top of page

ARCHIV

Zemanova nejskvělejší hodina: Poslední hřebíček do rakve ČSSD aneb Zachrání nás Sputnik V?

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: týden začal otevíráním škol, aby skončil lockdownem. Dánští vývojáři jsou pozadu, teď letí aplikace nejdřív test, potom zábava. Nouzový stav vypraný v Perwollu. Ke galanteriím jsme se zachovali negalantně. Vakcíny od Rohlíku až do domu. Spása v podobě vakcíny Sputnik V, která povede k prodeji Lidového domu. A profesor Flegr vydává neschopnost za záměr.


Vakcína Sputnik V na cestě po orbitu, vlastní tvorba ZP.

Změna paradigmatu

Ještě začátkem minulého týdne se jako zásadní otázky jevily nález Ústavního soudu, který zrušil nějaká již neplatná omezení maloobchodu, pandemický zákon, návrat dětí do škol a dodávky k tomu nezbytných testů (nepříliš spolehlivých od ještě méně spolehlivého dodavatele). V úterý a ve středu tato témata kulminovala, v noci na čtvrtek začala opadávat a ve čtvrtek a pátek se již začalo řešit přitvrzení lockdownu, a to v míře, že ani právě schvalovaný pandemický zákon už neměl stačit. O víkendu se již řešilo to, jestli je Praha okresem či obcí (zřejmě obojím) a Brnu se v podobném směru udělovaly výjimky, aby se necítilo jako vždy oproti Praze upozaděné.


Nejdříve test, potom zábava

Progresivní Dánové přišli s novou aplikací, která by měla zájemcům umožnit pohlavní styk bez obav z pozdějších obvinění z nedostatku předchozího konsentu kterékoliv ze stran. Aplikace zaznamená souhlas se stykem, který je platný po dobu 24 hodin a platí pro “jeden sex” (ať už to znamená cokoli). Taková aplikace by postačovala snad před rokem, dnes je ale situace diametrálně odlišná. V současnosti by měla aplikace umožňovat zejména sdílení informace o negativním PCR nebo antigenním testu. Nejdřív test, potom zábava, samozřejmě s respirátory, better safe than sorry.


Nouzový stav vypraný v Perwollu

Debata ve sněmovně (a pro spravedlnost též mezi ústavně-právními experty) o potřebě tvrdšího lockdownu se nicméně s jakousi nevyhnutelností zaostřila na naprosto nesmyslné téma, zda stávající nouzový stav prodloužit, nebo jej nechat o víkendu skončit a popostrčit vládu k vyhlášení nouzového stavu nového. Rozdíl mezi oběma výsledky je fakticky seznatelný asi jako mezi nouzovým stavem novým nebo vypraným v Perwollu.


Galanterie už nám nejsou dobré

K podstatné změně u výjimek ze zákazů maloobchodu sice nedošlo u květinářství, která dle vyjádření vlády jsou potřeba z důvodů piety (tak samozřejmě, celkový počet obětí koronaviru strmě narůstá), ale oproti jarnímu lockdownu se zavírají galanterie. Tehdy zkoušenému národu galanterky byly dobré, když se jal šít roušky, ale dnes již roušky (a to ani ve dvou vrstvách, jak nás ještě před pár dny instruovala vláda) nestačí a galanterie tedy nepotřebujeme. Tomu se tedy říká galantnost.


Kdo podporuje CNN Prima News?

Pozoruhodný mediální úspěch se podařil české CNN Prima News, která přinesla “rozhovory” se třemi nejvyššími ústavními činiteli. V rámci zachování duševního zdraví jsme výstupy z “rozhovorů” čerpali pouze z Twitteru. A musíme konstatovat, že i to nám stačilo. Co výrok, to perla. Možná nejzajímavější na tom je ale právě to médium, které rozhovory přineslo. CNN Prima News a jeho Nedělní partie měla v roce 2020 průměrný podíl sledovanosti pod 3 procenta. Náhoda? Nemyslíme si.


