top of page

ARCHIV

Afghánistán z US fondů, Lévy v Pandžšíru a Schrödingerův bazén (hotelu Thermal)

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Projekt Afghánistán s dvacetiletou udržitelností aneb Podpořeno US fondy. Konzervativní odborník na Afghánistán Pelikán. Kupředu, Lévy! Na Pandžšír a Budapešť. Vojtěch humanista a Schrödingerův bazén hotelu Thermal.


Bernard-Henri Lévy, Afghánistán a deník, koláž ZP.

Projekt Afghánistán s dvacetiletou udržitelností aneb Podpořeno US fondy

Poněkud rychlejší a poněkud chaotický úprk americké armády a jejích spojenců z Afghánistánu po pádu Kábulu samozřejmě vyvolává znepokojivé otázky. Dvacet let boje proti islámským fundamentalistům a dvacet let snah vybudovat novou prozápadní afghánskou společnost koncem tohoto srpna končí. Jak jsme se dozvěděli z úst prezidenta Bidena, v Afghánistánu šlo jen o to porazit Al-Kajdu a zabránit dalším útokům na Západě, což se prý podařilo. Hloupé otázky, proč tedy angažmá v Afghánistánu trvalo dvacet let, stálo 2 biliony dolarů, tisíce životů západních vojáků a desítky tisíc životů afghánských vládních vojáků a civilistů, si už rozhodně nikdo klást nebude. Projekt Afghánistán skončil, tedy lépe řečeno, vypršela mu doba udržitelnosti. My v Evropské unii moc dobře víme, co to znamená, když nějakému projektu skončí zasmluvněná doba udržitelnosti. Well done, Joe!


Konzervativní odborník na Afghánistán Pelikán

Orientalista a překladatel Petr Pelikán v poslednich dnech působí jako osamělý protipól komentátorů věnujících se dění v Afghánistánu. Uprchlíky a spolupracovníky by Západ dle jeho názoru neměl přijímat. O svobodné společnosti a respektu k lidským právům stojí (a stálo) v Afghánistánu jen zanedbatelné množství lidí. A konečně, obava nás Evropanů o situaci afghánských žen je pouze naše arogantní neznalost tamějšího prostředí, neboť tradiční afghánské ženy naopak litují ty evropské, protože musí chodit do práce a neživí je muži. Názory pana Pelikána jsou podnětné, jak jsme se v ZP shodli, a nastavují zrcadlo naší debatě o Afghánistánu. Jsou prostě tak jako Afghánistán o několik století, byť poučeně, zpožděné.


Kupředu Lévy! Na Pandžšír a Budapešť

Romantické představy západního světa se v posledních dnech upínají na poslední protitalibanské bojovníky v Pandžšírském údolí. Za ně jako jejich vůdce se Západem komunikuje jistý Ahmad Masúd, jehož otcem byl jeden ze známých mudžáhidů 80. a 90. let. Ahmad Masúd senior byl populární zejména ve Francii, kde o něm byl natočen dokumentární film. Podle serveru iRozhlas se Ahmad Masúd jr. nyní obrací na Francii s žádostí o pomoc. Žádost je vznesena formou dopisu někdejšímu filosofu Bernard-Henri Lévymu a otištěna v Le Monde. Je evidentní, že situace vzbouřenců je skutečně zoufalá.


Dalším želízkem ve francouzském ohni má být pro pandžšírské bojovníky starostka Paříže Anne Hidalgová, která se s Masúdem jr. v březnu při jeho návštěvě Paříže setkala. Z útrob pařížské radnice podobně jako z hory Blaník zní dunivé hrozby, že by paní Hidalgová mohla panu Masúdovi poskytnout například „morální podporu a více ho zviditelnit“. Předpokládáme, že Tálibové po tomto zjištění v panice nasedají do pouťových elektrických autíček a prchají (popřípadě se snaží co nejdále odskočit, užívajíce k tomu ukořistěných trampolín).


Ještě je třeba se zastavit u role Bernarda-Henri Lévyho, který má zřejmě pozoruhodný vliv na francouzskou zahraničně-bezpečnostní politiku a mimo jiné prý i notně napomohl francouzskému angažmá v zásahu proti kaddáfiovské Libyi. Aktuálně pak Lévy notně horuje za pomoc Pandžšíru v boji proti Tálibánu. Jak dopadne Lévy, Pandžšír, Afghánistán a Francie, to si ve ZP odhadovat netroufáme. Máme ale jisté tušení, že pokud by v České republice měli na nasazení vojenské síly v zahraniční srovnatelný vliv jako Lévy podobně olysalí levicoví intelektuálové, tak by české tanky (všech 10 nebo kolik) aktuálně obléhaly Budapešť.


Vojtěch humanista

Podle recyklovaného ministra (zatím) nevelvyslance Vojtěcha se ani v krizovém scénáři vývoje pandemie nemají v České republice zavírat služby a obchody. My zde v ZP, jsa povahy holubičí, panu ministrovi věříme. Předpokládáme, že v případě krizového scénáře vývoje pandemie nebudou služby a obchody zavřené, pouze bude přísně zakázáno do nich chodit. Takový scénář ovšem může nastat až 9. října t.r. ve 21 hod. Časová souvislost s parlamentními volbami je samozřejmě náhodná.


Schrödingerův bazén hotelu Thermal

Podle ČTK byla uplynulá letní sezona pro památky úspěšná, pro koupaliště však jedna z nejhorších. Je ovšem na místě poznamenat, že pro Schrödingerovu kočku mezi českými koupališti, tady pro bazén karlovarského hotelu Thermal, který je současně koupalištěm a památkou, byla tato sezóna v obdobném duchu zároveň úspěšnou i nejhorší. Úspěch spočívá v tom, že došlo k jakési jeho rekonstrukci (viz profil jedné tety z Ministerstva dluhů), hrůza pak v tom, jak ta rekonstrukce zřejmě dopadla. Jak nás kočičí kvantová fyzika učí, po otevření dotyčného koupaliště zbude pouze výsledek nejhorší a současný úspěch trvá pouze po dobu jeho bezpečného uzavření. Z kvantového pohledu dává tedy postup Ministerstva financí smysl. Čičičí!


Vážení a milí čtenáři, takový byl poslední prázdninový Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

445 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page