17 na 830 miliard dolarů. Zatímco Bitcoin vyrostl 20x, kryptoměny 50x.


Nebo ještě jinak, Bitcoin tvořil na začátku roku 2017 přes 85 % kryptoměnové tržní kapitalizace, o rok později už jen 33 %. Byla to doba altcoinová. Bull run roku 2017 byl bull runem altcoinů, které střílely nahoru často mnohem rychleji a výše než Bitcoin. Zatímco v roce 2011 pionýři sklízeli zasloužené bitcoinové ovoce, a v roce 2013 Bitcoin poprvé začal lákat širokou veřejnost, v roce 2017 naskočila veřejnost do altcoinů. ICO na cokoliv, blockchainové projekty, forky, týmy dobře vypadajících developerů a poradců nových mincí, které zaručeně spasí svět… Na jedné konferenci v lednu 2018 jsem dostal otázku „Kolik ICO už jsi udělal?“ Kdo neměl ICO, jako by nebyl.



Zpětně nám připadá jasné, že to nebylo zdravé, ale byli jsme pohlceni růstem a nic se nezdálo nemožné. Bylo to také díky kryptoměnové infrastruktuře, která byla na míle vzdálená roku 2013. Měli jsme Trezor, který nám mohl naše „portfolia“ ochránit. Měli jsme celou řadu burz, které se předháněly v tom, co zákazníkům nabídnou. Konference, webové magazíny, skupiny na sociálních sítích, pořady v televizi… Bitcoin se stal mainstreamem.


Rok 2017 přitáhnul širokou veřejnost do kryptoměn, ale byl to také bull run, který vystavil Bitcoin obrovskému konkurenčnímu tlaku, z kterého se pozvolna vrátil a svou dominanci na celém trhu postupně zdvojnásobil, na začátek roku 2017 se ale už jen tak snadno nepodívá.


Rok 2020 – Čas pro instituce

Příběh současného bull runu se pořád ještě píše. Na některých burzách už jsme na chvíli předchozí ATH prolomili. I tentokrát je ale vše úplně jiné a srovnání s předchozími bull runy není jednoduché.


Rok 2020 jsme přivítali nad 7 tisíci a do poloviny února se vydali nad 10 tisíc. Vše vypadalo dobře, mluvilo se o halvingu a díky němu měl Bitcoin prostor v médiích, všeobecný blahobyt pomáhal všemu, co může růst. Poté ale přišla první krize, kterou kdy Bitcoin zažil.


Jistě, Bitcoin si prošel vlastními krizemi, ale nyní zažil první velký externí šok. Když se začaly uzavírat ekonomiky, Bitcoin odepsal 50 %. Více než akcie, zlato a další investice. Pak se ale propad zastavil.

Dává to smysl, lidé se krize zalekli, začali prodávat a sledovali, co se bude dít. Je Bitcoin digitálním zlatem? Bezpečným přístavem? Fanoušci doufali, že ano, ale investoři se chovali učebnicově a pro jistotu prodávali.


Pak se ale začaly trhy spolu s masivními zásahy státu a centrálních bank zvedat. A Bitcoin s tím. Svou první krizi úspěšně přežil, což začalo lákat další a další lidi. V červenci jsme tak byli zpět nad 10 tisíci a v listopadu už na 19 tisíci.


Nejenže Bitcoin (i další kryptoměny) přežily svou první finanční recesi. Čím dál více jsme v médiích mohli číst o velkých hráčích, kteří možná i díky tomu začali Bitcoin ve velkém nakupovat. Proč by ho nemohl mít velký fond? Obří IT firma? Už to není hračka pro pár fanoušků, a tak si na poradách velkých firem museli šéfové položit otázku – proč ještě nějaké Bitcoiny nemáme? Neděláme chybu?


I letos je to jiné. Budou svého rozhodnutí litovat? Někteří nepochybně ano. Prodělají spoustu peněz. Bitcoinové bull runy nejsou zadarmo. Ve všech předchozích bull runech jsme spadli o více než 80 % dolů. Zvládnete to?


Bitcoin je specifický. Je to jízda nahoru a dolů. Pro nezúčastněné se to může z dálky zdát jako podivná hra spekulantů, kteří jednou ženou cenu nahoru a podruhé dolů. Ale ti z nás, kdo jsou u Bitcoinu dostatečně dlouho, můžou svědčit, že to tak není. Je to příběh pomalé a pečlivé inovace něčeho, čemu věří čím dál více lidí. A proto ani ten současný bull run není poslední.


Ano, Bitcoin umí obří růsty a masivní propady, ale od prvního bull runu v roce 2011 se proměnil. Je snadné ho ochránit, je jednodušší a bezpečnější ho koupit, existuje konkurence, koukají po něm instituce, rozumí mu regulátoři. To poslední tedy ještě potřebuje trochu dopilovat, ale někde už jsou náznaky.


Až za pár let přijde další bull run, jedno je jisté. Bitcoin zase překoná své ATH a pak sletí dolů jako rorýs. Ale bude zase o kus použitelnější, zajímavější, propracovanější… Jako tomu bylo kdykoliv předtím.

339 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page