top of page

ARCHIV

PREZIDENTSKÝ ZÁPASNÍK: Čeká nás česká Čaputová, popelníčková kontinuita, nebo další Alena?

Poslední Prezidentský zápasník se věnoval kandidátům z ranku politického bizáru. Bohužel, minulý týden v tomto směru nebyl příliš plodný, a tak nám protentokrát nezbývá, než opustit laciný humor a věnovat se potencionálním kandidátům vážným, takříkajíc respektabilním. Až tedy na Alenu.


Foto: FV TW Danuše Nerudová, koláž ZP.

Snění o české Čaputové

Profesorka Danuše Nerudová je kandidátkou, o které se mluví v kontextu nadcházejících prezidentských voleb již delší dobu se vší vážností. Na své cestě do prezidentského klání těží především z utkvělé představy části českého intelektuálního světa, že zvolení ženy do nejvyšší ústavní funkce nás dovede do vyšší civilizační úrovně. Obraz paní Danuše se samozřejmě prolíná do svatého obrázku slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.


Nechme stranou skutečnost, že kvalita politického angažmá nemá vůbec nic společného s pohlavím (ani genderem) dotyčného. Snění o české Čaputové je zejména na Twitteru vlastní především těm, kdo současně zvládají trefně hejtovat bývalou neúspěšnou modelku a ministryni Schillerovou, bývalou ministryni těžké váhy Benešovou, bývalou hejtmanku a současnou místopředsedkyni Sněmovny Mračkovou-Vildumetzovou a tak dále a tak podobně.


Kandidátka Nerudová se do role budoucí prezidentky zdatně vžívá, po prezidentsku se pohoršuje a odpovídajícím způsobem pózuje na fotografiích. Na druhé straně si ale zatím na sociálních sítích počíná s jistou neobratností, která ji v liberálních kruzích dost možná časem přesune z role oslavované ženy-kandidátky do role prostého kandidáta, který je čirou náhodou ženou, ale který se dopouští nevhodných komentářů, takže je v podstatě něco jako onen obávaný bílý heterosexuální muž. A k tomu musíme připočíst fakt, že paní Danuše je z Brna.



Popelníčky by na Hradě mohly zůstat

Na Twitteru v minulém týdnu někteří politici koalice SPOLU sdíleli anketu, která zřejmě měla ověřit, zda by byl Alexandr Vondra přijatelným prezidentským kandidátem jejich elektorátu.

Vondra je náš redakční kolega, takže nemůžeme být úplně objektivní, nicméně jeho volba se jeví jako logická. Kdo jiný může lépe reprezentovat havlovskou zahraniční politiku, než kandidát vzešlý přímo z této líhně? Jeho volba se navíc jeví jako ryze praktická: interiér Pražského hradu by nebylo nutné zbavovat cigaretového odéru a všudypřítomných popelníčků, ani nákladně čistit drahé perské koberce, čímž by Kancelář prezidenta republiky ušetřila nemalé peníze.

Vondra je navíc vášnivým ornitologem. Před časem inicioval hledání národního ptáka, což se dostalo i do programového prohlášení vlády. Na Hradě by se tak při slavnostních příležitostech mohli potkávat sokolové se sokolníky (přestože Vondra preferuje ledňáčky).

Z politologicko-progresivistického hlediska je ovšem jeho kandidatura problematická. Ač by Vondra jistě konvenoval těm, kteří mají obavy, že přestávají rozumět světu kolem sebe, jen těžko by dokázal oslovit ty, kteří v étosu primitivní antikomunistické polistopadové politiky spatřují cosi vyčpělého. Tímto srdečně zdravíme členy Pirátské strany (odpověď na pozdrav čekáme, až ji řádně schválí v on-line fóru).


Představa, že by se ve druhém kole utkali Andrej Babiš a Alexandr Vondra, je přímo vzrušující. Škoda, že se to nestane.


Epilog

V úvodu tohoto Prezidentského zápasníku jsme k Vám, milí čtenáři, bohužel nebyli úplně upřímní. I uplynulý týden totiž nového excentrického kandidáta, resp. kandidátku, zplodil. A je to těžký kalibr. K jejímu oznámení došlo prostřednictvím Institutu Aleny Vitáskové, přičemž pod tiskovou zprávou je podepsána Alena Vitásková jako předsedkyně Institutu Aleny Vitáskové. Z těchto dílčích indicií vyvozujeme, že kandidovat bude samotná Alena Vitásková.



Podle uvedené vysloveně lakonické tiskové zprávy Institutu Aleny Vitáskové (ve které si Alena Vitásková zrovna neláme hlavu s interpunkcí) učiní Alena Vitásková prohlášení Aleny Vitáskové s tím, že informace o složení týmu Aleny Vitáskové budou poskytnuty až po stanovení termínu a podmínek prezidentské volby. Na základě analýzy, kterou jsme zde v Prezidentském zápasníku u ranní kávy vygenerovali, lze dovodit, že Alena Vitásková by mohla prostřednictvím Institutu Aleny Vitáskové vydat prohlášení Aleny Vitáskové a představit tým Aleny Vitáskové až po skončení prezidentských voleb. Na jejich výsledek to vliv mít nebude.


Vážení a milí čtenáři, takový byl třetí Prezidentský zápasník. Zůstaňte s námi v kontaktu, chystáme toho hodně.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Prezidentský zápasník sleduje formou nepravidelných zápisků nadcházející drama prezidentské kampaně. Nyní jsme ve fázi expozice, která započala již výsledkem posledních sněmovních voleb. Čeká nás tedy kolize a krize v podobě předvolební kampaně, pak peripetie samotných voleb a posléze jejich výsledek, který může nabýt podoby buď katastrofy nebo katarze. Prezidentský zápasník bude po celou tuto dobu stát při Vás!

364 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page