top of page

ARCHIV

Cibulka žije, telata chodí na latrínu a svatý předkus

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Uklidňující Petr Cibulka. Telata na latríně. Klimatická houfnice. Pavel Sehnal premiérem. Teorie o svatém předkusu a rozčilení Francouzi.


Petr Cibulka a Marcela Augustová, zdroj: ČT24.cz

Uklidňující Cibulka

Každý máme v životě určité jistoty, které nás utvrzují v tom, že svět je ještě v pořádku. Pro nás v ZP je takovou jistotou Petr Cibulka. Fakt, že v každých volbách kandiduje Volte Pravý blok www.cibulka.net (celý název raději neuvádíme, nezbylo by již žádné místo) reprezentovaný mužem ve žlutém saku, který je neúnavným bojovníkem proti fízlokracii a agentům KGB a GRU ve všemožných podobách. Jeho zbraní je siderické kyvadélko, které je jako jediné schopné tyto agenty odhalit a demaskovat. Říjnové parlamentní volby se blížily a Cibulka nikde. Už to vypadalo, že se svět řítí do zkázy, ale pak se objevil v Událostech, komentářích na České televizi. Cibulka žije, kyvadélko má, nestárne, sako je pořád žluté. Za covid mohou Rusové. Za vakcínu mohou také Rusové. A tak dále. Svět je v pořádku!


Telata na latríně

Jak informuje ČT24, v Německu probíhá revoluční změna. Němečtí vědci totiž učí telata chodit na latrínu, čímž chtějí snížit produkci skleníkových plynů. Výuku zahájili s telaty a postupovali stejně jako při jiném výcviku: když si telata ulevila na latríně, získala odměnu. Pokud si ulevila jinde, následoval trest. „Nejprve jsme použili sluchátka do uší, a pokaždé když telata močila venku, tak jsme jim pustili velmi nepříjemný zvuk,“ říká spoluautor studie Jan Langbein. „Mysleli jsme si, že tím zvířata potrestáme – ne příliš přísně – ale ukázalo se, že jim to bylo jedno. Nakonec se jako jemný, ale účinný odstrašující prostředek osvědčilo pocákání vodou.“ Nicméně, němečtí vědci jsou mírně optimističtí a věří, že jednou budou krávy vyměšovat na latríně a ne zbůhdarma někde na poli. Gratulujeme! Nějaký New Green Deal ve světle těchto převratných postupů vůbec nebude potřeba.


Klimatická houfnice

Pokud jde o boj proti případnému budoucímu nepříteli, vydá Česká republika 8,5 miliardy Kč na nákup francouzských děl Nexter. Děla budou o něco dražší vzhledem k tomu, že aktuálně rostou ceny oceli. Na boj proti globálnímu oteplování plánuje vláda naproti tomu vydat 139 miliard Kč. Zastánci boje s klimatickou změnou v tomto ohledu zřejmě spoléhají na to, že se na poli antiuhlíkových opatření rozjedou jakési závody ve zbrojení a my Evropané ty Rusy a zejména Číňany uhlíkově uzbrojíme až k pláči. My Evropané v ZP ale za chladných večerů trudně přemítáme, že každá miliarda vynaložená na boj s klimatickou změnou je miliardou nevynaloženou na děla, transportéry, letadla, patrony… Nemluvě o tom, že kanóny sice budeme nyní nakupovat od Francouzů (co se dá dělat, nicméně od bitvy u Lipska si tu už nějakých 200 let synové a dcery Francie nic moc nedovolují...), ale s většinou technologií pro klimatický boj tak nebo onak závisíme na Číně a jihovýchodní Asii. Si vis pacem para bellum.


Telegraficky

ČTK přinesla pro lidstvo zásadní zprávu, že členy stínové vlády Aliance pro budoucnost, která sdružuje celkem 7 neparlamentních stran a hnutí, jsou například Pavel Sehnal (který je stínem pro post premiéra a současně ministra financí) nebo Petr Hannig (jehož stín má dopadat na Ministerstvo kultury). Smysl stínové vlády bývá v tom, že se její členové vyjadřují k činnosti reálné vlády v průběhu volebního období. Stínová vláda ustanovená 3 týdny před volbami je jen stínem své stínovosti. Ostatně jako většina zúčastněných.


Sv. Ludmila měla podle vědců předkus. Její syn, kníže Vratislav, měl ještě výraznější předkus a sv. Václav, vnuk sv. Ludmily, měl ještě více výrazný předkus. Současně vědci (nejsme bohužel informováni, zda se jednalo o tytéž vědce jako v případě předkusu) zjistili, že papežský legát kardinál Christoph Schönborn, který se zúčastnil národní poutě v Tetíně, je přímým potomkem právě sv. Ludmily. Po prozkoumání fotografické dokumentace z této události vědeckou sekcí ZP, a to se zaměřením na předkus pana kardinála, si dovolujeme o jeho příbuzenství se světicí pochybovat.


Austrálie zrušila připravovaný nákup francouzských ponorek a zdá se, že jsou z toho francouzští vládní představitelé poněkud rozčilení (ještě že jim alespoň zbývá ten kontrakt na kanóny pro Čechy). Událost má ale poměrně zásadní kontext, který ukazuje na utužování globální anglofonní bezpečnostní osy, a Britové mají podle všeho ve zrušení smlouvy na francouzské ponorky také prsty. Možná měli Francouzi méně natahovat struny brexitových vyjednávání. Anebo nabídnout ponorky v pro Brity tradiční žluté barvě.

Vážení a milí čtenáři, takový byl poslední Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

650 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page