top of page

ARCHIV

Jeruzalém? Mysleme na naše děti

Velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron píše o unikátnosti hlavního města Izraele, současných teroristických útocích Hamásu, i naději, kterou jeho obyvatelé mají.



Pondělí 10. května pro mě bylo dnem velké radosti i velkých obav. V Praze jsme oslavili Den Jeruzaléma s našimi přáteli v Parlamentu České republiky. Cítil jsem hrdost, když jsem vstupoval do jeho impozantní budovy, abych se zúčastnil oslav 54 let od znovusjednocení hlavního města Izraele, Jeruzaléma.


Praha a Jeruzalém mají mnoho společného, stejně tak jako mnoho společného sdílí český a izraelský národ. Pravda, že Izrael má v Česku mnoho přátel, stejně tak jako Česká republika v Izraeli, zazněla během historického setkání mnohokrát.


To, co se právě odehrává v Jeruzalémě, není boj za svobodu vyznání, je to terorismus. Je to o to smutnější, že Jeruzalém je opravdu úžasné město, kde lidé mohou žít a žijí v míru.

Před čtyřmi lety jsme se shromáždili v nádherné katedrále svatého Víta na Pražském hradě, abychom oslavili 50 let od znovusjednocení Jeruzaléma. Na tomto schromáždění zazněla modlitba, kterou Židé říkají už 2000 let: Příští rok v Jeruzalémě. Pondělní setkání v Parlamentu proto bylo historickým mezníkem v izraelsko-českých vztazích, protože jsme mohli říci: letos v Jeruzalémě!


Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček zmínil kroky, které vedly k tomu, co nazval zázrakem, kdy česká vlajka vlaje v Izraeli natrvalo. To, že premiér Babiš letos v Jeruzalémě otevřel kancelář českého velvyslanectví, je jedinečným odrazem mimořádného přátelství a trvalé podpory přicházející z celé české společnosti i z mnoha stran českého politického spektra. Izrael na své spojence nikdy nezapomíná.


Záměrné rozdmýchávání násilí

Mezitím situace v Jeruzalémě není povzbudivá. Skutečně znepokojivé je, že jde o záměrné rozdmýchávání násilí, které je zcela vypočítavě a bezohledně organizované agitátory z Hamásu. Jejich cílem není nic jiného než násilí, které ohrožuje životy všech a nemůže vést k žádnému mírumilovnému řešení.


Tyto události jsou součástí vlny, za níž je plně zodpovědný Hamás, a nejsou ničím jiným než výsledkem neuváženého a nezodpovědného podněcování k tvrdým násilným střetům. Jen od pondělního večera bylo z Gazy odpáleno více než 200 raket na civilní cíle především v Jeruzalémě a v jižním Izraeli a vlna útoků zápalnými balóny způsobila rozsáhlé požáry a vážné škody.


Od znovusjednocení Jeruzaléma v roce 1967 Izrael velmi pečlivě dbá na zajištění svobodného přístupu k posvátným místům pro stovky miliónů věřících bez ohledu na jejich náboženské vyznání. Svobodně praktikovat zde mohou bez rozdílu židé, křesťané i muslimové.


Proto je důležité říci, že nikdy nedovolíme, aby skupina násilnických výtržníků tyto svobody, které Izrael zajišťuje od znovusjednocení Jeruzaléma již 54 let, jakkoliv narušila. Izrael bude i nadále trvat na tom, aby všichni věřící mohli svobodně praktikovat svou víru a navštěvovat svá posvátná místa bez obav z násilí a perzekuce.


Jeruzalém je hlavním městem židovského lidu po tisíce let. Pevné pouto židovského lidu s Jeruzalémem uchovávaly, střežily a rozvíjely celé generace.


Vzácné prolínání kultur

Prolínání kultur v Jeruzalémě je unikátní a vzácné. Mnohovrstevnatost náboženských, kulturních, politických a sociálních identit ve městě vytváří neustálou interakci mezi jeho obyvateli - ať už půjdete nakoupit do supermarketu nebo zajdete ke svému lékaři, do parku, projedete se městskou hromadnou dopravou nebo se jen projdete po ulicích v centru města.


To, co se právě odehrává v Jeruzalémě, není boj za svobodu vyznání, je to terorismus. Je to o to smutnější, že Jeruzalém je opravdu úžasné město, kde lidé mohou žít a žijí v míru.


Já sám jsem Jeruzaléman a mé děti žijí v Jeruzalémě. V noci na úterý mi zavolala dcera a byla velmi rozrušená, protože po celém Jeruzalémě se rozezněly sirény. Varovaly všechny obyvatele, aby se ukryli před raketami, které Hamás vypálil na hlavní město Izraele. Moje dcera studuje na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě spolu s mnoha arabskými studenty. Jsem si jistý, že mluvím za většinu obyvatel Jeruzaléma, když říkám, že pro nás existuje budoucnost, pokud budeme myslet na naše děti, opustíme myšlenku násilí a budeme se navzájem poznávat jako lidé, kteří sdílejí tohle jedinečné město.


 

Daniel Meron je velvyslancem Státu Izrael v České republice. Článek vyšel v Lidových novinách 15. května 2021. Přetiskujeme jej se souhlasem autora.




449 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page