top of page

ARCHIV

Inaugurace prezidenta USA bude jako magnet pro radikály, extrémisty i teroristy

Blížící se inaugurace nově zvoleného prezidenta USA skýtá významné bezpečnostní riziko v podobě očekávaného střetu extrémistů a množství demonstrací radikálně smýšlejících osob zejména z řad stoupenců odstupujícího prezidenta Trumpa, ale také riziko v podobě teroristického útoku.


Zdroj: wikicommons.

Podcenění bezpečnostní ochrany Kapitolu ve Washingtonu, které se projevilo při vniknutí stoupenců prezidenta Trumpa do prostor budovy, proměnilo budoucí místo inaugurace prezidenta v pevnost a zároveň přilákalo zájem teroristů a osob, které na sebe budou chtít strhnout pozornost, třeba i útokem autem, střelnou či bodnosečnou zbraní nebo nástražným výbušným systémem.


Kapitol ve Washingtonu bude sice pevností, hlídanou patnácti tisíci členy Národní gardy, tisícovkami policistů, ochrankou vládní budovy a množstvím policistů v civilu a zpravodajců ze země i ze vzduchu. Budova zřejmě odolá, jako tvrdý cíl se stane doslova nedobytnou, ale za ploty a bariérami za vnějším perimetrem budou davy lidí, tzv. měkké cíle, neozbrojené, nechráněné, netrénované na zpacifikování útočníka i řešení krizové situace, a hlavně neočekávající případný útok proti nim samotným.


Každý hrůzný čin na tomto místě v době inaugurace, tj. v čase, kdy je pozornost celého světa upřena na tuto událost, bude viditelný a strhne pozornost na osobu nebo strůjce násilného činu jako žádný jiný.

Teroristé a tzv. aktivní amokoví útočníci jsou si vědomi, že na místě budou kromě veřejnosti i média a reportéři z celého světa, turisté, osoby různorodého náboženského vyznání, ženy, muži, děti, politici, hodnostáři, soudci, prezidenti, diplomaté, velvyslanci, vysocí státnici, herci, zpěváci a další významné osoby. To se v případě nedokonalé činnosti zejména zpravodajců a policie může stát osudným.


Jinými slovy řečeno, každý hrůzný čin na tomto místě v době inaugurace tj. v čase, kdy je pozornost celého světa upřena na tuto událost, bude viditelný a strhne pozornost na osobu nebo strůjce násilného činu jako žádný jiný. V této souvislosti bude útočníkovi věnovaná náležitá pozornost, bude se pátrat po důvodu, motivu, myšlence, osobě pachatele tzn. přesně po tom, co terorista nebo aktivní útočník vyhledává a potřebuje k transparentnosti svého motivu.


Atraktivitu inaugurace zvýšil nedávný průlom zabezpečení Kapitolu a překonání odporu ochranky demonstranty a stoupenci prezidenta Trumpa, což nejen Američanům, ale i celému světu ukázalo, že pokud se podcení opatření bezpečnostního rizika a nezabezpečí se ochrana potřebnými silami a prostředky ochranky a pořádkové policie, není bezpečná ani jedna z nejstřeženějších vládních budov ani v „bezpečné“ a demokratické Americe.



Každé takové selhání silových orgánů motivuje další jednotlivce a skupiny nebo davy k opakovanému pokusu se zviditelnit a prosadit vlastní názor.


Nezbývá než veřit, že na toto významné riziko jsou tentokrát bezpečnostní sbory a ozbrojené síly USA náležitě připraveny a nikomu z výše popisovaných protiprávně jednajících osob se nepodaří uskutečnit nic z toho, co jsem výše popsal, nebo pokud ano, tak ho včas odhalí a zabrání spáchat krveprolití.


 

Martin Hrinko, bezpečnostní expert, do roku 2020 příslušník Policie ČR, bývalý ředitel služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR, člen Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství, garant studijního oboru Bezpečnostní studia a pedagog postgraduálního studijního programu MPA - Bezpečnostní a krizový management na vysoké škole CEVRO Institut.

1 047 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page