Vakcíny od Rohlíku

Jako poněkud bizarní problém se ukázalo množství ladem ležících vakcín a v řadě případů též nedostatečné využívání termínů pro očkování v nemocnicích, na které je třeba se registrovat přes on-line aplikaci. V prvním případě je na vině ze strany ministerstva zdravotnictví trestuhodně protahovaný výběr distributora (rozuměj někoho s dodávkou a mrazákem, kdo by vakcíny rozvezl do ordinací praktických lékařů) a v druhém zřejmě dadaistická komunikace a očkovací strategie, jejíž provádění na makro- i mikroúrovni má občas parametry absurdního dramatu. Vedení hlavního města, které vyniká schopností přijímat jednoduchá (a nepříliš účinná) řešení složitých problémů, rozhodlo, že zajistí řešení prvního z těchto problémů na svém území rozvozem vakcín pomocí kurýrů z e-shopu Rohlík.cz. Je to sice od magistrátu akce svojí koncepčností podobná zavření Smetanova nábřeží, ale zase na druhé straně, ruku na srdce, pro mnoho lidí, kteří v posledním roce upadli do karantény či přímo nařízené izolace, byl již dříve Rohlík.cz a podobné rozvážkové služby poslední možností, jak například nepojít hlady. Je tedy v podstatě logické, pokud nyní představují jediný způsob, jak se navzdory neschopnosti státu dostat v rozumném čase k očkování.


Chystá se prodej Lidového domu?

CNN Prima News také jako první přinesla informaci z nejvyšších politických kuloárů o chystané směně resortů mezi ANO a ČSSD. Ministerstvo zdravotnictví by si převzali sociální demokraté a ministerstvo zahraničí pak ANO. Na první pohled další zcela sebevražedná mise sociálních demokratů může mít však jiné opodstatnění. Prezident Zeman se nyní rozhovořuje o “vyčerpanosti” ministra Blatného a zároveň osobně žádá o poskytnutí vakcíny Sputnik V přímo ruského prezidenta Putina. Putin Zemanově ponížené suplice již velkoryse vyhověl. Přitom ministr Blatný tuto v EU neregistrovanou vakcínu odmítl, byť jen mimořádně, schválit. Naopak Hrad nyní jako možného nástupce Blatného, který by si měl své vyčerpání a vyhořelost v nejbližších dnech uvědomit, zmiňuje bývalého hejtmana za socdem Běhounka. Běhounek by byl naopak (navzdory vlastním dřívějším vyjádřením) o provizorním schválení Sputniku V ochoten uvažovat. Situace, kdy nějaký sociální demokrat bude plnit sklady vakcínou, o jejíž aplikaci nestojí třeba ani prezident země, která se jejím vývojem tak holedbá, zatímco strana, jejíž nominanti ministerstvo zdravotnictví doposud vedli, by se přesunuli na nyní ještě více než obvykle politicky impotentní ZaMini, by byla Zemanovým finálním majstrštykem. Pokud na to sociální demokracie přistoupí, tak doporučujeme najít si co nejdříve solidní realitní kancelář pro prodej Lidového domu. A poslední zhasne.


Flegr opět perlí

Profesor Flegr poskytl rozhovor Reflexu.cz. Mimo jiné v něm nastiňuje teorii, že ve skutečnosti lidé z ministerstva zdravotnictví od začátku pandemie cíleně promořují českou populaci a antiepidemická opatření celou dobu pouze kalibrují tak, aby nedošlo k zahlcení zdravotnického systému. Až nyní se jim situace vymkla z rukou. Pozoruhodné je to, že ministerstvu zdravotnictví, které v průběhu celé krize prokazuje neobvyklou míru nekompetentnosti, se tím přičítá jakási spiklenecká nebo dokonce “deep-state” superschopnost a cílevědomost, která až nyní souhrou okolností narazila. Obáváme se však, že je to jako s jakoukoli podobnou – byť třeba i vážně či dokonce upřímně míněnou, ale stále spíše jen konspirační – teorií. Záměr neexistuje, zlé úmysly nejsou, deep-state je jen pár strejců na příslušných odborech, kteří nemají zájem nic moc řešit a hlavně za nic nenést odpovědnost. Spiknutí se nekoná, jen zcela ohromující a bohužel už všedefinující neschopnost.


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden bez kontaktů.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

1 833 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page