CEVRO ARENA

31. kvě 2021

Zakázaný Pitomio, šíleně smutný Vojtěch a konec tradicionalistického přístupu k navazování vztahů

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Žumpu za Pitomia. Šíleně smutný Vojtěch. Krycí jméno Pedagog. Kadyrova na popírače pandemie. Spolupracuje FFUK s Kim Ir-Senovou univerzitou? A Aby to nezapadlo…

Zdroj Reflex.cz / koláž ZP.

Žumpu za Pitomia

Časopis Reflex se s definitivní platností musí omluvit za to, že Tomia Okamuru (v době, kdy tento předsedal dnes již neexistujícímu Úsvitu přímé demokracie) nazval na obálce Pitomiem. A předseda Okamura se zase musí Ústavu nezávislé žurnalistiky omluvit za to, že nazval novináře ze serveru HlídacíPes mediální žumpou. Pitomio vs média tedy zatím 1:1.

Šíleně smutný Vojtěch

Česko má nového, již pátého ministra zdravotnictví za dobu trvání pandemie. Potud nic nového, nikdo není překvapený. Jde o standard personální politiky majitele Hnutí ANO.

Ovšem fakticky nejde o pátého, ale čtvrtého ministra zdravotnictví. Zřejmě se počet adeptů, kteří jsou ochotni spolupracovat s Babišem v oblasti zdravotnictví, ustálil na tomto počtu a právě tito čtyři ministři se dále budou pravidelně střídat (opozice nehezky hovoří o systému Orloj). Adam Vojtěch nyní vehementně před létem (jako loni) rozvolňuje, na podzim, až to zase přijde, přijde na řadu ras Prymula atd. Tento systém má své nesporné výhody. Všichni tak víme, co můžeme čekat. Přesto jsme ale v ZP zaznamenali jeden podstatný rozdíl u Vojtěcha 2.0 oproti Vojtěchovi 1.0. Ministr působí, jako by mu ulítly včele. Skoro to na nás dělá dojem, jako by Adama Vojtěcha opětovné ministrování vůbec netěšilo.

Krycí jméno Pedagog

Ruský velvyslanec byl na Pražském hradě jednat v době nepřítomnosti prezidenta Zemana o dalším režimu fungování střední školy při ruské ambasádě. České Ministerstvo zahraničí reagovalo docela elegantně, když na proruské orodování z Hradu odpovědělo tak, že nyní musejí vypovězení zaměstnanci ambasádní školy ze země odcestovat, ale následně nic nebrání tomu, aby si požádali o běžné pracovní vízum a na škole pak ve výuce pokračovali. Samozřejmě již bez diplomatických výhod. Tento proces opětovného návratu ruských pedagogů se však může poněkud protáhnout, neboť úřední kapacita naší ambasády v Moskvě není v těchto dnech největší. Nechceme našim zpravodajcům radit, ale určitě bychom doporučovali sledovat, jaké předměty jsou na ambasádní škole při velvyslanectví Ruské federace v Praze vyučovány. Pokud by byl součástí osnov například předmět Toxikologie či Kryptografie, kroužek Mladý radioamatér nebo dokonce seminář Kreativní politické geografie, byli bychom na pozoru. A rozhodně nepovolat distanční online výuku!

Kadyrova na popírače pandemie

Ramzan Kadyrov měl prohlásit, že ten, kdo se nenechá očkovat proti Covidu19, by se měl ponechat bez kyslíku a do nemocnice případně přijímat až jako poslední v řadě. Není úplně zřejmé, jestli čečenský vůdce očkováním myslí jakékoli očkování, nebo konkrétně Sputnik V, ani jestli se má ponechání bez kyslíku týkat jen obětí koronaviru odmítajících vakcínu, nebo ( až na to bude správný čas) i zdravých jedinců odmítajících Kadyrova či Putina. A pokud nebude v posléze zmíněném případě dotyčný odmítač oxygenátor ani potřebovat, může být bez kyslíku ponechán třeba s igelitovým pytlem přes hlavu. Uvedené výroky jsou ale dalším důkazem o tom, jak zblízka a důkladně ruské orgány monitorují diskurz v Česku. Stejný názor jako Kadyrov podle našeho zcela nekvalifikovaného odhadu v uplynulém roce formulovalo asi tak 75 % uživatelů zdejších sociálních sítí.

