top of page

ARCHIV

Hamáček, agent bez budoucnosti

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Strýček Jedlička na ministerstvu zdravotnictví. Croissant v Polsku. Dramatický Zaorálek tak akorát na oblastní divadelní prkna. Venezuela jako jednička v Praze. Srdečné pozdravy z Vrbětic. Jmenuji se Hamáček, Jenda Hamáček, a remaky hollywoodských špionážních trháků.



Strýček Jedlička na ministerstvu zdravotnictví

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger IV., evidentně poučen nezdary svých předchůdců v oblasti PR, začal komunikovat s nadhledem, žertovně a pedagogicky. Na půdě sněmovny apeloval zřejmě nejen na poslance, že je nutné myslet hlavou (nevíme jak veřejnost, ale někteří ministři a poslanci dosud evidentně mysleli jinými orgány, pozn. ZP) a především nezlobiti, protože pak budeme všichni potrestáni povinností nosit respirátory třídy FFP2 a vyšší i v letních horkých měsících. Zda tento nový strýcovský styl komunikace na veřejnost zapůsobí, nevíme, ale jsme rádi, že konečně někdo připomíná velikána české kultury strýčka Jedličku a jeho slavně nesnesitelné, ale o to populárnější, pořady pro děti.


Croissant v Polsku

Zásadní informaci přinesl deník Deník. Hrůzu mezi obyvateli Krakova vyvolal neznámý živočich ukrývající se v koruně stromu na jedné z tamních ulic. Přivolaní odborníci na odchyt nebezpečných plazů zjistili, že se nejedná ani o krvežíznivého leguána, ani o Olgoje Chorchoje, nýbrž o lehce zažluklý máslový croissant. Vyděšení obyvatelé Krakova se po tomto zjištění upokojili. Nedoporučovali bychom však situaci podcenit, neboť croissant na větvi rozhodně není něco standardního. K vyšetřování by naopak měli být přizváni odborníci francouzské tajné služby DGSE. Ti budou mít nepochybně bohaté zkušenosti s croissanty všeho druhu.


Dramatický Zaorálek tak akorát na oblastní divadelní prkna

Jak již asi čtenáři začíná být zřejmé, minulý týden byl o fous plnější bizarních událostí než obvykle. Jedním z aktérů byl též ministr kultury Zaorálek na tiskovém brífinku, kde se měl vyjádřit k nabídce Jana Hamáčka k převzetí křesla ministra zahraničí. Nejprve jsme se dozvěděli něco o (ne)smrdící kryse na půdě ministerstva kultury, vykuchaném ministerstvu zahraničí, nekompetentním nástupci Birkem a důležité práci, kterou musí Zaorálek na kultuře (a pro kulturu!) ještě vykonat. Premiér Babiš pak jeho vystoupení okomentoval slovy, že toho Hamleta zahrál skvěle a mohl by rovnou do Národního, ale že tu hru moc nepochopil. Teatrologická sekce ZP konstatuje, že Zaorálek rozhodně nehrál Hamleta, na angažmá do Národního by to nestačilo, ale na regionální divadelní prkna (třeba v Brně) snad ano. Co je ale zajímavé, je ta smrdící krysa na půdě ministerstva kultury. Nad tím budeme v ZP dále přemýšlet. Nechceme spekulovat.


Venezuela jako jednička v Praze

Velká hra Jana Hamáčka, kterou odstartoval po on-line sjezdu sociální demokracie, pokračuje souběžně na několika frontách. Jak informovaly Novinky.cz, jedničkou socialistů v parlamentních volbách v Praze nemá být ihned po sjezdu odvolaný exministr Petříček, který s kandidaturou stále počítá, ale ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Je to samozřejmě v intencích všeho, co Hamáček v posledních týdnech dělá (v tom je obdivuhodně konzistentní) a volební výsledek ČSSD v Praze by se tak mohl dokonce dostat i do záporných hodnot. Říkáte, že to není možné? Ha! A že ruští agenti vyhodí do povětří muniční sklad ve Vrběticích možné je? Tady se totiž zdá možné už úplně všechno.


