top of page

ARCHIV

BabelApp: neexistují nedůležitá data

Aktualizováno: 14. 3. 2021

SDĚLENÍ PARTNERA: Strávil jsem dlouhá léta v ozbrojených silách naší země. Ne vždy to bylo tak super záživné, jak se může mnohým zdát při pohledu na mé CV či z občasných vyprávění. Prostě jako život sám. Nahoru a dolů, černá a bílá, a většinu času hodně šedá. Jedna z perzistentních věcí, provázejících mě po celou dobu ale byla zvýšená potřeba bezpečnosti. A to pro záležitosti, kterými jsem se zabýval, pro mé kolegy, své okolí a občas i pro sebe samého. Když to nepodceníte, a nezapomenete, že štěstí přeje připraveným, tak se dá přežít ledasco.



Určitá část z tohoto návyku mi zůstala i po odchodu z armády. Asi pro to všechno, co jsem prožil, jsem se stal více citlivým na právo jednotlivce na ochranu soukromí, což považuju za fundament moderní a úspěšné společnosti. A proto jsem rád, že mě cesta osudu zavedla do OKsystem a.s., do týmu BabelApp. Můj kamarád, britský bezpečnostní expert Howard E. Leedham, nedávno publikoval článek, kde si položil hypotetickou otázku “Jak přežít útok medvěda?”.


Správnou odpovědí je na rozdíl od běžných rad skutečnost, že musíte být rychlejší, než je nejpomalejší z prchajících. S určitou dávkou cynismu nám Howard sděluje, že každý z nás je zodpovědný za své postavení na tzv. victim scale.


A do toho zapadá i příběh BabelApp. Vždy jsem rád zkoušel nové a moderní komunikační aplikace.


Koneckonců jsem se těmi velmi zajímavými a neveřejnými zabýval i při svém služebním zařazení ve státních službách. Možná právě proto jsem od té doby silně náročný a naprostá většina těch komerčních mi přestala záhy vyhovovat. Navíc se často stávají hříčkou v rukou různorodých skupin odborníků a bezpečnost ochabuje, či o ní minimálně panují pochybnosti.

Když jsem se poprvé dostal k BabelApp, někdy v létě 2019, pochopil jsem ihned, že se dívám na zcela něco výjimečného, i když se na první pohled vizuálně příliš nevymyká rodině komunikačních platforem. Nadchnul mě nejen svými schopnostmi, perfektně mířícími nejen na potřeby firem a institucí, ale hlavně tím, co jsem již použil v začátku odstavce, svým příběhem. Protože Příběh prodává produkt, taková je moje zkušenost. Dnes by se již dalo říci „… a pak přišel vir“.


Obrovské množství informací a dat se de facto v řádech hodin přesunulo z konferenčních místností a kanceláří do online prostoru. Myšlenky, vize, plány, fakta, finanční informace, potíže, problémy, soukromé detaily z našich domovů v rámci home office – to vše se stalo okamžitě věcí, po které prahne neuvěřitelné množství útočníků všech druhů. Z tohoto důvodu zde neplatí pravidlo úměrnosti. Je jedno, zda chráníte obchodní tajemství, PIN k bankovní kartě, kopii občanky či jen rozvernou osobní fotografii. Bohužel, vše se dá zneužít. Neplatí zde premisa, že na „komára se nebere tank“. Svět vstoupil do nové epochy, žijeme převratné časy.


Nejsilnější zbraní je slovo, nejdražší komoditou je informace. Nezapomeňte, že je jen na nás samotných, jak vysoko na výše uvedené victim scale budeme stát.


Mgr. Filip Filipovič, člen týmu BabelApp.

377 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page