top of page

ARCHIV

Koudelka v plamenech, kývající se Kejval a bučiny, kam se podíváš

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Dva dny volna pro očkované, nebo taky ne. Kývající se židle předsedy Českého olympijského výboru. Koudelka v plamenech a UNESCO v bučinách.


Předseda ČOV Kejval a inspektoři, koláž ZP.

Dva dny volna

Vláda rozhodla, že státní zaměstnanci dostanou dva dny volna, pokud se budou očkovat proti covidu. To je jasné, jde o motivaci k tomu, aby se zaměstnanci veřejných institucí nechali naočkovat. Tedy vlastně to tak jasné není, protože z větší části dostanou na dva dny opušťák lidé, kteří už se očkovat nechali v první polovině roku. A také to nebude platit pro všechny státní zaměstnance, například pro učitele rozhodně ne. A pro policisty nebo hasiče možná. Nebo možná ne. Je to zcela jasné, naprosto. Ale alespoň na ministerstvech budou mít dva dny volna na nějaký poslední předvolební mejdan.


Kývající se židle předsedy Českého olympijského výboru

Kauza olympijského letu do Tokia, při kterém zřejmě nenaočkovaný lékař naší výpravy nakazil spolucestující sportovce, byla zdárně vyšetřena. Český olympijský výbor totiž oznámil, že k žádnému systémovému pochybení během charterového letu do Tokia nedošlo, pouze si někteří členové výpravy nedostatečně zakrývali nos a ústa. Plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček, kteří kvůli pozitivním testům na koronavirus byli nucení dějiště olympiády předčasně opustit a vrátit se domů, takové vysvětlení rozhodně akceptují. Za čtyři (vlastně již jen za tři, pozn. ZP) roky se přeci mohou pokusit získat nějakou tu medaili znovu. My v ZP jsme s šetřením výboru také spokojeni a kývající se židle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, je opět veskrze stabilní. Pokud se ovšem celé záležitosti neujme inspekční duo Maláčová-Stropnický. To by potom byla jiná! Tedy alespoň na sítích.

Koudelka v plamenech

Vláda by se měla v nejbližší době údajně zabývat tím, kdo by měl vést BIS po současném řediteli Koudelkovi. A již v pondělí se má s premiérem setkat prezident, přičemž to, že by měli řešit i nástupce plk. Koudelky, Hrad „nevyloučil“. Přitom situace je podle všeho vážnější než v případě výměny nejvyššího státního zástupce. Za Koudelkou je přes veškerou zakonspirovanost BISky přece jen viditelná určitá pozitivní stopa. Ale je to logické, s blížícími se volbami, jejichž výsledek je s množícími se průzkumy stále nejasnější, začíná Ing. Babišovi prostřednictvím Ing. Zemana poněkud „hořet Koudelka“ u jisté části těla, na niž si vedle Slunce vesměs neposvítí ani samotná BIS.

UNESCO v bučinách

Na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO patří nově Jizerskohorské bučiny. Vedle toho tam přibylo skutečně mnoho dalších krásných míst i poněkud nejednoznačně vymezených regionů a regionálních a nadregionálních přírodních a kulturních fenoménů. Domníváme se, že toto postupné přidávání na seznam UNESCO, které lehce připomíná záplavu vyhlašování různých cen a “Nej-” v tuzemských televizích, je poněkud únavné. Přitom je zřejmé, k čemu zde vůbec lze směřovat - nakonec bude za světové kulturní a přírodní dědictví prohlášena celá zeměkoule. Samozřejmě s výjimkou Izraele, protože to je nekulturní apartheid okupovaný bubáky (s výjimkou těch míst, která UNESCO ve své naivní dobrotě na svůj seznam již dříve zařadilo). Brave new world bude (skoro) celý v UNESCO.


Vážení a milí čtenáři, takový byl prázdninový Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

421 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page