top of page

ARCHIV

I špatné zprávy mohou být „dobré“ zprávy, aneb „don’t kill the messenger“

Aktualizováno: 21. 3. 2023

Jeden ze základních principů zpravodajských služeb tohoto světa je, že v naprosté většině přinášejí svým zřizovatelům, tj. vládám (chcete – li zákonným adresátům zpravodajských informací) špatné zprávy. Informace od zpravodajských služeb bývají po hříchu negativní a často předznamenávají problémy, kterým by se měly tyto vlády věnovat. Reakce vlád na negativní prognózy bývají různé a v podstatě měří kvalitu a profesionalitu vládních kabinetů, které často musejí lavírovat mezi různými zájmy a politickými nebo ekonomickými programy.



Zásadní rozdíl mezi demokratickým a autoritářským světem však je i skutečnost, zda zpravodajské služby mají odvahu sdílet se svými vládami reálný popis událostí nebo zda v obavách před svými bossy, kteří pochopitelně všude na světě nechtějí slyšet negativní prognózy, dané informace trochu „poupraví“ nebo je nesdílejí vůbec.


V nedávné době proběhly nezávisle na sobě v Praze a v Berlíně dvě velmi podobné události – jakési bilanční setkání českých a německých zpravodajských služeb s veřejností, otevřeně prezentující práci těchto bezpečnostních sborů a bilancující nedávné období, v kterém zpravodajské služby obou států přinášely svým vládám informace o negativním vývoji ve východní části Evropy s akcentem na pravděpodobnou eskalaci ruské imperiální politiky vůči demokratickému světu.


V Praze 17. 10. 2022 ředitel BIS M. Koudelka představil v rámci tiskové konference poslední výroční zprávu jím vedené služby za rok 2021, kde bylo znovu jasně zopakováno, že hlavními hrozbami pro českou národní bezpečnost je agresivní Rusko, ale i Čína, Irán a s tím spojené další bezpečnostní hrozby jako je šíření dezinformací, zneužívání stále zranitelnějšího kybernetického prostoru nebo špionáž.


BIS popisuje tento stav kontinuálně již mnoho let, ale ještě v nedávné minulosti byla za tyto negativní zprávy některými nejvýše postavenými českými politiky veřejně dehonestována a ponižována. 24. únor 2022 jako počátek ruské agrese proti Ukrajině sice tyto hlasy umlčel, ale z úst těchto kritiků nikdy nezazněla slova jakékoli sebereflexe. Letošní rok však přece jenom přinesl jednu zásadní změnu, neboť na tiskové konferenci vedle ředitele Koudelky stál i český premiér P. Fiala, který nejenom BIS a hodnotu jejích informací ocenil, ale především demonstroval profesionální přístup českého kabinetu ke zpravodajským službám i k jejich zpravodajství.

 
 

V Berlíně 17. 10. 2022 ředitelé tří hlavních německých zpravodajských služeb (civilní BND, BfV a vojenské MAD) zase prezentovali před poslanci Bundestagu svůj podíl na včasném informování spolkové vlády o hrozbách ruské agrese proti Ukrajině z hlediska německých národních i bezpečnostních zájmů. I zde se jednalo o netradičně veřejné vystoupení s přítomností žurnalistů, a i když nebyli přítomní šéfové zpravodajských služeb do detailů sdílní, přeci jenom některá prohlášení poslance i novináře překvapila.


Ředitel německé vnější zpravodajské služby BND B. Kahl mj. prohlásil, že ruský útok na Ukrajinu nebyl pro jeho službu překvapením, neboť BND o této hrozbě informovala příslušné německé politiky již léta. Lze jen konstatovat, že jak známo, praktická německá politika nebyla vůči těmto varováním příliš aktivní.


Celý text najdete na stránkách partnerského magazínu CZDEFENCE. KLIKNĚTE ZDE.

253 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page