Spolupracuje FFUK s Kim Ir-Senovou univerzitou?

Investigativci ze serveru Novinky.cz odhalili, že Kim Ir-senova univerzita v Pchjongjangu uvádí na svých webových stránkách jako jednoho ze svých mezinárodních partnerů naši Karlovu tzv. univerzitu (jak říkával profesor Cepl). Vedení Karlovy univerzity médiím vzápětí sdělilo, že o ničem neví a požádalo údajnou partnerskou univerzitu v Pchongjangu, aby zmínku o spolupráci ze svých webových stránek odstranilo. Zatím bez reakce. My v ZP vedení naší nejstarší univerzity věříme. Nicméně akademikům ve vysokých manažerských funkcích doporučujeme, aby si proklepli obvyklé podezřelé, zvláště pak činovníky Filozofické fakulty (dále jen FFUK). V jejím čele například stojí respektovaný intelektuál a historik revizionista Michal Pullman, který již při svém bádání zjistil, že naši spoluobčané v dobách komunismu netoužili cestovat do zahraničí, hlasovali pro represe a popravy politických oponentů svobodně a z přesvědčení, čímž režim skutečně realizoval demokratickou legitimitu apod. A děkan Pullman má nemálo následovníků, což bylo celkem ilustrativně vidět během předloňské okupační stávky za klima, kdy se na zšeřelých chodbách FFUK rozdovádělo nemálo příznivců radikálního marxismu. Kim Ir-senova univerzita se tak dopustila politováníhodného omylu a brzy (jen co se obnoví dodávky elektrického proudu, zpravidla jednou týdně mezi 23. a 24. hodinou) budou webové stránky univerzity upraveny. FFUK ani Kim Ir-senova univerzita se za vzájemnou spolupráci nemají co stydět. Navíc studentská a pedagogická výměna ze Severní Koreje bude již brzy financována z programu Erasmus zaměřeného na spolupráci programových a partnerských zemí (Grantová výzva 2022, uzávěrka 30.8. 2021, pozn. ZP). Zájem z obou stran předpokládáme značný. Pouze doufáme, že grantové přihlášky budou podány včas, a to i přesto, že v KLDR i na FFUK včera již znaméná zítra.

Aby to nezapadlo…

Nepochybně všichni naši čtenáři zaznamenali, že skupina Ztohoven vysekala na Podřípsku do jednoho z řepkových polí obhospodařovaných některou z firem spadajících do svěřenského fondu pana premiéra emotikonovou hlavu Pac-Mana. Je klidně možné, že tento kolosální počin avantgardních příznivců bitcoinů zastínil některé méně důležité události uplynulého týdne. Aby tedy tyto další okrajové příhody nezapadly, dovolíme si závěrem tohoto ZP jejich telegrafický přehled. Ministr Arenberger zjistil, že je vlastníkem nikoli 5 nemovitostí, ale 35 nemovitostí, tedy konkrétně asi 120 nemovitostí, že jeho roztroušená políčka narostla v lány, aby pak zjistil, že již není ministrem. Bývalý ministr Vojtěch zjistil, že již brzy nebude ministrem bývalým, a my všichni jsme zjistili, že v naší republice je nejen možné vše, ale je to možné na 130 %. Na celebritu, influencera (ať už to znamená cokoli) a poslance (přesně v tomto pořadí) Dominika Feriho prasklo, že vyznává poněkud tradicionalistický přístup k navazování romantických vztahů, kterému dnes rozumí již jen Karel Schwarzenberg. Feri následně skončil ve Sněmovně, nebude kandidovat v podzimních volbách, byl (přátelsky a dočasně) vypuzen z TOP 09 a pražská Právnická fakulta (která je zřejmě jednou z Feriho obětí) rozjela jakési čistky s cílem zúčtovat se zvrhlíkovým odkazem. Podle některých reakcí je ale TOP 09 bez Feriho poloviční. Doufáme, že na tu druhou půlku tedy nemůže nic podobného prasknout. A věříme, že zbytek koalice SPOLU zůstane spolu a neskončí mezi oběma půlkami trosek TOP 09.

Vážení a milí čtenáři, takový byl Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.

Redakce CEVRO ARENY.


Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

    1038
    28