Srdečné pozdravy z Vrbětic

Premiér Babiš a ministr Hamáček v sobotu společně vystoupili na tiskové konferenci a seznámili veřejnost s tím, že dle šetření zpravodajských služeb a bezpečnostních složek za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 stála ruská vojenská rozvědka GRU. Konkrétně pak její údajně elitní jednotka s poetickým názvem 29155, v současnosti již proslavená několika vesměs neúspěšnými sabotážemi a mordy na západ od ruských hranic. Občané obce Vlachovice, odkud je to do vrbětických skladů coby ručním granátem dohodil, jsou v šoku a tvrdí, že si žádných ruských agentů ve své obci nevšimli. Není se čemu divit, tváře ruských protřelých rozvědčíků Čepigy a Miškina nebyly v roce 2014 ještě mediálně známé a bodří Valaši je tedy logicky neměli, jak poznat. V ZP pevně věříme, že GRU nezdolným příslušníkům svého odboru turistiky umožní stejně jako po pokusu o zavraždění Sergeje Skripala v Salisbury, do něhož si prý zajeli kvůli tamní katedrále se 123 metrů vysokou věží se starobylými hodinami, i nyní promluvit do ruské státní televize o důvodech, proč ve skutečnosti navštívili Zlínsko. Doporučujeme pro věrohodnost zmínit například barokní sochu sv. Floriána ve Vlachovicích, tradiční šestibokou roubenou zvoničku v Haluzicích, anebo to vzít, co se přesvědčivosti týče, na jistotu a jako skutečný cíl jejich mise uvést likérku Rudolf Jelínek v nedalekých Vizovicích.


Jmenuji se Hamáček, Jenda Hamáček

Ministr vnitra a zahraničí v neděli posléze odkryl něco málo ze svého dobrodružného života posledních dní. Jeho údajně plánovaná cesta do Moskvy byla pouhou zástěrkou ve vysoké hře tajných služeb a velmocenské geopolitiky. Nechme stranou to, že není vůbec jasné, co a jak mělo oznámení cesty (na kterou Hamáček nikdy neměl v úmyslu odletět) zakrýt. Tak to prostě u velkých špionážních příběhů bývá. Vždycky v nich máte postavu v dlouhém balonovém plášti se zvednutým límcem, která k vám na opuštěném nočním Montmartru přistoupí mimo světla pouličních lamp a hlasem Humpreyho Bogarta vám sdělí klíčovou informaci. Kdo to je a jaké má motivace nevíte ani vy jako hlavní hrdina, a už vůbec ne jako divák. Ale jak je rovněž ve špionážních románech zvykem, konspirace bývá mnohem rozsáhlejší a komplikovanější. Podle názoru ZP je klidně možné, že vše, co ministr Hamáček od 7. dubna učinil, je jedna velká zastírací operace. Počínaje sjezdem SocDem (vystupoval tam vůbec Hamáček, nebyl to náhodou jeho dokonalý dvojník či dokonce nedokonalý hologram?), přes odvolání ministra Petříčka (je tu možnost, že Petříček ve skutečnosti odvolán nebyl! Nebo naopak to byl právě Petříček, kdo byl tím pravým ruským agentem-rezidentem, krycí příběh měl, pravda, dokonalý!), již zmiňované jednání o Sputniku V (doslova se popadáme za břicha při pomyšlení, jak to muselo v Moskvě všechny zmást!) nebo Hamáčkovy úvahy o nabídnutí Prahy pro summit Putin-Biden (nezbývá než s pokorou uznat, že Hamáček je vydařený filuta!), až po Hamáčkův údajný kolaps (stará, ale účinná finta!). Předseda sociálních demokratů nakonec svůj rozvědčický gambit dovedl do velkého finále, kterým zřejmě bylo poněkud unaveně vyhlížející vystoupení na sobotní tiskovce s premiérem. Trochu se obáváme, že zatímco premiér má již svou kariéru agenta dávnou za sebou, agent Hamáček již nemá příliš velkou perspektivu před sebou. Ale jak říká Tomio Okamura, pravdu se nikdy nedozvíme.


Závěrem si dovolíme několik tipů na žánrově laděné remaky hollywoodských špionážních trháků:


● Hamáček, agent bez budoucnosti

● Jan Hamáček: Špion, který to projel

● Hamáček bez východiska

● Bomba pro Vrbětice

● Hamáčkovo ultimátum

● Dostaňte agenta Hamáčka

● Jan Hamáček znovu zasahuje

● Hamáček v sukních

● Konec agenta Hamáčka (prostřednicvím premiéra pana prezidenta)

● Krycí jméno Hamáček

● Hamáček z Acapulca

● Srdečné pozdravy z Vrbětic


Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný nevýbušný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

575 zobrazení

NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CI_Postgradualy_1200x627_09_17-1[2].gif
CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page