top of page

ARCHIV

Jeden Zeman nelituje, druhý se zastává a bude aplikace na přebalování?

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Zemanovo pomalé zastání se. Papež na skok v Budapešti a déle na Slovensku. Policisté bez motivace. Zeman nelituje. Francouzská supremacy a souhlas na h*vno.


Zdroj: ČT24/koláž ZP.

Zemanovo pomalé zastání se

Kauzu Dominika Feriho oživil prezident Zeman, který v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že na ni má podobný názor jako Karel Schwarzenberg. Ten se jako jeden z mála bývalé hvězdy TOP 09 zastal s tím, že vždy bylo a je normální snažit se dostat holku do postele všemi prostředky. Politologové a zemanologové samozřejmě vidí v Zemanově prohlášení silný politický podtext: kauza opustila přední stránky novin, tak ji pěkně připomeneme. Ale my v ZP jdeme pod povrch věcí a za Zemanovým zastáním se Feriho vidíme jistou dlouhodobou afinitu hlavy státu k podobnému chování, které je Ferimu (trestněprávně) vyčítáno.


Tak kupříkladu sám Miloš Zeman v roce 2013 v rámci prezidentské kampaně prohlásil, že „knížata měla právo první noci a díky tomu zdegenerovala, protože své nevolnice nemusela znásilňovat, nemusela tedy vydávat energii na toto znásilňování. Zatímco my zemani jsme si svého práva, nejenom v sexuální oblasti, vždycky toto právo museli těžce vybojovat, a proto jsme nezdegenerovali“. Zajímavé na tom je, že v roce 2013 takový výrok vedl ke zvolení prezidentem, o osm let později vás takové chování stojí politickou kariéru. Ovšem s tím nezdegenerováním u zemanů si nejsme tak jisti. Nutno také říct, že nelze úplně předvídat, jak eventuálně dopadne Dominik Feri za nějakou tu dekádu v prezidentské volbě.


A jen na okraj, je třeba říci, že je samozřejmě zcela v pořádku, že se Zeman Feriho zastal až po mnoha týdnech od vypuknutí kauzy. Panu prezidentovi v posledních měsících vše prostě trvá déle. Vzpomeňme si na reakci k Vrběticím, která přišla až po týdnu, stejně jako reakce k tornádu na Moravě. Vše má svůj čas!


Papež na skok v Budapešti a déle na Slovensku

Papež František oznámil, že se v září tohoto roku, poté co odslouží mši v Budapešti, přesune na Slovensko. V samotném Maďarsku i přes diplomatickou snahu maďarské vlády neplánuje setkání s politiky. Na Slovensku má ale Svatý otec strávit delší dobu, takže i na nějaké to setkávání by dojít mohlo. O návštěvě papeže u nás zatím nic nevíme. Samozřejmě bratrům Slovákům tuto vzácnou návštěvu přejeme. Přeci jenom, představa jak na Letišti Václava Havla současnou hlavu katolické církve vítá standardní vládní sestava pro vítání čínského tovaru a dalších podobných předmětů hodných uctívání, je trochu nepředstavitelná. Na druhou stranu, i k těm Maďarům papež alespoň dorazí, byť na otočku. V Praze se bude zase jen lamentovat, brblat a v tom nejlepším případě zbožně lomit rukama.


Policisté bez motivace

Podle šéfa Národní centrály proti organizovanému zločinu plukovníka Mazánka policisté, kteří původně vyšetřovali výbuchy muničních skladů ve Vrběticích, pochybili. Důvodem bylo zřejmě to, že už to hoši měli za pár. Plk. Mazánek k tomu výslovně uvedl: „Ti, kdo byli vyšetřovatelé v roce 2018, odcházeli od policie a asi neměli úplně velkou motivaci.“ Lze předpokládat, že ti vyšetřovatelé odcházeli od policie v klasickém módu „mám odslouženo a zrovna to vypadá na pěknou výsluhu, tak jdu“. Systém výsluh, který na začátku tisíciletí pomohl policii zastabilizovat, nyní funguje tak, že od policie odvádí chlapy na vrcholu sil a zbavuje motivace vyšetřovatele, kteří si pak nevšimnou, že muničák u Slavičína zřejmě vyhodili do povětří ruští agenti. Pokud něco volá po radikální a samozřejmě bolestivé reformě, tak je to výsluhový systém. V programech favoritů podzimních voleb ale nic v tomhle ohledu nenacházíme.


Zeman nelituje

Konkrétně nelituje Zeman Pavel, právě ve funkci skončivší nejvyšší státní zástupce, a nelituje právě toho, že ve funkci na základě své rezignace končí. Uvedl to v rozhovoru pro ČTK. Vzácně se s panem doktorem shodujeme, my v ZP jeho konce v čele Nejvyššího státního zastupitelství rovněž nelitujeme. Kolem jeho osoby za poslední roky vznikl jakýsi nimbus toho, že si jej - probůh - nesmí Babišova vláda dovolit odvolat. Jakousi premisou bylo, že by si tam namísto Zemana najmenovali babišovci někoho servilního, ochotného zametat kauzy předsedy vlády pod koberec. Abychom tak řekli, autocenzura je mocná čarodějka. Třeba by byl býval někdo jmenovaný současnou vládou donucen intenzitou veřejného drobnohledu k rozhodnějším akcím proti svému demiurgovi než dosavadní nejvyšší státní zástupce, jehož jediným úkolem hodným světce bylo nenechat se odvolat. Stejně vyčůraně funguje i Babišovo rozhodnutí už do voleb nového nejvyššího státního zástupce nejmenovat. Současné vedení NSZ pojede jednoduše v dosavadních oportunisticky nemastných neslaných kolejích a kohokoli jmenovaného po volbách budou babišovci (budou-li v opozici) ostřelovat jako politický “pick” svých oponentů.


Francouzská supremacy

Americká profesorka Mathilde Cohenová šokovala v rámci své přednášky na prestižní francouzské univerzitě Sciences Po bláboly o tom, že francouzské jídlo je znakem kolonialismu a bílé nadřazenosti, nebo tak nějak. Škoda, že přednáška probíhala on-line. V reálu by nejefektivnějším způsobem neutralizace tohoto idiotství byl asi výsměch auditoria a odchod posluchačů ze sálu. Na druhé straně francouzská kuchyně je nepochybně projevem nadřazenosti, nikoli však bílé, nýbrž kulinářské. Zatracení žabožroutští gurmánští snobi!


Souhlas na h*vno

Australští odborníci přišli s revolučním doporučením, že dítko, které si nakálí do plen, by mělo být rodiči přebaleno pouze na základě svého souhlasu s přebalením. Podle našeho názoru to australští odborníci berou příliš neodpovědně a takříkajíc hopem. Děti by se podle našeho odborného mínění měly přebalovat pouze na základě notářsky ověřené písemné smlouvy mezi dítětem a přebalujícím, přičemž každé přebalení bude předem alespoň po dobu dvou týdnů avizováno v obchodním věstníku a bude probíhat veřejně. V případě nedosažení smluvního souhlasu s přebalením provede přebalení soud a obsah plen umístí na svou úřední desku. Alternativně by pak mělo být možné zaslat obsah plen též australským výzkumníkům, ať vědí, v čemže se to nimrají.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

436 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page